Caltaboş cu orez - Reţeţa specială pentru masa de Crăciun

Caltaboş cu orez. Iată cea mai gustoasă și rapidă rețetă de caltaboș cu orez și carne pe care o puteți pregăti pentru masa de Crăciun!

Calataboșul este un aperitiv tradiționa l, nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun.

In zona de nord a Moldovei il intalnim si sub denumirea de chisca, dar este cunoscut si sub denumirile cartabos sau calbas.

In functie de zone si obiceiuri am intalnit  reteta de caltobos fiert si mancat cald, apoi caltabosi fierti si mancati  a doua zi reci (caz in care se pune o greutate peste ei dupa ce au fost fierti), dar caltabosii pot fi fierti si apoi prajiti.

Aceeasi reteta de caltabos, mai in nord se numeste chisca. Poate fi intalnit si sub denumirile calbas, galbas.

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc, împănată
  • 150 gr orez
  • 2 cepe mari
  • 1 lingură ulei, sau untură topită
  • sare si piper măcinat
  • 1 crenguță de cimbru
  • piper boabe
  • 2 foi de dafin
  • mațe de porc

Citeste si: Lebăr de casă reţetă simplă: Cum pregătim un aperitiv delicios pentru Crăciun

Mod de preparare

Mai întâi, se călește ceapa tocata mărunt în puțin ulei, sau untură topită, apoi se adaugă orezul bine clătit. Se amestecă bine pentru a se hidrata ușor orezul, apoi se lasă la răcit.

Mai apoi, carnea se trece prin mașina de tocat și se adaugă peste amestecul de ceapă și orez.

Se asezonează cu sare și piper și se omogenizează compoziția, apoi se umplu mațele de porc bine curățate. Mațele nu se vor umple la maxim ci mai lejer, pentru că orezul se va hidrata pe parcurs și este riscul să se spargă.

După care, caltaboșii se pun la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Se adaugă în apă și foile de dafin, o crenguță de cimbru și boabe de piper.

Se pune apă la fiert cu puțină sare, foile de dafin, crenguța de cimbru și boabe de piper. Când apa începe să fiarbă, se pun caltaboșii și se lasă la fiert la foc mic. Se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare, pentru a nu crăpa.

Puteți observa când sunt destul de fierți, atunci când caltaboșii se lasă la baza vasului. Așadar, rețeta este gata.

Poftă bună!

Citeste si: Reţetă de cârnați de casă cu 5 kg de carne: Vor ieşi ca la bunica!


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri