Care sunt piesele care cedează primele la o mașină veche

Dacă ești proprietarul unei mașini mai vechi și vrei să știi dacă se merită sau nu să repari de fiecare dată mașina sau să o schimbi cu una mai noua, noi ți-am explicat în funcție de piesele care se strică dacă se merită investirea unor bani sau nu.

Author: Andreea Bolocan miercuri 10 martie 2021 , 14:00

piese auto de schimb masini vechi
Mașină veche, abandonată
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Uzura unei mașini nu are legătură neapărat cu vârsta acesteia. O mașină relativ nouă poate fi într-o stare de uzură avansată dacă a fost folosită intensiv sau dacă întreținerea acesteia a fost neglijată sau necorespunzătoare.

Totuși, chiar dacă mentenanța a fost una riguroasă, este imposibil de prevenit uzura unei mașini.

Funcționarea normală generează uzură indiferent de cât de bine întreținută este o mașină. Rulmenții roților și lagărele motorului sunt în mod deosebit solicitate. Un motor care funcționează la 3.000 rpm se va roti de 180.000 de ori într-o oră. La o viteză medie de 70 km/h, asta înseamnă că în 100.000 km, motorul va fi făcut deja 257.000.000 de rotații complete. Cu un rulaj preponderent pe autostradă, chiar mai multe.

Citeste si: Programul Rabla 2021 începe în luna aprilie. Care va fi bugetul alocat în acest an

Ce piese cedează primele la o mașină veche

De asemenea, articulațiile suspensiei și ale direcției au constant de suferit. La fel și ambreiajul, în special în cazul în care se circulă mai mult în oraș, cu opriri și porniri frecvente. Toate aceste componente suferă în timpul utilizării, ceea ce înseamnă că o mașină cu mai puțini kilometri va fi mai puțin uzată. Sunt însă și componente care sunt afectate de trecerea timpului, indiferent de cât de puțin rulată este mașina.

Întreținerea mașinii

Este vorba în special de componentele din cauciuc și materiale plastice, care sunt afectate de oxigenul din aer. În timp, acestea își pierd elasticitatea, devin casante sau se fărâmițează. Consecința este pierderea etanșeității. Asta înseamnă că garniturile vor începe să piardă lichide, furtunele se vor fisura, iar chederele vor lăsa apa de ploaie să pătrundă în interior.

Citeste si: Care sunt cei mai importanți martori din bordul mașinii

În plus, umezeala va duce la apariția coroziunii, care va afecta elementele metalice. La fel, lumina soarelui va afecta vopseaua caroseriei, care se va coji și va permite formarea ruginii. Am putea spune că rugina este cel mai mare dușman al unei mașini mai vechi.

Ulei de motor

Intreținerea mașinii este foarte importantă

De aceea întreținerea unei mașini este extrem de importantă. Uleiul uzat favorizează uzura motorului, așa că înlocuirea acestuia la timp va prelungi durata de viață. Înlocuirea garniturilor defecte va asigura etanșeitatea și funcționarea corectă a sistemelor auxiliare ale mașinii. Protejarea caroseriei, curățarea zonelor ruginite și aplicarea unui strat de lac protector va preveni apariția ruginii. Curățarea periodică a interiorului va preveni uzura tapițeriei și a elementelor din plastic.

Sursa: Promotor


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si