Oul reprezintă un aliment de bază în alimentație, unul extrem de popular, cu ajutorul căruia obținem întotdeauna un mic dejun copios, dar și o masă principală sau un desert grozav.

Ce facem însă când gătim ouăle prin fierbere și nu vedem cum se gătesc înăuntru, nu știm cum se fierb corect ouăle și cât timp au nevoie pentru a fi gătite pe placul nostru? Iată câteva sfaturi utile pe care le poți aplica atunci când fierbi ouă.

Ouă fierte – greșeli comune pe care le poți evita

Prima greșeală pe care o poți face, chiar înainte de a te apuca să gătești ouăle, este că nu le păstrezi în locul și la temperatura potrivită. Specialiștii de la British Egg Information Service spun că cel mai bun loc pentru depozitarea ouălor este frigiderul. Dar, nici acolo, nu le poți pune la voia întâmplării. Recomandarea este ca temperatura de păstrare să fie între 1 și 4 grade Celsius. În cazul în care vrei, totuși, să ții ouăle la temperatura camerei, ai grijă că aceasta să nu depășească 20 de grade Celsius.

Apoi este necesar să le depozitezi în caserole sau cofraje speciale, din cel puțin două motive. În primul rând, dacă se întâmplă să fie infestate cu Salmonela, reduci riscul răspândirii bacteriei și, în al doilea rând, nu uita că ouăle, mai ales cele de găină, au o coajă poroasă, care absoarbe mirosurile, prin urmare, dacă le ții alături de

fructe de mare sau pește este posibil ca ele să capete aroma respectivelor alimente. Așadar, dacă nu îți plac ouăle cu gust de pește sau carne de miel, ia în calcul recomandarea de mai sus.

Ținând cont de aceste prime sfaturi, păstrezi prospețimea și gustul autentic al oului. Când vine vorba de fierberea ouălor mai există, însă, o serie de greșeli pe care orice gospodină le-a făcut de-a lungul timpului.

Iată câteva dintre ele și ce poți să faci că să le eviți:

Citeste si: Ouă umplute. Trei rețete geniale pentru ouăle rămase de la Paște

Pui ouăle la fiert imediat ce le-ai scos din frigider – pentru că o schimbare bruscă de temperatura poate duce la spargerea cojii sau poate reduce calitățile oului este recomandat să scoți ouăle din frigider cu o jumătate de oră înainte de a le fierbe.

Fierbi apa înainte de a adăuga ouăle – mai ales dacă abia ai scos oul din frigider, evită să faci această greșeală pentru că riscul de a sparge coaja e cu atât mai mare. Și chiar dacă ai ținut o vreme ouăle la temperatura camerei, șocul termic va fi atât de mare, încât efectul va fi același.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Nu fierbe ouăle continuu – dacă pentru a obține ouă moi ai nevoie de 3-5 minute, nu le fierbe 3-5 minute, ci după ce a dat apa în clocot, ia vasul de pe foc, pune-i un capac și cronometrează. Altminteri, riști să fierbi ouăle mai mult decât e cazul.

Lași ouăle prea mult în apă fierbinte – dacă nu scoți ouăle din apă fierbinte imediat ce ai luat vasul de pe foc, temperatura apei va fi suficient de mare ca ele să se coacă în continuare.

Prin urmare, ține cont de timpul alocat fiecărui tip de ou fiert (moale, mediu, tare) și scoate-le din apă fierbinte imediat ce acesta a expirat.

Pui oțet sau sare în apă în care fierb ouăle – aceasta nu e neapărat o greșeală, numai că este un mit că dacă procedezi astfel coaja lor nu se mai sparge.

Cum fierbi corect ouăle

Alege un vas suficient de mare – dacă fierbi mai multe ouă, asigură-te că stau lejer în vas, nu unele peste altele;

Pune apă suficientă – pune apă de așa natură, încât toate ouăle din vas să fie acoperite;

Pune ouăle în vas înainte ca apa să fiarbă – altfel, din cauza variației foarte mari de temperatură, riști să li se crape coajă;

Nu fierbe ouăle prea mult – imediat ce apa dă în clocot și ouăle încep să se miște ușor, oprește focul, acoperă cratița și cronometrează;

Pune ouăle fierte în apă rece – scoate ouăle din apă fierbinte imediat ce timpul de fierbere s-a scurs, ca să eviți să se întărească prea mult, chiar dacă ai luat vasul de pe foc.

Citeste si: Când se vopsesc ouăle roşii pentru Înălţarea Domnului?

Cât timp este necesar pentru fierberea ouălor

Timpul necesar pentru fierberea ouălor depinde de două aspecte importante:

Tipul oului – oul de găină are coajă mai subțire, este mai mic și gălbenușul și albusul capătă consistentă mai repede decât în cazul unui ou de rață, gâscă sau curcă;

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Preparatul dorit – dacă vrei să obții ouă moi, fierte mediu sau tari.

Ouă fierte moi

Dacă vrei la mic dejun o salată cu avocado și ouă moi, al căror gălbenuș este lichid, iar albușul este în mare parte solid, dar are unele zone mai moi spre interiorul oului, atunci după ce apă a dat în clocot, ia vasul de pe foc și pune-i un capac. Lasă ouăle în apă fiartă 3-5 minute.

Ouă fierte mediu

Când vine vorba de ouă fierte mediu, ai două opțiuni. Dacă vrei un ou mediu spre moale, al cărui gălbenuș va fi mai cremos, dar și cu ceva lichid, atunci este recomandat să îl lași în apă fiartă timp de 6 minute. Dacă vrei un ou mediu spre tare, adică să aibă gălbenușul mai multă consistență decât în primul caz, atunci ar trebui ca el să rămână în apă fiartă pentru 10 minute. În ambele cazuri, albușul este ferm.

Ouă fierte tari

În cazul ouălor fierte tari, gălbenușul devine consistent, iar albusul este ferm, fără zone cu lichid. Pentru a obține astfel de ouă trebuie să le lași în apă fiartă pentru 12 minute. Dacă nu le poți consuma pe toate odată, poți să le ții în frigider 7-10 zile, dar fără să le decojești.

Citeste si: Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? Tradiţia pe care mulţi români au uitat-o

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si