Roșiile fac bine într-o cură de slăbire, deoarece scad pofta de mâncare diminuând nivelul de grelină, au un conținut mare de apă și fibre și puține calorii. Dar, în combinație cu brânza ar putea aduce câteva kilograme în plus, avertizează nutriționiștii.
Vara este sezonul salatelor, iar una dintre cele mai consumate salate la români este combinația de roșii cu brânză. Întrebarea este: cât de indicată este clasica salată de roșii cu brânză pentru sănătate, mai ales dacă ne dorim să slăbim?
Deși conține la fel de multe proteine ca și carnea si peștele, în brânzeturi avem de 3 ori mai multă grăsime. În plus o felie de brânza de 100g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat, atrage atenția nutriționistul Mihaela Bilic.
Citeste si: Situație „critică” în țara cu sute de mii de români. „Încercăm să stopăm focarele”
”Ce poate fi mai savuros, delicios si de sezon decât roșiile cu brânză…fără pâine, o să spuneți, ca să nu ne îngrașăm:( Problema e că nu pâinea îngrașă (sau nu la fel de tare) precum brânza.
Porțiile de brânză din comerț sunt prea mari
Referitor la gramaj, porția corecta de brânză e de 70g, spune Mihaela Bilic, adică "acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin 3 porții!" E ușor sa mănânci prea multă brânză dacă bucata e mare, precizează specialistul.
Citeste si: Ce pățești dacă dai mai departe pe Facebook informaţii false despre coronavirus. Anunțul oficial
Citeste si: Gabriela Firea, veste proastă despre reînceperea școlii în București
"Unde sunt vremurile în care cumpărai brânza cu calupul? Acum asist la o adevărată conspirație a producătorilor, parcă si-au propus cu toții să ne învețe ce înseamna porția corectă! O felie mare cât palma si groasă de un deget are DOAR 200g și e prețios pusă într-un pachet individual tras in vid.
E spre binele nostru, credeți-mă! E ușor sa mănânci prea multă brânză dacă bucata e mare. Așa, cu pachetul mic, ești mai atent. Nu de alta dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame", a mai spus nutriționistul.
Uleiul din salată, altă problemă
Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării. "Da, puteti mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile sa ocupe 80% din farfuria voastră. Cu alte cuvinte puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Si atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă!”, a explicat Mihaela Bilic.
Roșiile au multiple beneficii dacă sunt consumate separat: un conținut foarte mare de licopen, care protejează ADN-ul celular și diminuează riscul de cancer; roșiile conțin vitaminele A, B, C, E și K, protejează organismul de efectul radicalilor liberi, îmbunătățesc vederea, reglează tensiunea arterială și
scad nivelul de colesterol, protejează sănătatea sistemului osos (conțin și cantități semnificative de calciu și magneziu), întăresc sistemul imunitar și contribuie la asimilarea mai bună a fierului în organism.