Cariera politica a lui Victor Ciorbea. De la primarul capitalei, la Avocatul Poporului

Cariera politica a lui Victor Ciorbea. Ce studii are Victor Ciorbea și ce funcțiii a deținut de-a lungul vieții politice? Află mai multe detalii!

Author: Alina Raducu miercuri 27 octombrie 2021 , 10:53

Cariera politica a lui Victor Ciorbea. De la primarul capitalei, la Avocatul Poporului

Cariera politica a lui Victor Ciorbea. De la primarul capitalei, la Avocatul Poporului

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Victor Ciorbea, născut la data de 26 octombrie 1954, în Ponor, Alba, România, este un avocat și politician român, reprezentant al PNȚCD. Ciorbea este primul premier al României de după 1989 care nu a provenit dintr-o formațiune succesoare a Frontului Salvării Naționale, ci din fosta opoziție anticomunistă.

Cariera politica a lui Victor Ciorbea

A fost primarul Capitalei in 1996

În anul 1996, Victor Ciorbea a deținut pentru scurt timp funcția de primar general al Capitalei, ales din partea CDR. Totodată, între 12 decembrie 1996 și 30 martie 1998 a ocupat funcția de prim-ministru al României.

Victor Ciorbea a condus Guvernul Romaniei in perioada 12 decembrie 1996 – 30 martie 1998

Totodată, între 12 decembrie 1996 și 30 martie 1998 a ocupat funcția de prim-ministru al României. Iar înainte de anul 1989 a fost judecător. În anul 1990 a devenit lider al sindicatului CNSLR.

Și în 1994 a înființat Confederația Sindicatelor Democratice din România.

În data de 18 iunie 2011 a avut loc un congres extraordinar al PNȚCD, convocat pentru a pune capăt sciziunilor interne din partid, fiind astfel ales în funcția de președinte al formațiunii. Ciorbea a întrunit 529 de voturi pentru și 4 împotrivă, iar 34 de voturi au fost declarate nule.

Cariera politica a lui Victor Ciorbea. De la primarul capitalei, la Avocatul Poporului

Cariera politica a lui Victor Ciorbea. De la primarul capitalei, la Avocatul Poporului

[Sursa foto: Facebook Victor Ciorbea]

Citeste si: Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze Guvernul. "E inadmisibil să continuăm criza politică" (VIDEO)

A ocupat functia de Senator in perioada 19 decembrie 2012 – 8 aprilie 2014

Totodată, în octombrie anul 2012, Victor Ciorbea s-a înscris în PNL, fiind desemnat să candideze pentru Senat în colegiul 7 din București pe listele Uniunii Social-Liberale (USL). Acesta a fost ales cu majoritatea de voturi valabil exprimate, obținând primul său mandat parlamentar.

Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului din aprilie 2014, pana in iunie 2019

Astfel, în data de 15 mai 2014 a fost ales în funcția de Avocat al Poporului. A fost votat masiv de parlamentarii PSD, bucurându-se de susținerea lui Victor Ponta, și a ocupat funcția. Însă, a fost contestat de societatea civilă încă din prima zi. Institutul de Politici Publice a acuzat că, prin numirea lui Ciorbea, funcția de Avocat al Poporului este politizată.

Victor Ciorbea a demisionat în iunie 2019 din funcția de Avocat al Poporului, după cinci ani în care a ocupat această funcție. Acesta rămasese fără susținere politică pentru ocuparea unui nou mandat.

Citeste si: Nicolae Ciucă CV: Ce studii are premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis?


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Carmen de la Sălciua, acuzată că nu are credință în Dumnezeu, a pus piciorul în prag:... Carmen de la Sălciua, acuzată că nu are credință în Dumnezeu, a pus piciorul în prag: „Ce curaj ai să te duci în biserică, știind că ai despărțit o familie?”
spotmedia.ro
Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere... Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere facială din China
spotmedia.ro
Când PSD nu se poate abține. Rânjetul lui Dragnea în noua coaliție Când PSD nu se poate abține. Rânjetul lui Dragnea în noua coaliție
b1.ro
Cine o creşte, de fapt, pe Josephine, fiica lui Smiley şi a Ginei Pistol Cine o creşte, de fapt, pe Josephine, fiica lui Smiley şi a Ginei Pistol
infoactual.ro
Cum transformi fasolea cu ciolan într-un preparat delicios. Trucurile secrete, direct... Cum transformi fasolea cu ciolan într-un preparat delicios. Trucurile secrete, direct din caietul bunicii
infoactual.ro
Premoniția înspăimântătoare a Babei Vanga pentru 2022. Oamenii ar putea să se piardă... Premoniția înspăimântătoare a Babei Vanga pentru 2022. Oamenii ar putea să se piardă complet
evz.ro
Șoc în familia lui Culiță Sterp. Au făcut anunțul trist cu ochii în lacrimi. A murit în... Șoc în familia lui Culiță Sterp. Au făcut anunțul trist cu ochii în lacrimi. A murit în comă alcoolică
doctorulzilei.ro
Remediu de excepție pentru inimă! Planta minune care nu trebuie să lipsească din nicio... Remediu de excepție pentru inimă! Planta minune care nu trebuie să lipsească din nicio casă
romaniatv.net
Şocul serii în showbiz! Toata România îl ştia de pe YouTube: "I-a cedat... Şocul serii în showbiz! Toata România îl ştia de pe YouTube: "I-a cedat organismul in cateva ore"
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si