Ce se întâmplă dacă pui mai mult ulei în motor decât trebuie

În momentul în care șoferii vor să completeze uleiul din motor din anumite motive, pot face o mare greșeală, și anume să completeze cât nu trebuie, peste limita indicată. Mai jos ți-am explicat ce se poate întâmpla în cazul în care torni mai mult ulei în motor.

Andreea Bolocan, vineri 26 februarie 2021 , 15:38

ulei de motor ce se poate intampla daca pui mai mult ulei in motor
Jojă de ulei
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pe vremuri, când fiecare își schimba singur uleiul la mașină, astfel de probleme era frecvente. Ceva mai mult ulei scăpat din sticlă și nivelul uleiului trecea peste cel maxim specificat. În zilele noastre, schimbul de ulei ar trebui să e facă în timpul reviziilor periodice, iar calificarea mecanicilor nu ar trebui să permită un astfel de incident.

Totuși, cei care completează frecvent nivelul uleiului pentru că motorul „mănâncă” mult, pot greși sau alege deliberat să pună mai mult ulei decât este necesar. Pentru a completa mai rar, spun aceștia. Află cât este de bine să pui mai mult ulei decât este specificat și ce se poate întâmpla în acest caz.

Ce se poate întâmpla dacă torni mai mult ulei în motor

În funcție de cantitatea turnată în plus, sunt mai multe lucruri care se pot întâmpla. Pentru o depășire nesemnificativă a nivelului maxim de ulei, putem aprecia că nu se va întâmpla nimic. Ceva mai mult, și presiunea prea mare a uleiului va forța semeringurile, ceea ce va duce la scurgeri de ulei. În situații mai grave, presiunea va deforma baia de ulei și va împinge uleiul prin garnituri.

Citeste si: Impozit auto 2021. Câți bani vei plăti în funcție de mașină

Un nivel ceva mai mare va face ca uleiul să atingă la arborele cotit în timpul rotației acestuia.

Mișcările rapide vor produce o aerație în ulei, cam așa se face maioneza. Uleiul va deveni spumos și își va pierde eficiența ungerii, putând duce la griparea motorului.

Ce se poate întâmpla în cazurile extreme

În cazurile extreme, în care nivelul uleiul ajunge la pistoane, acesta va produce blocarea acestora – fenomen cunoscut ca hidroblocare. Nu trebuie uitat că uleiul, ca orice alt lichid, nu este comprimabil, așa cum este aerul.

Un piston care va întâlni lichid în cursa sa nu va putea parcurge întreaga cursă. Consecințele sunt grave, putând duce la spargerea bielelor sau chiar a pistoanelor.

Completare ulei motor

Citeste si: De ce nu este bine să pornești la drum cu motorul rece

Așadar, nu ezita să scurgi uleiul în exces prin șurubul de scurgere al băii de ulei. Dacă nu fac acest lucru, consecințele pot fi dezastruoase pentru motor.

În termeni simpli, un motor probabil că nu va suferi dacă uleiul este sub nivelul minim o perioadă (presupunând că mai este totuși suficient ulei în instalație). În schimb, depășirea nivelului maxim poate fi catastrofală.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR miercuri, 14 aprilie 2021: Leul crește puternic față de dolar! Care... Curs valutar BNR miercuri, 14 aprilie 2021: Leul crește puternic față de dolar! Care sunt noile cotații
spotmedia.ro
Altă cale nu e! Bărbați sau puștani Altă cale nu e! Bărbați sau puștani
spotmedia.ro
Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă,... Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată din centru. Salariul mediu e dublu faţă de media pe ţară
b1.ro
Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis
infoactual.ro
Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare... Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare înfricoșător
infoactual.ro
Ce spun medicii despre starea de sănătate a lui Victor Socaciu. „Spitalul se supune... Ce spun medicii despre starea de sănătate a lui Victor Socaciu. „Spitalul se supune tuturor rigorilor legale…”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si