Calendar ortodox 2 septembrie 2021: Ce sărbătoare este azi?

Calendar ortodox 2 septembrie 2021: Iată ce sărbătoare este azi! Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?

Author: Andreea Stoica miercuri 01 septembrie 2021 , 15:53

Calendar ortodox 2 septembrie 2021
Calendar ortodox 2 septembrie 2021
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 2 septembrie 2021: Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Mamant în fiecare an pe 2 septembrie.

Calendar ortodox 2 septembrie 2021: Cine a fost Sfântul Mucenic Mamant?

Sfantul Mucenic Mamant a vietuit in cea de-a doua jumatate a secolului III. Mamant se tragea din cetatea Gangra, din provincia Paflagonia din Asia Mica. Parintii sai, Theodotos si Roufina erau crestini. Acestia au fost prinsi si inchisi din cauza faptului ca erau credinciosi.

In acea vreme, mama lui mamant era insarcinata cu el. Astfel, sfantul se naste in inchisoare. Din pacate, tatal acestuia moare inainte ca fiul sau sa vina pe lume, in timp ce mama sa a murit si ea la putin timp distanta dupa ce il naste pe mucenic.

Murind astfel parintii lui in inchisoare, sfantul este luat de o femeie crestina pe nume Ammia, care l-a si crescut. Iar datorita faptului ca acest copil o striga deseori pe maica-sa spunand “mama”, aceasta ii pune numele Mamant, scrie calendarulortodox.ro

Iar pe cand Mamant avea cincisprezece ani, afland paganii de faptul ca este crestin, il prind, il bat cu toiegele, ii leaga plumb de gat si il arunca in mare. Totusi, bunul Dumnezeu il ocroteste, ferindu-l de primejdie, ajutandu-l sa ajunga intr-o pestera, unde acesta se hranea doar cu lapte de ciuta. Fiind iarasi prins de pagani este supus la chinuri mult mai grele, pantecele sale fiind spintecate cu sulite de fier.

Citeste si: Calendar ortodox 2021 septembrie: Cele mai importante sărbători  

Isi da sufletul si se muta la Domnul. Dupa numele sfantului a fost numita si o localitate situata in regiunea Limassol din Cipru.

In icoanele cipriote Sfantul Mucenic Mamas apare calare pe un leu, tinand un toiag in mana dreapta in timp ce in cea stanga avea o oaie.

Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate

Calendar ortodox 2 septembrie 2021
Calendar ortodox 2 septembrie 2021

Potrivit calendarului ortodox, în luna septembrie au loc mai multe sărbători importante, două dintre acestea fiind Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică și Înalțarea Sfintei Cruci.

Citeste si: Pe ce dată pică în 2021 Sfânta Maria Mică şi Sfânta Maria Mare? Tradiţii şi obiceiuri

Totodată, află care sunt cele mai importante sărbători creştine din luna septembrie dar şi pe ce dată se celebrează Nașterea Maicii Domnului.

Calendar ortodox septembrie 2021: Sărbători importante 

1 septembrie/ Miercuri: †) Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul; Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul şi Marta, mama sa; Sfintele 40 de Mucenițe din Adrianopol (Începutul anului bisericesc) (post)

5 septembrie/ Duminică: Sfântul Proroc Zaharia şi Dreapta Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul; Sfântul Mucenic Urban

8 septembrie/ Miercuri: (†) Naşterea Maicii Domnului (dezlegare la peşte)

9 septembrie/ Joi: †) Sfântul Sfințit Cuviosul Onufrie de la Vorona şi Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău; Sfinții şi Drepții părinți Ioachim şi Ana

13 septembrie/ Luni: †) Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop; Sfinții Sfințiți Mucenici Corneliu Sutaşul și Ciprian, episcopul Cartaginei; Sfinții Mucenici din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian; Înainteprăznuirea Înălțării Sfintei Cruci

Citeste si: Rugaciune de Taierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul

14 septembrie/ Marți: (†) Înălțarea Sfintei Cruci (dezlegare la ulei şi vin)

15 septembrie/ Miercuri: †) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului; Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul; Sfântul Ierarh Visarion, Episcopul Larisei (post)

22 septembrie/ Miercuri: †) Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei; Sfântul Sfințit Mucenic Foca; Sfântul Mucenic Isaac; Sfântul Martin (post)

Aflăi care sunt cele mai importante sărbători creştine din luna septembrie dar şi pe ce dată se celebrează Nașterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mică.

23 septembrie/ Joi: † Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul; Sfinții Cuvioși Xantipa şi Polixenia

26 septembrie/ Duminică: †) Adormirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan; †) Sfântul Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon; Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată)

27 septembrie/ Luni: †) Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti; Sfinții Mucenici Calistrat şi Epiharia

28 septembrie/ Marți: † Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul; Sfântul Proroc Baruh

M 29 Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Trifon, Gudelia şi Petronia (Post)

J 30 Sf. Mc. Grigorie Luminătorul, Ep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia şi Gaiani


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si