Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind pensiile publice

Un nou proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, în privința sistemului unitar de pensii publice. Acest proiect, aparținând lui Florin Roman, va reglementa recuperarea pensiilor după mai multe erori materiale identificate.

Author: Alina Raducu miercuri 07 aprilie 2021 , 14:40

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind pensiile publice
Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind pensiile publice. Sursa Foto: Facebook Camera Deputatilor
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Astfel, proiectul de lege menționat va completa legea 263/2010, pentru a putea fi reglementată o excepție de la regulă în vederea termenului general de prescripţie pentru a putea fi recuperate sumele pensiilor neplătite de către casa de pensii competentă din cauza unor erori materiale în procesul administrativ de evaluare,

prelucrare și redactare a datelor în privința emiterii unei decizii de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei.

Un nou proiect de lege adoptat de Camera deputaților în privința pensiilor publice

„Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa

teritorială de pensii competentă”, arată un amendament la raportul de admitere a proiectului.

De asemenea, în articolul 107, alineatul (1) din legea 263/2010 se precizează că „în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. Alineatul (2) al articolului 107, la care face referire amendamentul adoptat de deputaţi, prevede că "sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor”.

Totodată, Senatul a respins acest proiect de lege pe 30 septembrie 2020, iar votul de adoptare al Camerei Deputaților a fost decizional, iar legea va putea fi promulgată.

Citeste si: Gabriela Firea: „Prin încălcarea propriilor reguli impuse oamenilor simpli, cei de la putere şi-au pierdut orice brumă de credibilitate”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si