Calendar ortodox martie 2020. Ce se sărbătoreșe în a treia zi de primăvară?

Calendar ortodox martie 2020. Mâine, marți, 3 martie 2020, este sărbătoare mare în rândul românilor. Enoriașii îi prăznuiesc pe Sfinții Mucenici Eutropiu și Cleonic.

G.B., luni 02 martie 2020 , 19:21

Calendar ortodox martie 2020.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox martie 2020. Sărbătoare mare în rândul românilor pe data de 3 martie 2020. Creștii îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Eutropiu și Cleonic. Cei doi Sfinți pomeniți în calendarul ortodox pe data de 3 martie 2020 au fost frați și prieteni cu Vasilisc, nepotul Sfântului Teodor Tiron.

Cu toții ajung în închisoare pentru că nu au renunțat la credința pentru Iisus Hristos.

Calendar ortodox martie 2020.

Calendar ortodox martie 2020. Asclepiodot, conducătorul orașului Amasea, va încerca să-l ademenească pe Eutropie mai întâi prin invitația la o recepție bogată, pe care Sfântul o va refuza prin cuvintele Psalmistului: „Fericit bărbatul care n-a umblat în sfatul necredincioșilor” (Ps. 1:1), iar mai târziu prin oferirea unei sume de bani, pe care Eutropie a refuzat-o amintindu-i guvernatorului că din cauza arginților, Iuda și-a pierdut sufletul.

Calendar ortodox martie 2020. Ighemonul văzând că nu reușește să-l facă pe Eutropiu să aducă jertfă zeilor, le va cere lui Cleonic și Vasilisc acest lucru. Însă, aceștia au răspuns: „Precum crede fratele nostru Eutropiu, cel întărit pe piatra credinței în Iisus Hristos, astfel și noi credem și ne întărim în Tatăl și în Fiul și în Sfântul Duh. Și, precum Eutropiu pătimește pentru Hristos, așa și noi împreună cu dânsul, voim a pătimi.

Că nu va putea diavolul să ne despartă pe noi, pe care ne-a însoțit Hristos cu sfânta credință și cu dragostea Sa. Căci precum o sfoară, fiind împletită în trei, nu se rupe, astfel și noi, acești trei, vom rămâne tari. Și, precum Preasfânta Treime este nedespărțită, asemenea și noi suntem nedespărțiți cu credință și nedeosebiți cu dragostea.” Pentru acesta mărturisire vor fi supuși la multe chinuri.

Calendar ortodox martie 2020.

Calendar ortodox martie 2020. Ce se sărbătoreșe în a treia zi de primăvară?

Calendar ortodox martie 2020. Sfântul Eutropiu a continuat să se roage în timpul suferințelor: „Ajută-ne, Doamne să putem îndura aceste răni pentru cununa muceniciei, așa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tău, Teodor.” Ca răspuns, Insuși Hristos li s-a înfățișat mucenicilor împreună cu ingerii Săi și cu Sfântul Teodor Tiron, spunându-le: „Priviți, a venit Mântuitorul să vă ajute, ca să aveți viață veșnică.”

Calendar ortodox martie 2020.  Soldații împreună cu alți martori ai viziunii au fost învredniciți să vadă și ei pe Mântuitorul și au cerut ighemonului să înceteze torturile.

Calendar ortodox martie 2020. Cei trei credincioși nu au renunțat în credința pentru Iisus chiar dacă au avut multe tentative de corupere. La final, Sfinții Eutropiu și Cleonic au fost crucificați în orașul Pontine Amasea (Asia Mică) pe 3 martie 308.

Trupul Sfântului Eutropiu a fost luat de Velonic, uns cu mir și dus într-un sat, departe ca la optsprezece stadii de la cetate, iar trupul Sfântului Cleonic a fost luat de Conit și dus în satul Chima. Sfântul Vasilisc a fost executat mai târziu, pe 22 mai în orașul Komana.

Calendar ortodox martie 2020. Troparul Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc: „Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

Citeste si: Postul Paștelui 2020 începe astăzi: Tradiții și obiceiuri românești

Calendar ortodox martie 2020. În a treia zi de primăvară, în calendarul ortodox 2020 se face și pomenirea Sfântului Mucenic Teodoret, Sfinților Zenon și Zoil, dar și a Sfintei Cuvioase Piamun.

Calendar ortodox martie 2020. Fecioara Piamun a trăit în sfinţenie nu departe de Alexandria, în casa mamei sale, ca şi în pustnicie. Mânca doar la sfârşitul zilei iar după rugăciune torcea fuiorul de in.

Citeste si: Este sărbătoare astăzi în calendarul ortodox! Ce sfânt este pomenit?

Calendar ortodox martie 2020.

Calendar ortodox martie 2020. Sfânta Piamun a dobândit darul clarviziunii. Oamenii unui sat foarte populat, orbiţi de lăcomie, au hotărât să distrugă sătucul sfintei fecioarei ca să devieze apele Nilului către pământurile lor, atunci când se revărsau. Sf. Piamun a ştiut de intenţia lor şi le-a spus şi bătrânilor satului despre ce aveau aceia de gând să facă.

Citeste si: Sâmbăta Sfântului Teodor 2020. Sărbătoare mare! Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul?

Calendar ortodox martie 2020. Bătrânii miraţi au căzut în genunchi în faţa sfintei, implorând-o să se ducă la acei oameni şi să-i convingă să renunţe la planul lor. Dar monahia nu s-a dus să-i întâlnească pentru că a evitat contactul cu oamenii, în schimb a stat toată noaptea la rugăciune şi, în dimineaţa următoare, când oamenii acelui sat s-au pornit înarmaţi spre distrugerea locaşului sfintei fecioare, aceştia au încremenit pe drum, nemaiputându-se mişca.

Calendar ortodox martie 2020. Atunci Dumnezeu le-a descoperit necredincioşilor că rugăciunile Sfintei Piamun i-a oprit din drumul lor. Oamenii şi-au revenit şi s-au căit pentru păcatul lor, trimiţând sol de pace în satul sfintei, cu mesajul „Mulţumim lui Dumnezeu că prin rugăciunile Sfintei Piamun ne-a izbăvit pe noi."

Calendar ortodox martie 2020. Sfânta Piamun s-a înălţat în pace la Domnul în anul 337.

Citeste si: Cand pica Pastele Ortodox si Pastele Catolic in 2020. Libere de Paste pentru romani


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Survivor Romania 2021. ANUNTUL care i-a daramat pe toti concurentii Survivor Romania.... Survivor Romania 2021. ANUNTUL care i-a daramat pe toti concurentii Survivor Romania. Au izbucnit in lacrimi cand au auzit care este premiul la Jocul de Comunicare
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
Amenințare cu BOMBĂ la un hotel din România! A intervenit un echipaj SRI Amenințare cu BOMBĂ la un hotel din România! A intervenit un echipaj SRI
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si