Varza de Bruxelles are extrem de multe beneficii asupra organismului nostru, însă gustul ei amar nu este pe placul tuturor. Există însă două trucuri pe care dacă le urmezi atunci când găteşti varza de Bruxelles vor reduce gustul ei amar.

Mugurii comestibili ai verzei de Bruxelles au un indice glicemic extrem de scazut, ceea ce inseamna ca te pot ajuta sa slabesti. O cantitate de 100 de grame de varza nu contine mai mult de 45 de calorii.

Mai mult decat atat, cele 100 de grame vin la pachet cu 3,38 g de proteine, 3,80 g de fibre dietetice si 0 colesterol.

Citeste si: Ce se întâmplă în organismul tău când renunți la carne. Așa ceva nu se poate!

Varza de Bruxelles. Calitati nutritionale

Continut ridicat de vitamina C – varza de Bruxelles contine cantitati mari de vitamina C, despre care se stie ca intareste sistemul imunitar si scade riscul de boli cardiace, dar si de aparitie a cancerului. O portie de ½ cana de varza de Bruxelles contine 48.4 mg de vitamina C, adica 65% din necesarul zilnic pentru femei si 50% din necesarul zilnic in cazul barbatilor.

Sursa bogata de fibre – fibrele faciliteaza tranzitul intestinal si previn constipatia. Tot ele ajuta si la reducerea colesterolului, prevenind riscul aparitiei bolilor de inima. O portie de ½ cana de varza de Bruxelles contine 2 gramde de fibre.

varza de Bruxelles
varza de Bruxelles

Una dintre cele mai bune surse de vitamina K – 100 de grame de varza de Bruxelles asigura 147% din necesarul zilnic de vitamina K. Aceasta vitamina este importanta pentru sistemul osos,prevenirea hemoragiilor, menstruaţiile abundente şi dureroase, dar si pentru mentinerea sanatatii creierului si stemului cardiovascular, prevenind bolile precum Alzheimer-ul sau accidentele vasculare.

Citeste si: Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci COLIVĂ? Este de necrezut!

Deficitul de vitamina K se poate manifesta prin: slaba coagulare a sângelui, sângerări ale gingiilor, hemoragii nazale, sânge în urină sau în scaun, sângerare abundentă la menstruaţie, o durată de sângerare mai mare in cazul taieturilori, vânătăile fără motiv, dar mai ales anemia, precum şi un risc crescut al hemoragiilor interne şi o anume fragilitate osoasa

Varza de Bruxelles. Antioxidanți

Continut ridicat de antioxidanti – varza de Bruxelles contine o serie de antioxidanti cu o multime de beneficii pentru sanatate. Quercitina, acidul cafeic si izoramnetinul sunt doar cateva exemple de flavonoizii care au efecte miraculoase asupra organismului.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Sursa bogata de minerale – minerale precum cupru, calciu, potasiu, fier, fosfor si mangan se regasesc din belsug in varza de Bruxelles. Potasiul contracareaza efectele negative pe care sodiul in exces le are asupra organismului, dar ajuta si la mentinerea tensiunii arteriale in parametrii normali, scrie https://doc.ro/dieta-si-sport/varza-de-bruxelles-beneficii-si-recomandari

Bogata in acid folic- acidul folic este recomandat mai ales pe perioada celor 9 luni de sarcina in cazul femeilor, asta pentru ca previne defectele din nastere si contribuie la formarea ADN-ului.

Citeste si: Gulaș unguresc. Rețeta din secuime care te va cuceri

Calitatile nutritionale ale verzei de Bruxelles ajuta la prevenirea si tratarea bolilor inflamatorii, la detoxifierea ficatului, la prevenirea bolilor cardiovasculare si la facilitarea digestiei.

Varza de Bruxelles. Beneficii extraordinare

Ca multe dintre suratele sale din familia cruciferelor, varza de Bruxelles este o leguma care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta. Si asta nu numai pentru ca este o sursa de substante nutritive esentiale pentru corpul nostru, ci si pentru ca are cateva beneficii importante pentru sanatate. Aici gasiti 11 motive care va vor determina sa mancati mai des aceasta leguma:

Varza de Bruxelles. Scade colesterolul

Colesterolul este o grasime produsa in ficat sau intestine, utilizata pentru sinteza de hormoni si membrane celulare. Este, de asemenea, necesar pentru fabricarea acizilor biliari, hormonilor steroizi si vitaminei D. Daca nivelul din sange este mai mare decat normal, colesterolul creste riscul de boli cardiovasculare. Prin continutul de fibre, varza de Bruxelles previne si daca e nevoie scade colesterolul din sange.

varza de Bruxelles
varza de Bruxelles

Citeste si: Ciuperci cu maioneză și usturoi. Ingredientul secret care le dă tot gustul

Previne modificarile ADN-ului

Studii recente au aratat ca anumiti compusi din varza de Bruxelles blocheaza activitatea enzimelor sulphotransferase care pot fi daunatoare pentru sanatatea si stabilitatea ADN-ului in interiorul celulelor albe din sange.

Varza de Bruxelles.  Sursa de antioxidanti

O serie de ingrediente antioxidante se gasesc in varza de Bruxelles, inclusiv vitaminele C, E si A, precum si mangan. Mai mult decat atat, antioxidantii flavonoizi, cum ar fi izorhamnetinaquercitin, precum si kaempferol, de asemenea, protejeaza impotriva stresului oxidativ.

Reduce inflamatiile

Studiile au aratat ca glucobrassicin-ul, un glucozinolat special aflat in cantitate mare in varza de Bruxelles, lupta cu inflamatiie la nivel genetic, odata convertit in molecula indol-3-carbinol, sau ITC.

