Raluca Turcan dorește să modifice legea salarizării. Ce sporuri vor avea bugetarii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că intenționează să modifice legea salarizării astfel încât sporurile acordate bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de bază și să fie acordate pentru cei care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase iar a doua categorie de sporuri să fie motivaționale.

Andreea Bolocan, miercuri 10 martie 2021 , 08:32

raluca turcan ministrul muncii sporurile bugetarilor legea salarizarii
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Invitată în platoul unei emisiuni TV, Raluca Turcan, a vorbit marți seară despre chestiunea sporurilor din sistemul bugetar și despre legea salarizării unitare.

”Sporuri create ca artificii ca să crească salariile”

Ministrul Muncii este de părere că sporurile de acest gen vor fi reduse în sumă fixă, iar în cazurile în care salariile chiar trebuie să crească, vor crește pe grila de salarizare, ca să crească salariul de bază.

“Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrușnice, ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare.”

Ce sporuri vor avea bugetarii

Citeste si: Guvernul aprobă noi ajutoare pentru IMM-uri. Ce decizii mai ia Executivul în ședința de azi

Unele categorii nu au fost introduse pe grila de salarizare

Ministrul Muncii susține că a primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grila de salarizare și că există

categorii de bugetari care nu au fost introduși.

”Sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare. Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc.

Intenționăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie și să ne spună cum trebuie făcută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate. Nu am cum să știu cum trebuie gândită cel mai bine aceasta.”, a adăugat Raluca Turcan.

Raluca Turcan a precizat că așteaptă și propunerile venite din partea Ministerului Educației, Sănătății, Justiției, Interne și de Apărare, doar cu condiția să șină cont de principiile de bază impuse de

către Ministerul Muncii.

Vom aștepta propuneri de la Educație, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să țină cont de aceste principii de bază. După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe și vor spune (aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta).

”Cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile.

Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază.”, a mai adăugat Ministrul Muncii.

Citeste si: Iohannis a promulgat legea care aprobă o OUG privind un acord între UE și România

Ministrul Muncii își dorește ca sporurile să fie împărțite pe două categorii: sporuri pentru muncă extremă și sporuri motivaționale. Aceasta a explicat că în momentul în care legea salarizării va fi împărțită în felul acesta, abia atunci va fi o lege unitară.

Sporurile să fie strict pe două dimensiuni. O categorie de muncă extremă, cum ar fi munca la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase și una care să fie de sporuri motivaționale. În felul acesta vom avea o lege a salarizării unitare”, a declatat Raluca Turcan, marți seară în cadrul unei emisiuni TV.

Când va fi adoptată noua lege a salarizării

Noua lege a salarizării ar urma să fie elaborată și adoptată într-un an de zile, potrivit declarațiilor ministrului Muncii, de luna trecută.

Liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, spunea că ar fi de acord cu acordarea sporurilor de maxim 20% “raportat la cheltuielile de personal ale operatorului principal de credite, raportat individual la fiecare salariat, fie raportat la salariul minim sau salariul mediu brut, ca să fie un procent în sumă fixă”.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
A izbucnit în lacrimi după ce a aflat votul publicului. Cine a părăsit competiția... A izbucnit în lacrimi după ce a aflat votul publicului. Cine a părăsit competiția Survivor România 2021? Eliminare neașteptată!
spotmedia.ro
Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază,... Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază, nimeni n-a venit să-l curețe (Galerie Foto)
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
b1.ro
Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion! Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!
infoactual.ro
Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a... Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a impresionat o lume întreagă
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si