Care este, de fapt, adevărul citatului ”crede și nu cerceta”. Există în Biblie?

Una dintre cele mai controversate sintagme atribuite creştinismului este ”crede şi nu cerceta“, însă citatul la care se face referire nu se găseşte în Biblie.

Author: Petru Luca joi 22 octombrie 2020 , 19:32

citat
Expresia ”crede și nu cerceta” nu apare în Biblie
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Una dintre cele mai controversate sintagme atribuite creştinismului este ”crede şi nu cerceta“, însă citatul la care se face referire nu se găseşte în Biblie, chiar dacă mulţi dintre cei care îl folosesc nu cunosc adevărata provenienţă a acestuia.

Citatul ” crede şi nu cerceta “, inclus uneori ca îndemn al Bisericii şi considerat ca făcând parte din învăţăturile creştine, a stârnit numeroase controverse de-a lungul istoriei. În timp ce specialiştii în studierea Bibliei şi a lucrărilor celor mai importanţi reprezentanţi ai Creştinismului resping ideea ca acest citat să facă parte din scriptură, alţi autori susţin că în Biblie există numeroase versete al cărui mesaj este asemănător sintagmei ”crede şi nu cerceta”.

Istoricii susțin că filozoful grec Celsus a născut expresia, teologii sunt însă de altă părere

Potrivit istoricilor, citatul îi este atribuit filozofului grec Celsus, care a trăit în secolul al II-lea. În scrierile sale, susţin unii dintre cercetători, Celsus îi acuza pe creştini de manipularea unor oameni simpli şi creduli, care pot fi păcăliţi uşor.

Astfel, spunea el, acestor oameni li se prezenta o religie nouă şi atractivă, cu scopul de a-i converti. Deducţia făcută de Celsius provine din versetul atribuit lui Ioan (20:29), unde Isus îi spune lui Toma: “ Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut“.

biblie
Expresia ”crede și nu cerceta” are proveniență neclară

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Citeste si: Gina Pistol și Smiley au vorbit despre al doilea copil, chiar în ziua nunții! Vestea emoționantă pe care au dat-o- wowbiz.ro

Citeste si: Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva. Rostește-o astăzi pentru a face minuni

Sintagma este combătută de teologi. ”Ateii şi liber cugetătorii spun că îndemnul „crede şi nu cerceta” s-ar găsi în Sfânta Scriptură. Desigur că dacă îi punem să ne arate locul respectiv nu îl vor găsi nicăieri, deoarece această expresie nu există în Biblie, dar expresia s-a înrădăcinat în rândul oamenilor neştiutori la cursurile marxiste de combatere a religiei. Totuşi, găsim în Scriptură un pasaj cu acest îndemn, dar dat în alt duh decît cel invocat de atei şi de liber cugetători: «Cele mai grele de tine nu le cerca şi cele mai tari decît tine nu le cerceta. Cele ce ţi s-au poruncit ţie, acestea cugetă, pentru că nu-ţi sunt de treaba ţie cele ascunse. Întru prisoseală lucrurilor tale nu iscodi, pentru că mai mult decât înţelegerea omului s-au arătat ţie. Căci pre mulţi au înşelat gîndul lor, şi în socoteală rea au lunecat cugetele lor» (Înţelepciunea lui Isus Sirah, III, 20-23)”, notează ortodoxiatinerilor.ro despre expresia devenită celebră în timp. 

Citeste si: „Cu tot cu popă, 500 de euro” Cornel Palade a anunțat că și-a deschis firmă de bocitoare! Cum au reacționat fanii actorului?- kfetele.ro

Citeste si: Bombă în showbiz! Răzvan Miheț, fostul soț al Oanei Matache și Sore, cel mai nou cuplu? Cum s-au afișat cei doi la nunta lui Smiley și a Ginei Pistol- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si