Citeste si: Rasol de vită. Adevărul neștiut despre acest fel de mâncare

Mai mult decat atat, o cana si jumatate de varza de Bruxelles contine aproximativ 430 de miligrame de acizi grasii omega-3 (aproximativ o treime din cantitatea zilnica recomandata), care au un rol important in scaderea proceselor inflamatorii din organism. Nu in ultimul rand, vitamina K previne si ea aparitia inflamatiilor in corp.

Potrivit unui studiu olandez, care a analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului, dupa numai 3 saptamani persoanele prezentau o scadere a leziunilor ADN-ului cu 28%, ceea ce conduce la reducerea riscului cancerului.

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a ucis iubita cu sânge rece. Victima i-ar fi salvat în trecut viața agresorului- radioimpuls.ro

varza de Bruxelles
varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles.  Previne mai multe forme de cancer

Glucozinolatii din varza de Bruxelles si sulforafanul lupta si previn diferite tipuri de cancer, inclusiv al vezicii urinare, de san, de colon, pulmonar, de prostata, si cancer ovarian. Cercetatorii de la Departamentul de Cercetare a Cancerului din Anglia au descoperit ca varza de Bruxelles are cea mai mare concentratie de indole-3-carbinol (I3C) substanta care omoara celulele canceroase.

Citeste si: Dieta minune! Cum a reușit Andra să slăbească 15 kilograme

Se pare ca I3C-ul este benefica si in cazul cancerului de colon: pentru a fi eficace, trebuie administrata o cantitate de 3-400 mg de I3C zilnic. De asemenea, studiile au demosntrat ca persoanele care consuma varza de Bruxelles, prezinta un risc cu 29% mai mic de a dezvolta cancer de vezica urinara, in comparatie cu persoanele care nu consuma aceasta leguma.

Un alt studiu al cercetatorilor din Singapore in care au fost fost implicate numai femei a aratat ca la nefumatori varza de Bruxellles, scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori cu 69%.

Varza de Bruxelles. Suport cardiovascular

Sulforafanul prezent in varza de Bruxelles, dar si in alte crucifere nu numai ca previne inflamatiile in sistemul cardiovascular, dar poate, de asemenea, preveni si chiar repara leziunile vaselor de sange. Astfel, varza de Bruxelles poate lupta impotriva atacului de cord, a bolilor cardiace ischemice, a arterosclerozei. Mai mult decat atat, prin scaderea colesterolului previne blocajul arterial.

Citeste si: Piure de cartofi. Unde greșești când îl prepari

Imbunatateste digestia si bocheaza Helicobacter pylori

O cana de varza de Bruxelles contine patru grame (16% din DZR) de fibre dietetice, care poate ajuta la digestie, pentru a preveni constipatia. De asemenea, datorita fibrelor, se mentine un nivel optim de zahar in sange. Mai mult, sulforafanul protejeaza captuseala stomacului prin obstructionarea dezvoltarii excesive a Helicobacter pylori, bacteria care poate declansa cancerul gastric.

Varza de Bruxelles.  Vitamina K

Varza de Bruxelles este o sursa deosebit de bogata in vitamina K (o cana contine 273.5% din DZR), care promoveaza sanatatea oaselor, previne calcifierea tesuturilor organismului; este si un agent antioxidant si anti-inflamator, si este esentiala pentru buna functionare a creierului si a nervilor.

Vitamina C

Varza de Bruxelles este, de asemenea, o sursa importanta de vitamina C (o cana contine peste 161% din DZR).

Citeste si: Testul cu sfeclă roșie care îți arată dacă ai vrei problemă de sănătate

Aceasta vitamina asigura un sistem imunitar sanatos, scade tensiunea arteriala, scade toxicitatea plumbului, previne cataracta si ateroscleroza, bolile de inima, accidentul vascular cerebral si cancerul.

Varza de Bruxelles.  Vitamina A

Varza de Bruxelles contine, de asemenea peste 20% din necesarul zilnic de vitamina A, care stimuleaza imunitatea, protejeaza ochii impotriva cataractei ai a degenerescentei maculare, pastreaza oasele si dintii sanatosi, previne calculii renali si este esentiala pentru organele de reproducere.

Varza de Bruxelles.  Acidul folic

O cana de varza de Bruxelles contine o doza sanatoasa de acid folic (aproape 25% din DZR), precum si beneficiile asociate cu aceasta vitamina. De exemplu, acidul folic suprima homocisteina – un acid care se formeaza in urma metabolizarii carnii si a altor alimente care contin proteine), despre care studiile au aratat ca are un rol important in declansarea bolilor de inima.

Citeste si: Sos de piper. Sos delicios pentru friptura de porc

Cum trebuie să găteşti varza de Bruxelles pentru a nu fi amară. Cel mai simplu truc

"Mini varza" este un aliment pe care ar trebui să îl includem în dietă, deoarece aduce organismului numeroase beneficii, printre care efectul puternic antioxitant şi de detoxifiere. De asemenea, despre această legumă se spune că poate preveni cancerul, întrucât poate declanşa procesul de apoptoză (moartea programată) a celulelor bolnave şi conţine sinigrin, un compus care protejează colonul împotriva factorilor ce pot duce la dezvoltarea celulelor canceroase.

Citeste si: Drob de miel. Rețeta pe care trebuie să o salvezi pentru Paște

Aşadar, ce trebuie să faci ca varza de Bruxelles să nu mai fie amară? În primul rând, este indicat să tai cotorul varzei de Bruxelles şi să înlături cele două frunze care se află la exterior.

De asemenea, în al doilea rând, dacă tai varza de Bruxelles în două, atunci când o găteşti, gustul amar nu se va mai simţi la fel de mult.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si