Joe Biden, anunț despre România la summit-ul NATO. Jens Stoltenberg: "Vom lua decizii istorice"

Președintele SUA, Joe Biden, prezent la summit-ul NATO de la Madrid, i-a transmis vești proaste omologului său rus, Vladimir Putin. Rusia a obținut o "NATO-ficare" a Europei, exact ce nu și-a dorit, spune liderul de la Casa Albă. Statele Unite vor trimite 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, a adăugat Biden. "Vom lua decizii istorice", a precizat și șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Author: Sorin Negru miercuri 29 iunie 2022 , 13:04

joe biden summit nato madrid

Joe Biden, anunț la summit-ul NATO de la Madrid: SUA vor trimite 5000 de militari în România

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Joe Biden a anunțat miercuri că armata americană își va intensifica prezența europeană, pe măsură ce alianța NATO va adopta o poziție mai fermă față de Rusia.

Citeste si: Klaus Iohannis, la summit-ul NATO: "Rusia este cel mai mare pericol". Carmen Iohannis, alături de șeful statului la Palatul Regal de la Madrid- FOTO

Președintele Biden a făcut o serie de anunțuri la summitul NATO aflat în desfășurare la Madrid, potrivit Newsweek. Printre acestea: o brigadă rotativă suplimentară în România și desfășurari rotative îmbunătățite în statele baltice.

Practic, Biden anunță o nouă forță de luptă a SUA pe teritoriul României- o brigadă cu 5.000 de militari americani.

Summit-ul NATO de la Madrid aduce întărirea Flacului Estic

Liderul american a anunțat și un nou cartier general permanent pentru Corpul 5 de Armată al SUA în Polonia. Forțele militare americane vor fi trimise pentru a ajuta la întărirea apărării Europei, a mai spus Biden. 

Citeste si: Zelenski, la întâlnirea cu Maia Sandu: "Vom răspunde cu bombe dacă rușii ne atacă din Transnistria"

Este vorba de două escadrile de luptă F-35 suplimentare în Regatul Unit, de două distrugătoare suplimentare ale marinei americane dislocate în Spania și noi sisteme de apărare aeriană trimise în Germania și Italia. 

Joe Biden: "Putin a spulberat pacea în Europa”

„Într-un moment în care Putin a spulberat pacea în Europa”, a spus Biden, „SUA și aliații își intensifică, demonstrând că NATO este mai necesară acum decât a fost niciodată”.

Desfășurarea suplimentară a SUA și a aliaților, a adăugat el, va arăta că NATO este „puterică și unită” în fața agresiunii ruse din Ucraina și a amenințărilor de extindere a conflictului prin atacarea națiunilor NATO.

„Putin caută „finlandizarea” Europei”, a spus Biden. „Va obține „NATO-ficarea” Europei”.

Șeful NATO: Summit-ul NATO de la Madrid va fi ''istoric şi transformator''

Rusia reprezintă o "ameninţare directă'' pentru securitatea ţărilor NATO, ai căror lideri se reunesc în cadrul unui summit la Madrid, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care îşi va consolida flancul estic ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, transmite AFP. 

''O vom spune clar'', în timpul summitului care urmează să revizuiască foaia de parcurs a Alianţei pentru prima dată din 2010, ''că Rusia reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea noastră'', a subliniat şeful NATO.

Stoltenberg a dat totodată asigurări că summitul NATO de la Madrid va fi ''istoric şi transformator'', în faţa ''celei mai grave crize de securitate'' de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

''Va fi un summit istoric şi transformator pentru alianţa noastră, ne reunim în timpul celei mai grave crize de securitate cu care ne confruntăm după cel de-Al Doilea Război Mondial'', a spus Stoltenberg. Fostul premier norvegian a subliniat că cei 30 de aliaţi răspund într-o manieră ''puternică şi unită la toate ameninţările şi provocările cu care ne confruntăm''.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si