În ce condiții este perfect legal să nu plătești rovinieta

Rovinieta este taxa plătită de orice șofer care circulă pe drumurile din afara localității sale. În caz contrar, conducătorii auto riscă amenzi usturătoare. Află cazurile în care un șofer este scutit de achiziționarea rovinietei.

Author: Georgiana Balaban joi 15 octombrie 2020 , 12:41

când nu plătim rovinieta
Camerele de supraveghere amplasate pentru verificarea rovinietei.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Șoferii trebuie să știe că sunt scutiți de la plata vinietei atunci când ies cu mașina pe un drum din localitate sau atunci când mașina pe care ei o conduc deține numere roșii.

Persoanele care conduc autoturisme pe drumurile naționale din afara localității în care locuiesc și sunt surprinse de camerele utilizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor fi sancționate conform legii.

CNAIR a pus la dispoziţia conducătorilor auto portalurile web www.cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinieta) şi www.erovinieta.ro, un alt instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei, prin introducerea datelor vehiculului.

Prețurile rovinietei pentru categoria A de autoturisme sunt următoarele: 14 lei pentru o perioadă de 7 zile, 32,67 de lei pentru 30 de zile, 60,66 de lei pentru 90 de zile și 130,66 pentru un an.

Roviniete gratuite pentru o anumită categorie de șoferi

De asemenea, trebuie menționat că părinții care au un copil cu un grad de handicap sau suferă ei însuși de un handicap vor primi o rovinietă specială, timp de un an de zile. Rovinieta oferită acestor categorii de oameni este gratuită.

Există trei cazuri de gratuite pentru aceste persoane, primul este atunci când proprietarul/ copropietarul autoturismului este persoanpă cu handicap. Al doilea caz atunci când proprietarul autoturismului asigură transportul persoanei cu handicap, ca însoțitor al acesteia pe durata deplasării, sau atunci când proprietarul autoturismului este totodată asistentul personal al persoanei cu handicap grav. Dacă vă aflați în unul dintre aceste cazuri, trebuie să întocmiți anumite acte pentru a beneficia de dreptul oferit de stat.

când nu plătim rovinieta
Rovinietă șoferi - 2020.[Sursa foto: google]

Totodată, persoanele încadrate într-un grad de handicap beneficiază de carduri-legitimații de parcare gratuită a autoturismelor, eliberate de Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul primăriei de pe raza cărora domiciliază.

Persoanele prinse fără roviniete valabile sau chiar deloc riscă amenzi între 250 și 4.500 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului pe care îl conduc.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si