Atenție șoferi! Se schimbă Codul Rutier, iar șoferii riscă o amendă de 725 de lei

Șoferii care nu vor respecta această lege din Codul Rutier riscă amenzi în valoare de 725 de lei și între 4 și 5 puncte de amendă. Află despre ce este vorba.

Author: Andreea Bolocan marți 02 martie 2021 , 15:44

parcarea si stationarea langa unitatile de invatamant cod rutier 2021
Codul Rutier se poate schimba
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În ce costă proiectul legislativ

Un proiect de lege înregistrat la Senat care constă în schimbarea Codului Rutier prevede ca șoferii care parchează în intervalul  orar 07:00-20:00 în dreptul unităţilor de învăţământ vor primi o amendă în valoare de

725 de lei.

Pentru a nu exista confuzie între cei care își aduc sau își iau copiii de la școală, proiectul legislativ prevede schimbarea Codului Rutier. Așadar, dacă proiectul de lege va trece mai departe și va fi aplicat, pe toate laturile de acces ale unităților de învățământ vor fi amenajate spații speciale, semnalizate, pentru  îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor.

Intervalul în care pot fi folosite locurile special amenajate

Proiectul de lege înregistrat la Senat arată că locurile special amenajate vor putea fi folosite de către cei care lasă sau iau copii de la școală sau grădiniță, pe o durată de 20 de minute, în intervalul 07:00 – 20:00.

Așadar, cei care nu respectă aceste reguli riscă să primească 4-5 puncte amendă.

Citeste si: Șoferița băută care a ucis două fete în Capitală a fost reținută pentru 24 de ore

Ce prevede, în prezent, Codul Rutier, cu privire la oprirea, staționarea și parcarea mașinilor?

Art.63.

Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staţionare.

Nu se consideră oprire:

Imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulaţia pe drumul public respectiv;

Imobilizarea autovehiculului având o masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone, atât timp cât este necesar pentru operaţiunea de distribuire a mărfurilor alimentare la unităţile comerciale.

Citeste si: Impozit auto 2021. Câți bani vei plăti în funcție de mașină

Pentru autovehiculele care transportă mărfuri, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. b), administratorul drumului public împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul poliţiei rutiere, vor stabili programe sau intervale orare pe timpul nopţii, în care oprirea sau staţionarea este permisă pentru distribuirea mărfurilor.

Parcare specială pentru părinții elevilor

Se consideră parcare staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate sau stabilite şi semnalizate corespunzător.

Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.

Art.64.

Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.

Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului staţionat neregulamentar se suportă de către deţinătorul acestuia.

Ridicarea vehiculelor dispusă de poliţia rutieră în condiţiile prevăzute la alin. (1) se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulament.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si