
VIDEO - Cafeaua în oraș în România, un lux. Băutura costă mai mult decât în țări precum Spania sau Italia
O cafea în oraș a devenit un lux pe care nu mulți și-l mai pot permite. Chiar și 20 de lei a ajuns să coste un capuccino, mai mult decât în alte țări europene.
Prețuri incredibile la cafea în localurile din România. Pentru mulți o simplă cafea a devenit un lux, mai ales de când prețurile au explodat. Acum, o singură cafea ne poate scoate din buzunar cel puțin 18-20 de lei.
Cât costă o cafea în Spania sau Italia
În comparație, cafeaua din Spania costă în medie 8 lei, iar cea din Italia care depășește cu puțin 9 lei.
Preţul, care a crescut cu 20-50% în doar un an, variază în funcţie de mărimea cănii şi de tipul de lapte folosit. Cel mai scump tip de lapte folosit pentru cafea este cel vegetal.
Citește și: Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Leo de la Strehaia: ”Ne așteptăm în orice clipă...”
Potrivit datelor de la biroul european de statistică Eurostat, preţul cafelei, al ceaiului şi cel la cacao a crescut cu aproape 20% în noiembrie 2022 versus aceeaşi lună a anului anterior.
Citește și: Accident rutier grav în Hunedoara: o persoană a decedat și alte două au fost rănite
Proprietarii de cafenele spun că scumpirile au venit în lanţ. Costurile mai mari la utilităţi, preţurile majorate la ambalaje şi creşterile de salarii au dus la preţurile actuale.
În plus, de la 1 ianuarie TVA-ul pentru băuturile fără zahăr a crescut de la 5 la 9%.Mâncare expirată într-un after school din București
Un after school din Bucureşti a fost închis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor după ce au fost găsite produse expirate, mizerie, iar blocul alimentar funcţiona fără autorizaţie sanitar-veterinară.
De asemenea, în acest caz a fost sesizat Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.
ANPC a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a fost realizat un control la Asociația Elmali /Mini Club Dumbo Kids (after school), din Sectorul 2 al Capitalei, în urma unei sesizări primite de la unul dintre părinţi.
Abaterile înregistrate de echipa de control au fost: funcționarea blocului alimentar fără autorizație sanitar-veterinară pentru desfășurarea activității de alimentație publică în cadrul After School; utilizarea, ca materii prime a unor produse alimentară cu data limită de consum depășită; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate şi deteriorate, cu rugină la baza frigiderului, cu chedere depreciate, cu acumulări de impurităţi; depozitarea, în acelaşi spaţiu de frig, a diverse produse alimentare: lactate, ouă, mezeluri, fără o delimitare fizică a acestora; derularea activităţii într-un spaţiu deteriorat sau neigienizat, tavanul cu zone de igrasie, cu exfoliere a vopselei, pavimentul murdar în zona bancurilor de pregătire a
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.