Carnea de miel se vinde mult mai ieftin la producători. Vezi care este prețul
Cine vrea miel ieftin să bată-n poarta fermei - îndemnul vine chiar de la Ministrul Agriculturii care a aflat că animalul în viu se vinde, la producător, cu 15 lei kilogramul. Cumpărătorilor nu le surâde ideea unui drum în plus din vreme ce abatoarele de sacrificare nu se găsesc la colț de stradă.
Cu 75 de lei se vindea, acum o săptămână, kilogramul de miel la o măcelărie din Brăila. Vina nu e însă a comerciantului, ci a cumpărătorului, crede Ministrul Agriculturii. Cine nu e dispus să plătească atât are cale liberă să ia mielul viu, direct din fermă
În piețe mielul costă de 4 ori mai mult decât la poarta fermei
Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii: "Prețul minim pe care l-am constatat la comercializarea cărnii de miel a fost de 15 lei pe Kg și așa cum a prezentat și presa prețuri de 45-50 de lei chiar mai mult ajuns la raft, dar trebuie să avem în vedere acele verigi intermediare în lanțul de aprovizionare."
Citeste si: Drob din organe de miel cu sau fără prapur: Reţeta tradiţională de Paşte
În piețele din Capitală, mielul costă de 4 ori mai mult decât la poarta fermei. De ce, ne explică unul dintre comercianți:
Citeste si: Mesaje de Paşte 2022: Urări şi felicitări cu Hristos a Înviat!
"17 lei ăia de care spune domnul ministru e în viu... el scade jumătate la tăiere. Asta înseamnă un 35 de lei plecat de la danșii.
Apoi abatorizare, abatorizarea include prestări servicii și costurie cresc."Clienții nu se înghesuie să cumpere mieii vii
Miei vii nu vrea nimeni, spune Dorel, un fermier din Vaslui care-și taie animalele la abator. Zilele acestea are de vânzare cam 150 de bucăți, însă clienții nu se înghesuie să cumpere carnea netranșată, așa că abia a reușit să vândă șapte.
Sorin Neamțu, fermier: "Vine omul, cumpără un kilogram, două de carne, nu mai cumpără mielul întreg, trebuie să te chinui să-l secționezi, să-l tai."
Citeste si: Cum se fac sarmalele de Paşte? Reţeta tradiţională
Una peste alta, autoritățile ne sfătuiesc să avem grijă de unde cumpărăm mielul de Paște. De pildă, într-o piață din București, în loc să fie ținut în vitrinele frigorifice, carnea stă pe tăvi neacoperite și oricine o poate atinge.
Autoritățile înmulțesc controalele, dar în zadar. Până acum au aplicat amenzi în valoare de 50.000
Citeste si: Cum se fierb ouăle de Paşte: Greşeala pe care trebuie să o eviţi
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.