Ministerul Economiei vrea sa schimbe Legea Minelor. Ce sunt obligati titularii licentelor sa foloseasca de acum incolo si cat e taxa de exploatare

Ministerul Economiei vrea sa schimbe Legea Minelor, iar printre modificarile aduse sunt faptul ca titularul de licenta este obligat sa utilizeze cele mai bune tehnologii la nivel industrial. In plus, proiectul instituie in sarcina titularului obligatia dar si sa acopere integral costurile oricaror accidente ecologice.

Author: V.P. marți 03 octombrie 2017 , 15:17

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Se instituie obligatia in sarcina titularului de licenta sa utilizeze tehnologii recunoscute, la momentul autorizarii, ca fiind printre cele mai bune disponibile la nivel industrial, si sa ia toate masurile necesare pentru a respecta limitele prevazute de lege cu privire la deseuri periculoase si emisii,  astfel incat sa fie prevenite accidentele care pot afecta ecosistemele naturale si antropice", arata documentul publicat de Ministerul Economiei in dezbatere.

Citeste si: Opera de "arta" care i-a speriat pe timisoreni: ”Sunt consternata. Nu ma asteptam sa vad asa ceva intr-o parcare de langa centrul orasului"

Taxa anuala pentru activitatea de prospectiune se ridica la 341 lei/km patrat. In acelasi timp, taxa anuala pentru activitatea de explorare este de 1.367 lei/kmp, dar se dubleaza dupa doi ani si devine de cinci ori mai mare dupa patru ani.

Taxa anuala pentru activitatea de exploatare se stabileste la 34.180

lei/kmp.

Contractul de concesiune pentru explorare se acorda pentru o durata de cinci ani, cu drept de prelungire pentru cel mult trei ani, in limitele perimetrului de explorare acordat, cu plata anticipata, in fiecare an, a taxei pe activitatea de explorare si constituirea unei garantii financiare corespunzatoare pentru refacerea mediului, stabilita in conformitate cu instructiunile tehnice emise de autoritatea competenta.

Citeste si: Radu îi dă speranțe deșarte Cristinei. Concurentul i-a dezvăluit că ar fi așteptat-o afară, dacă ar fi fost eliminat în gală. Ce spune Cristina despre decizia fostului ei iubit- kanald.ro

Citeste si: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani- wowbiz.ro

Daca titularii permiselor sau a contractelor de concesiune nu respecta legea, pot fi sanctionati cu amenda contraventionala ce ajunge la maximum 95.600 lei sau chiar la rezilierea contractului de concesiune sau anularea permisului.

"Se instituie obligativitatea de cercetare arheologica preventiva a terenurilor cu patrimoniu arheologic reperat situate in cadrul perimetrelor de exploatare aferente proiectelor miniere de interes public deosebit", arata documentul.

Astfel aceasta se va realiza anterior solicitarii autorizatiei de construire pentru terenurile respective.

De asemenea, proiectul reglementeaza obligatiile titularului de contract de concesiune in ceea ce priveste refacerea mediului si ecologizarea acestuia daca a fost afectat prin exploatare.

Documentul intareste astfel "disciplina privind protectia mediului, responsabilizeaza concesionarii, infiinteaza garantia pentru refacerea mediului ca o masura asiguratorie ca poluatorul va fi implicat direct in activitati de protectie si refacere a mediului".

Citeste si: ”Am simțit că este o investiție din care toată lumea va ieși câștigătoare.” Ce afaceri au avocatul Adrian Cuculis și partenera lui de viață. Cei doi au trecut printr-o dramă cumplită- kfetele.ro

Citeste si: Misterul scheletului de „extraterestru” de 15 centimetri a fost în sfârșit rezolvat după ani de dezbateri- radioimpuls.ro

Noua lege stabileste totodata proceduri simplificate de acordare a contractelor de concesiune pentru exploatare si" instituie obligatii exprese referitoare la refacerea mediului afectat de activitati miniere efectuate in perimetrul de exploatare".

Resursele minerale care se incadreaza in lege sunt: carbunii, minereurile feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pamanturi rare, elemente disperse, sarurile haloide, aur aluvionar, substantele utile nemetalifere, rocile utilizate in constructii, rocile ornamentale, pietrele pretioase si semipretioase, turba, rocile bituminoase, gazele necombustibile, precum si produsele reziduale miniere din haldele si iazurile de decantare.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si