Care sunt diferențele între PFA și SRL

Românii care vor să se apuce de afaceri trebuie să apeleze la sfatul unui contabil, care îi poate îndruma ce fel de firmă să înființeze.

Author: Matei Vaihan miercuri 21 octombrie 2020 , 16:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În urmă cu mai bine de 10-20 de ani, românii au acuzat faptul că înființarea și activitatea unei firme cere multă birocrație. În ultimii ani, această stare de lucruri s-a ameliorat, iar înființarea unei firme este mai ușoară.

Pe de altă parte, cei care vor să aibă afacerea lor trebuie să întrebe un contabil ce fel de firmă se potrivește pentru activitatea pe care doresc să o întreprindă. Cele mai populare sunt Persoana Fizică Autorizată (PFA) și  Societatea cu Răspundere Limitată (SRL).

Avantajul PFA-ul este că poate fi înființat de o singură persoană, proces ce durează 2-3 zile. Apoi, cel care a înființat PFA-ul poate să introducă și alte persoane în firmă. Un alt mare avantaj al PFA-ului este acela că contabilitatea poate fi ținută de cel care a înființat firma, nefiind necesară implicarea unui contabil. A treilea avantaj al PFA-ului este acele că banii pot fi retrași fără ca aveștia să fie taxați de stat.

Citeste si: Afaceri a căror profitabilitate a crescut în pandemie

Citeste si: Mugur Isărescu s-a îmbogățit din afacerea cu vinuri! Guvernatorul BNR nu a câștigat niciodată atât de mulți bani! EXCLUSIV

Citeste si: Alex Bodi investește o avere în turism! Partenerul Biancăi Drăgușanu își construiește hotel în centrul orașului! EXCLUSIV

Contabilitate
Un SRL are nevoie de un contabil profesionist

Un SRL se desființează mult mai greu decât un PFA

Există, însă, o condiție obligatorie la înfiunțarea PFA-ului, aceea ca persoana în cauză să aibă calificare atestată în domeniul de activitate al firmei. La PFA sunt admiși maximum 3 angajați și sunt permise maximum 5 coduri CAEN. Impozitul este de 10% din profit. În cazul în care veniturile PFA-ului depășesc plafonul de 12 x salariul minim, atunci devin obligatorii contribuțiile la sănătate și pensie.

Societatea cu Răspundere Limitată (SRL) se înființează, ca și PFA-ul, în 2-3 zile. În schimb, desființarea SRL-ului este anevoioasă, de 2-3 luni, pe când PFA-ul poate fi desființat în doar 3 zile. Un SRL poate fi înființat de maximum 50 de persoane, care au statut de asociați sau administratori. Dacă firma acumulează restanțe, administratorul va răspunde cu propriile sale bunuri. În schimb, asociații răspund doar în limita capitalului social pe care l-au investit. Un mare dezavantaj al SRL-ului față de PFA este acela că contabilitatea firmei este complicată și e obligatorie colaborarea cu un contabil profesionist. În ceea ce privește taxele plătite de un SRL, aceste sunt de 1-3% din venit, 16% din profit și 5% din suma care este scoasă din firmă ca impozit pe dividente sau impozite cu salariul brut al angajaților. Dacă la PFA sunt admise cel mult 5 coduri CAEN, la SRL poate avea, în obiectul de activitate, toate codurile CAEN.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si