Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 pana in prezent.
Potrivit BNR, spre finalul celui de-al treilea trimestru, ” ratele dobanzilor de pe piata monetara interbancara au manifestat o tendinta pronuntata de crestere, apropiindu-se de rata dobanzii de politica monetara, in contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipatiilor inflationiste, al consolidarii asteptarilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum si al inregistrarii unor fluctuatii de lichiditate, sub influenta factorilor autonomi ai lichiditatii ”, se arata in comunicat.
Totodata, cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva continuarii cresterii ratei anuale a inflatiei in urmatoarele luni intr-un ritm usor mai alert decat cel din prognoza pe termen mediu a BNR, publicata in Raportul asupra inflatiei din august 2017. Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective sunt insa influentate de evolutii din mediul intern si din cel extern potrivit BNR. Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, precum si de perspectiva preturilor administrate (gaze naturale, energie electrica) si a celor volatile ale produselor alimentare.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro
Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro
”Pe plan extern, relevante raman incertitudinile si riscurile legate de cresterea economica in zona euro si pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar si de deciziile principalelor banci centrale (BCE, FED). Totodata, are loc o reconfigurare a politicilor bancilor centrale care schimba evolutia ratelor dobanzilor pe pietele financiare internationale ”, se arata in comunicat.
CA al BNR, intrunit in sedinta periodica, a hotarat marti mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an, mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii la nivelurile existente si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din
sistemul bancar.
”CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la+/- 1,25 puncte procentuale de la+/- 1,50. Corespunzator acestora, incepand cu 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la suta”, se arata in comunicat.
Deciziile au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile, iar banca subliniaza ca ”mixul echilibrat de politici macroeconomice si progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse”.