Când se fac Mucenicii în 2022? Reţete tradiţionale. Delicioși și aromați pentru masa de 9 martie 2022

Mucenicii 2022. Rețeta de mucenici moldovenești sau muntenești se pregătește, în fiecare an, pe data de 9 martie. Aceasta este ziua în care se sărbatoresc cei 40 de Mucenici. Gospodinele știu care este secretul pentru a le ieși aluatul cel mai bun și siropul cel mai gustos.

Mucenicii 2022. În religia creștin-ortodoxă, sărbătoarea de Mucenici are o simbolistică aparte și se sărbătorește pe data de 9 martie, imediat cum se încheie Babele de Martie. Astfel, pentru 9 martie, gospodinele pregătesc cele mai gustoase rețete de mucenici, iar pe lângă asta, cea mai cunoscută tradiție a zilei este aceea de a consuma 40 de pahare cu vin.

Când se fac Mucenicii în 2022

Pe lângă semnificația religioasă, foarte multe persoane așteaptă sărbătoarea celor 40 de Mucenici pentru a gusta din deja celebrele rețete de mucenici moldovenești sau fierți cu doar puțină nucă.

Citeste si: Sarbatoarea celor 40 de Mucenici. Traditii, obiceiuri si superstitii de 9 martie

Pe 9 martie, în funcție de zona din care provin, gospodinele au obiceiul de a prepara delicioasele rețete.

În Moldova, mucenicii sunt făcuți din aluat și au forma cifrei 8, în timp ce în alte zone ale țării, femeile prepară mucenicii sunt forma unei supe, în care adaugă nucă și o mulțime de alte mirodenii, aceasta simbolizând lacul în care au fost aruncați aceștia.

Rețetă de mucenici moldovenești

Ingrediente

-1 kg făină alba, pentru cozonac

-3-4 galbenușuri

-4-5 linguri de zahăr

-600 ml lapte cald

-2 pliculețe de drojdie uscată sau 50 g de drojdie proaspată

-coaja de la o portocala si o lamaie

-vanilie

-un praf de sare

-100 g unt moale

Pentru uns:

-miere

-nucă prajită si macinată, o linguriță rasa de scortisoară, 2 linguri zahar

Făina se cerne de 2 ori înainte și pentru a elimina corpurile străine, dar mai ales pentru aerisirea făinii.

Drojdia se amestecă într-un castron cu puțin lapte călduț și 1 lingură de făină și apoi se lasă deoparte să crească.

Peste făină se adaugă zahărul, vanilia, coaja de lămâie și portocala, sarea, maiaua crescută, gălbenușurile și restul de lapte călduț.

Se amestecă totul și apoi se adaugă untul moale câte putân, frămăntând ușor.

Se framântă până când se termină untul. Dacă mai este nevoie, se mai poate adăuga puțin lapte călduâ, cât să fie un aluat potrivit de moale.

Cuptorul se încalzește foarte puțin, doar cât să fie călduț înăuntru, apoi se stinge. Se bagă ligheanul cu aluat în cuptor, să stea la cald și se închide ușa cuptorului.

În felul acesta, aluatul va crește foarte bine, va fi ferit de zgomot si curent.

Rupeți aluatul în 20-24 de bucăți egale și apoi, ungeți masa cu ulei si presărați și cu puțină făină și întindeți fitile, le uniti, apoi formați cifra 8.

Se pot face simplu, dintr-un singur șnur sau împletiți, din șnur dublu. Se așează în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasaă 20-30 de minute să crească.

Coacerea mucenicilor moldovenesti

Se ung cu ou și se coc la foc potrivit cam 25 de minute.

Citeste si: Rețetă mucenici moldoveneşti sau cu zeamă pentru 9 martie 2020- Cei 40 de mucenici

Adăugați la frământat o lingură de untură – aluatul va fi mult mai fraged si va crește mult mai frumos.

Se ung deasupra cu miere sau sirop din zahar (1 cana zahar+100 ml apa+ arome si se fierb) și se presară cu nucă (alune, migdale) prajită si măcinată.

Se pot face si însiropați: se face mai mult sirop și se lasă mucenicii călduți câteva minute în sirop, să absoarbă și să fie bine însiropati.

Reţetă de Mucenici munteneşti

INGREDIENTE

Pentru aluat

-500 g făină

-200 ml apă

-1/2 lingurita sare

Pentru fiert

-2-3 litri apă

-zahăr după gust

Pentru servit

-300 g nucă măcinată

-esenţă de rom

-coaja rasă a unei portocale

-coaja rasă a unei lămâi

-esenţă de vanilie

-1 plic zahăr vanilat

-scorţişoară

Mod de preparare

1. Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8. 

2.Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.

3.Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.

4.Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.

Citeste si: Cum se face coca pentru mucenici: Greşeala pe care trebuie să o eviţi


Autor

Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.

Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.

Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.

”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri