Beneficiile de necontestat ale metalului folosit la crearea sistemelor de învelitori ale clădirilor

Creșterea costurilor materialelor de construcție din ultima perioadă a condus, peste tot în lume, la îngustarea spațiului de manevră la întocmirea bugetelor privind realizarea unor obiective atât din sfera rezidențială cât și din zona comercială sau a logisticii.

Author: Diana Puiu luni 27 iunie 2022 , 16:45

Beneficiile de necontestat ale metalului folosit la crearea sistemelor de învelitori ale clădirilor

Beneficiile de necontestat ale metalului folosit la crearea sistemelor de învelitori ale clădirilor

[Sursa foto: Lindab.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Realizarea unor clădiri, fie că este vorba de case de locuit, fie că este vorba de depozite, magazine, hale industriale sau de depozitare, solicită acum o mai mare atenție în privința planificării fiecărui detaliu, atât în faza de construcție, cât, mai ales, ulterior, în

privința costurilor de întreținere și de reparații de-a lungul perioadei de exploatare. 

Citeste si: Tabla dublu fălțuită: 6 lucruri pe care trebuie să le știi

Unul dintre elementele de o importanță crucială în ansamblul obiectivelor menționate este reprezentat de sistemele de invelitori sau de materialele folosite pentru realizarea acoperișurilor, știut fiind faptul că acest element, constructiv și arhitectonic totodată, are o greutate apreciabilă în ansamblul importanței elementelor componente ale unei construcții, în general. 

Iată de ce metalul aduce numeroase beneficii atunci când este preferat altor materiale pentru realizarea sistemelor de învelitori

Reducerea costurilor cu încălzirea sau cu răcirea interioarelor

Este deja un fapt cunoscut că acoperișul este un element de o importanță centrală în privința realizării și reglării schimbului de căldură dintre interiorul unei clădiri și aerul atmosferic exterior. Montarea unui acoperiș din tablă fălțuită sau a unuia realizat din țiglă metalică, cu tehnologiile avansate încorporate de tratarea a suprafețelor metalice cu straturi cu reflectivitate și emisivitate ridicată este un mod natural de a reduce în mod semnificativ căldura provenită din energia solară care poate ajunge în interior.

Astfel, acoperișurile metalice sunt o primă barieră împotriva radiației solare și, folosite în conjuncție cu sisteme moderne de ventilare și cu izolații termice bine realizate, pot aduce reduceri importante de costuri în privința răcirii interioarelor pe timp de vară sau a încălzirii acestora iarna. 

Metalul este un material reciclabil care contribuie la consolidarea introducerii conceptului de sustenabilitate în domeniul construcțiilor

Construcțiile sustenabile trec, tot mai mult, de la un trend oarecum extravagant nu cu foarte mult timp în urmă la a fi o necesitate absolută în prezent și în viitorul apropiat, mai ales din perspectiva nevoii tot mai presante de reducere a daunelor produse mediului de activitatea umană. Din acest punct de vedere, sistemele de învelitori metalice sunt un contributor net la sustenabilitatea materialelor de construcții deoarece metalul folosit poate proveni adesea din oțel reciclat. Mai mult, la sfârșitul duratei de viață a unui acoperiș metalic, foile de tablă fălțuită sau de țigla metalică pot fi, la rândul lor, reciclate foarte ușor. Totodată, instalarea unor astfel de sisteme de învelitori nu produce o cantitate mare de deșeuri spre deosebire de procedeele și materialele clasice. 

Citeste si: Tabla dublu fălțuită: 6 lucruri pe care trebuie să le știi

Costuri mai scăzute de-a lungul perioadei de viață 

Durabilitatea unui acoperiș realizat cu un sistem de învelitori metalice (țiglă metalică sau tablă fălțuită) este de multe ori mai mare față de materialele clasice (țigla bituminoasă, ceramica, etc.). Oțelul galvanizat care intră în compoziția acoperișurilor metalice are, în medie, o durată de viață de peste 40 de ani și chiar peste 50-60 de ani cu o întreținere atentă. Noile tehnologii de adăugare a straturilor de protecție anticorozivă foilor de tablă din oțel garantează chiar durate de viață superioare acestor limite. Astfel, un acoperiș metalic, modern, instalat cu simț de răspundere, poate dura ”pe viață” în sensul propriu al expresiei. 

Așadar, viitorul construcțiilor civile și industriale se orientează tot mai mult spre astfel de soluții ecologice, eficiente și durabile ale căror costuri cu ciclul de viață sunt mult mai reduse aducând reale beneficii proprietarilor.  

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si