Tichete vouchere salariați 2021. Mai multe acte normative reglementează modul de acordare, în beneficiul angajaților, a biletelor de valoare. Regimul fiscal al biletelor de valoare este prevăzut în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Tichete vouchere salariați 2021. Biletele de valoare pot fi emise atât pe suport de hârtie, cât și pe suport electronic. Este cazul atât al tichetelor de masă, cât și al voucherelor de vacanță sau al tichetelor culturale.
Citeste si: Vouchere de 300 de lei pentru copiii care fac sport
Legislația privind acordarea biletelor de valoare
Tichetele de masă, tichetele cadou, voucherele de vacanță și alte bilete de valoare pentru salariați au fost reglementate prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, căreia i-au fost aduse mai multe modificări în ultimii ani.
Textul actualizat al Legii 165/2018 include modificări din următoarele acte: OUG. nr. 107/2018, Legea nr. 30/2019, precum și Norma metodologică publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 24 din 09/01/2019.
Citeste si: Valoarea unor tichete acordate salariaţilor creşte de la 1 aprilie
Tipuri de tichete și valoarea maximă stabilită prin lege
Tichete de masă
Tichetele de masă reprezintă o indemnizaţie zilnică de hrană şi pot fi acordate salariaţilor de companiile angajatoare, valoarea lor fiind scutită de taxe şi impozite salariale şi patronale.
Pentru angajatori, această facilitate fiscală înseamnă realizarea unor economii considerabile în costurile cu personalul, faţă de varianta acordării unor sume echivalente în bani. Pentru angajaţi, tichetele de masă reprezintă o creştere importantă a puterii de cumpărare.
Citeste si: Se trece la săptămâna de muncă de 4 zile! Guvernul unei țări europene a pregătit totul
Un ordin al ministrului Muncii din ianuarie 2021 prevede menţinerea tichetelor de masă la acelaşi nivel ca anul trecut, când au fost majorate cu 1 ban.
Începând cu aprilie 2020, valoarea nominală maximă a tichetului de masă a urcat la 20 lei/zi lucrată. În prezent, cardurile şi tichetele de masă reprezintă cel mai utilizat şi apreciat beneficiu extrasalarial din România, cu peste 2,5 milioane de angajaţi primind, în fiecare lună, tichete sau carduri de masă din partea angajatorilor.
Citeste si: Klaus Iohannis a promulgat legea care aprobă OUG ce oferă sprijin pentru angajatori şi salariaţi, în perioada pandemiei
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Horoscop săptămânal 11-18 noiembrie 2024 cu Mihai Voropchievici. Zodiile care dau lovitura pe toate planurile- antena3.ro
Citeste si: Tragedia cu 5 morți din Suceava, provocată intenționat. ”Dacă nu am putut să te omor pe tine, omor copiii”- wowbiz.ro
Plafonul maxim până la care tichetele de masă sunt scutite de taxe şi impozite salariale şi patronale este stabilit periodic prin Ordin al Ministrului Muncii, fiind corelat cu indicele preţurilor de consum pentru produse alimentare.
Tichete cadou
O modificare legislativă de ultima oră îi împiedică pe angajatori să ofere tichete cadou în afara celor acordate cu ocazia Paştelui, de Crăciun, 8 martie şi 1 iunie.
Tichetele cadou acordate de firme angajaţilor nu vor mai fi scutite de plata contribuţiilor cu excepţia celor acordate de Paşte, Crăciun, 8 martie şi 1 iunie, conform unei Ordonanţe de Urgenţă publicate recent în Monitorul Oficial.
Mai exact, este vorba despre OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi al Legii contabilităţii nr. 82/1991, publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 197 din data de 16 februarie 2021.
Pentru ca tichetele și cardurile cadou să fie considerate cheltuieli neimpozabile și nesupuse contribuțiilor obligatorii, este necesar ca acestea să se încadreze în suma de 150 lei/persoană/eveniment.
Angajații care au copii minori pot primi carduri cadou și pentru aceștia- un angajat cu un copil poate primi, de exemplu, 300 de lei- 150/angajat plus 150/copil.
Citeste si: Curs valutar BNR, azi 17 martie. EURO atinge un nou maxim istoric
Tichete de creșă
Valoarea tichetelor de creșă acordate salariaţilor ar putea crește de la 1 aprilie cu 10 lei lunar, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Muncii.
Potrivit Ministerului Muncii, începând cu luna aprilie 2021 valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă va fi de 480 lei.
Valoarea nominală ale noilor tichete se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2021, respectiv august 2021 şi septembrie 2021, se arată în proiectul de lege. În prezent, valoarea unui tichet de creşă este de 470 de lei, fiind majorată tot cu 10 lei anul trecut.
Valoarea tichetelor de creşă este stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.
Citeste si: Premierul anunţă că în Legea salarizării ar putea fi introduse criterii de performanţă
Tichete culturale
Tichetul cultural reprezinta cel mai nou tip de beneficiu extrasalarial ce permite angajatilor sa cumpere produse si servicii culturale, care sa le ofere experiente memorabile.
Tichetele sunt acceptate de parteneri afiliati ce desfasoara activitati preponderent culturale, cum ar fi: muzee, teatre, librarii, cinematografe, festivaluri, targuri, expozitii.
Citeste si: VIDEO Bradul pentru Crăciunul 2024 a ajuns în Rockefeller Center din New York. O stea Swarovski uimitoare o să strălucească în vârf!- kfetele.ro
Citeste si: Horoscop săptămânal 11 noiembrie- 17 noiembrie 2024: Influențele planetare prezic noi începuturi în zona profesională pentru Vărsători. Scorpionii scot ambițiile și motivația la suprafață- radioimpuls.ro
Citeste si: Tragedie în Suceava. 5 oameni au murit într-un accident grav. Printre ei și un copil, găsit sub mașina răsturnată- antena3.ro
Beneficiarii lor pot achizitiona carti si manuale scolare, filme in orice format, albume muzicale, dar si bilete sau abonamente la piese de teatru, proiectii cinematografice, concerte, targuri si expozitii, festivaluri, parcuri tematice (inclusiv cele destinate copiilor), spectacole, acces la muzee si evenimente culturale.
Valoarea nominala minima a unui tichet cultural este de 10 lei, iar cea maxima este de 50 de lei. Lunar, fiecare angajat poate primi tichete culturale in valoare de maximum 160 de lei. Ocazional, la evenimente specifice, fiecare angajat poate primi pana la 320 lei.
Vouchere de vacanță
Potrivit Art. 25.(1) din legea 165/2018, valoarea nominala permisa pentru un voucher de vacanta pe suport hartie este multiplu de 10 lei, dar nu mai mult de 100 lei.
Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic, in cazul in care voucherul a fost emis pe acest tip de suport.
Se interzice unitatii afiliate acordarea unui rest de bani la voucherul de vacanta.
Contravaloarea serviciilor turistice prestate de catre unitatile afiliate peste valoarea voucherelor de vacanta se suporta de catre angajat, titular al voucherelor de vacanta.
Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern.
Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nivelul maxim al sumei care poate fi acordata unui angajat in decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.
Voucherele de vacanta sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masa si/sau de recuperare a capacitatii de munca.
Voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de calatorie si/sau de divertisment, daca se regasesc intr-un pachet turistic.