Alegeri locale 9 iunie 2024. Când expiră mandatele primarilor actuali, aleși în urma scrutinului din 2020, și care este încurcătura în care se vor trezi în vară sute de localități din România? 

Citește și: De ce alegerile din India sunt cele mai costisitoare din lume

În urmă cu patru ani, alegerile locale au avut loc la finalul lunii septembrie, în timp ce acum termenul este devansat cu trei luni, fapt care creează o situație fără precedent în localitățile din toată țara.

Mandatele aleșilor actuali încetează în data de 1 noiembrie 2024 pentru funcţiile de primar, consilier local și judeţean- dat fiind că mandatele lor au început după ce au depus jurământul în urmă cu patru ani.

Alegeri locale 9 iunie 2024. Multe localități din România vor avea două grupuri de aleși

Din cauza acestei situații fără precedent, multe localități din România vor avea două grupuri de aleși- foștii primari și consilieri locali, dublați de politicienii recent aleși, care vor aștepta ca mandatele primilor să ajungă la final.  

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate- wowbiz.ro

În ordonanța Guvernului se face referire că toate termenele prevăzute în Codul administrativ vor începe să curgă din data de 27 septembrie 2024, care vizează constituirea noilor consilii locale, validarea mandatelor, ședința de constituire, precum și jurământul pe care-l depun aleșii locali.

Curtea Constițională a decis, la mijlocul lunii mai 2024, că prevederile Ordonanței de Guvern privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale din 9 iunie nu intră în contradicție cu prevederile constituționale.

Este vorba despre OUG 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Când expiră mandatele primarilor actuali. Avem parte de o premieră în 2024

Când expiră mandatele primarilor actuali. Avem parte de o premieră în 2024

[Sursa foto: Facebook]

Alegerile locale din 9 iunie 2024, un nou test al democrației în România

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024 a fost constituit în luna martie, iar din componența BEC fac parte judecători, reprezentanți ai formațiunilor politice și ai minorităților naționale.

Din Biroul Electoral Central fac parte șapte judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție- judecător Vasile Bîcu, președinte al BEC, judecător Gheorghe Liviu Zidaru, locțiitor al președintelui BEC, judecător Adina Georgeta Ponea, judecător Ianina Blandiana Grădinaru, judecător Ruxandra-Monica Duță, judecător Leontina Șerban, judecător Ioana Bogdan, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, Marian Muhuleţ şi Zsombor Vajda.

Citeste si: Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut o noapte turbată. Vreau să zic că m-am odihnit foarte bine.”- kfetele.ro

Citeste si: Momente memorabile pe Arena Națională. Membrii trupei Coldplay, gest inedit pentru Babasha, în a doua seară de concert- VIDEO- radioimpuls.ro

Fiecare secție de votare are un președinte și un locțiitor, desemnați de 𝐀𝐄𝐏 – 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐄𝐥𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐏𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚̆ dintre persoanele înscrise în 𝐂𝐨𝐫𝐩𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢, conform prevederilor legale în vigoare.

Președintele secției de votare ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții și, împreună cu ceilalți membri ai biroului electoral al secției de votare, monitorizează desfășurarea votării și se asigură că fiecare vot este numărat și înregistrat corect.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si