Cât de sigur este vaccinul COVID-19 de la Oxford AstraZeneca? Află ce spun specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății

Cât de sigur este vaccinul COVID-19 de la Oxford AstraZeneca? Află ce spun specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății

Razvan Ilie, miercuri 24 martie 2021 , 18:54

vaccin astrazeneca
Cât de sigur este vaccinul COVID-19 de la Oxford AstraZeneca? Avizul experţilor OMS îi urmează celui din partea EMA, care a estimat că vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, a cărui utilizare a fost suspendată temporar de mai multe ţări din Uniunea Euro
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cât de sigur este vaccinul COVID-19 de la Oxford AstraZeneca.

În ultimele săptămâni am văzut o adevărată furtună pe piața mediatică în jurul presupuselor riscuri de sănătate în cazul vaccinării cu serul produs de AstraZeneca, în colaborare cu experții Oxford.

După apariția unor cazuri de decese ale unor persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, mai multe state europene au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu acest tip de vaccin sau de a pune în carantină un anumit lot de vaccinuri.

Citeste si: Istoria se repetă în Italia. Medici acuzaţi de omor după ce un militar a murit la câteva ore după ce i s-a adminisrat AstraZeneca

Cât de sigur este vaccinul COVID-19 de la Oxford AstraZeneca. S-a discutat suspiciunea că anumite persoane au dezvoltat cheaguri de sânge după vaccinare, însă nu s-a putut demonstra o relație directă între imunizare și decesele subite survenite în Italia, Danemarca, Norvegia sau chiar România.

Agenția Europeană a Medicamentului și OMS au transmis că beneficiile vaccinului sunt mult mai mari decât eventuale riscuri asociate, care nu au putut fi dovedite.

Cât de sigur este vaccinul COVID-19 de la Oxford AstraZeneca. Ce au transmis specialiștii OMS

Beneficiile asociate vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 prevalează asupra riscurilor, este concluzia la care au ajuns vineri, 19 martie experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

''Vaccinul AstraZeneca prezintă în continuare un profil pozitiv beneficii-riscuri, cu un enorm potenţial de prevenire a infecţiilor şi de reducere a deceselor în lumea întreagă'', a precizat Comitetul consultativ mondial pentru siguranţa vaccinală (GACVS) din cadrul OMS.

Experţii OMS s-au reunit online în zilele de 16 şi 19 martie pentru a analiza informaţiile şi datele disponibile ''referitoare la evenimente tromboembolice (cheaguri sangvine) şi trombocitopenie (număr scăzut de trombocite) în urma vaccinării cu serul AstraZeneca împotriva COVID-19''.

Citeste si: Carantină anulată de Paște. Autoritățile au făcut anunțul

În urma examinării datelor din studiile clinice şi a rapoartelor referitoare la siguranţa vaccinului bazate pe date provenind din Europa, din Regatul Unit, India şi o bază de date globală a OMS, experţii au ajuns la concluzia că ''datele disponibile nu sugerează o creştere globală a problemelor de coagulare(...) după administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19''.

''Ratele raportate referitoare la evenimente tromboembolice după administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 sunt conforme numărului preconizat'', au mai spus experții OMS.

Citeste si: Cele două regiuni care au suspendat vaccinarea cu Pfizer, din cauza unui defect de ambalare

Vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient”- poziția Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) spune că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient”.

EMA apreciază că vaccinul este ”sigur şi eficient”, însă ea anunţă că este esenţial să ”continue să urmărească” potenţiale efecte secundare ale vaccinului.

Directoarea EMA, Emer Cook, anunţă cu toate acestea, că rămâne ”ferm convinsă” că beneficiile sunt mai importante decât riscurile folosirii vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford. Această poziţie a fost confirmată joi, 18 martie.

Citeste si: Dacian Cioloș a fost infectat cu Sars-Cov-2: „Eu sunt de astăzi în izolare”

EMA anunţă că vaccinul AstraZeneca-Oxford ”nu este asociat” unui risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge, iar prin această decizie, EMA se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care şi-a reiterat îndemnul la o continuare a folosirii vaccinului AstraZeneca-Oxford împotriva covid-19.

Mai multe țări din Uniunea Europeană reiau vaccinarea cu AstraZeneca

Mai multe ţări din Uniunea Europeană au decis reluarea imunizării populaţiei împotriva coronavirusului cu vaccinul AstraZeneca-Oxford, ca urmare a anunţului Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a precizat că beneficiile sunt mai mari decât riscurile şi a apreciat că serul este “sigur şi eficient”.

Cu câteva zile în urmă, Italia, Spania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Cipru și ulterior ermania au ridicat suspendarea imunizării cu AstraZeneca. De asemenea, premierul francez Jean Castex a anunţat că în Franţa programul de vaccinare cu serul AstraZeneca se va relua în scurt timp. Suedia urmează să ia o decizie privind reluarea administrării vaccinului britanic în aceste zile.

Citeste si: O nouă variantă de coronavirus, cu dublă mutație, a fost descoperită în India

Poziția Ministerului Sănătății de la București despre vaccinul AstraZeneca

Ministerul Sănătății de la București a decis inițial carantinarea unui lot de vaccinuri AstraZeneca, suspicionat și în alte state europene, dar ulterior a revenit asupra deciziei și a continuat vaccinarea cu toate dozele venite în țară. Oficialii de la București au așteptat rezoluțiile luate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) și OMS.

”Vaccinarea cu AstraZeneca este sigură şi eficientă, a confirmat astăzi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), iar ţările care au oprit vaccinarea aşteptând verdictul EMA işi revizuiesc deja deciziile în urma acestui anunţ. Înţelegem îngrijorările românilor şi vom continua să comunicăm transparent orice informaţii actualizate despre acest subiect”, a transmis, joi seară, MInisterul Sănătăţii.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) stabileşte că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin.

Citeste si: Iohannis: Trebuie să accelerăm vaccinarea şi să luăm toate măsurile împreună cu producătorii de vaccinuri

”Până în prezent, niciun caz de deces nu a fost dovedit ca fiind cauzat de vaccinurile anti COVID-19. În acest moment de creştere a cazurilor de infectare cu COVID-19, este mai important ca oricând să continuăm campania de vaccinare, astfel încât să putem salva vieţi şi să oprim pandemia. Alături de monitorizările realizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România are un mecanism propriu de monitorizare şi investigare a efectelor adverse care pot apărea după primirea oricărui vaccin”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii.

Aproximativ 15 state membre UE, inclusiv Germania, Italia şi Franţa, au suspendat, la mijlocul lunii martie, din precauţie, utilizarea vaccinului laboratorului suedezo-britanic, în urma semnalării unor posibile efecte secundare, şi anume probleme în coagularea sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge (tromboză).


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR miercuri, 21 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Cum arată... Curs valutar BNR miercuri, 21 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Cum arată ultimele cotații
spotmedia.ro
Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează.... Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu
spotmedia.ro
Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează.... Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu
b1.ro
Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce... Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde
infoactual.ro
Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna
infoactual.ro
Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului! Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si