Prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás, a declarat faptul că au fost evacuați aproximativ 100 de oameni de pe lângă zona Rătești.

Aproximativ 100 de oameni au fost evacuați în Rătești

"Sute de locuințe au fost afectate de inundații, începând cu această dimineață, de la ora 4. Cetățenii care au locuit în acese locuințe au fost evacuați. În acest moment, apa este în scădere.

Lângă zona Rătești mai avem o comună afectată, Socond. Acolo au fost niște revărsări în zonă. Există oameni evacuați și aici, dar lucrurile sunt sub control. Aproximativ 100 de oameni au fost evacuați în Rătești. În acest moment sunt în grija primăriei care a amenjat într-o locație a lor, un spațiu. Apa este în retragere și sperăm ca în scurt timp, oamenii să poată să revină la locuințele lor, iar comisia de evaluare a pagubelor de la nivelul comunei, se va întruni și vor fi toate pagubele evaluate", a declarat Altfather Tamas, prefectul judeţului Satu Mare.

Citeste si: Cum este vremea în București, de miercuri până vineri seara. Avertizare ANM

Apa a ajuns în curțile și în casele oamenilor dar și pe drumul național 19 A care a fost închis de Poliție la ieșire din localitatea Ardud către Supur. Toate mașinile au fost redirecționate pe traseul spre Ghirișa, pe Drumul Județean 195A.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Satu Mare, pe DN 19A Satu Mare -Zalău, în localitatea Beltiug, din pricina apei acumulate pe carosabil(aproximativ 300 ml, scurse de

pe versanți), traficul rutier sub 7,5 tone este restricționat. Traficul greu circulă îngreunat cu viteză redusă.

Ploi torențiale în România[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás, a mers joi dimineață în cea mai afectată dintre localități, la Rătești, unde coordonează acțiunea de intervenție pentru salvarea persoanelor și limitarea efectelor inundațiilor pe Valea Maria, dar și acțiunea de evaluare a pagubelor produse.

Citeste si: Prognoza meteo de la ANM. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Pe valea Maria s-au acumulat debite mari după ce s-au scurs cantități de apă semnificative de pe versanți (peste 50 L/mp în zonă), care nu au putut traversa secțiunea de curgere, apele revărsându-se inclusiv pe DN 19A.

Pompierii au început intervențiile încă de la primele ore ale dimineții cu motopompe de capacitate mare și autospeciale de intervenție pentru a ajuta locuitorii afectați de inundații.

Cod roșu de inundații în Satu Mare

Localitățile din Satu Mare sunt în continuare în pericol, după ce Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de inundaţii, valabilă în orele următoare pe un afluent al râului Crasna.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Potrivit hidrologilor, până la ora 13:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor

de pericol pe râul Maria (afluent al Crasnei)- judeţul Satu Mare.

Cod galben de inundații în 3 localități

Hidrologii au emis, joi, 13 mai 2021, o nouă atenţionare Cod galben de inundaţii, ce vizează trei bazine hidrografice din judeţele Maramureş, Sălaj şi Satu-Mare.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Crasna, precizează hidrologii.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si