Acest fermier din Buzău produce încă de la sfârșitul primăverii ardei gras. Culege zilnic sute de kilograme de legume pentru piețele din Buzău și depozitele en-gros din regiune. A vândut primele recolte, cu două luni în urmă, la zece lei kilogramul iar de atunci a redus prețul cu doar trei lei. Motivul...
Mircea Tatu, legumicultor: „Noi practic anul acesta am avut cantități foarte mici de ardei.
Norocul e că se mai aduce din import. S-a pus foarte multă roșie, prin programul Tomata pentru care majoritatea s-a băgat pe roșii iar ardeiul nu prea s-a cultivat.”
Citeste si: VIDEO- Deși avem cele mai mici prețuri din UE, nivelul de trai în România este scăzut
Ardeiul gras, aurul de pe tarabe
Fermierul va produce ardei gras în solariile sale până toamna târziu.
Este convins că această legumă va continua să fie scumpă în piețe pentru ca menținerea culturii necesită investiții mari, mai ales în combaterea dăunătorilor.
Mircea Tatu, legumicultor: „Peste sută la sută s-au scumpit inputurile, inclusiv folia, inclusiv curentul.
Nu se poate să fie toate scumpe dublu iar noi să producem la prețuri maio mici pentru că nu ai cum să reziști.”
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Alertă în Italia. A apărut primul caz de ”gripă australiană”, care afectează și creierul- antena3.ro
Citeste si: Cât riscă să stea la închisoare trădătorul-spion Pișcan, după ce a recunoscut toate acuzațiile împotriva lui- wowbiz.ro
Citeste si: Scumpirile ne transformă în tâmplari
Ardeiul gras costă dublu decât roșiile
Dacă la poarta acestei fermei din Buzău, ardeiul gras recoltat din solarii costă șapte lei kilogramul, în piețele din Capitală ajunge și la zece lei. Costă de două ori mai mult decât roșiile autohtone.
„- Cum vi se par prețurile?
- E gravă situația cu ele. Sunt foarte scumpe. Salariile sunt cum sunt.
Luam acum 3 ani, 3 kg, mamă, iar acum, uită-te... Luăm un kg.”
„- Mi se par scumpi, acum la mijlocul verii, dar când e nevoie, luăm.
- Strângeți cureaua, luați mai puțin?
- Păi ce să facem, căutăm unde e mai ieftin, dacă nu se poate luăm așa.”
Deocamdată, ardeiul românesc provine din sere și solarii care trebuie încălzite, irigate și întreținute.
Citeste si: Seceta ne lasă fără vinete și roșii