Istoria se repetă în Italia. Medici acuzaţi de omor după ce un militar a murit la câteva ore după ce i s-a adminisrat AstraZeneca

Un nou scandal este în plină desfăşurare în Italia, după ce doi medici şi o asistentă din Siracuza, estul Siciliei, sunt anchetaţi de procuratură sub acuzaţia de omor prin imprudenţă, ca urmare a decesului unui ofiţer de marină survenit la câteva ore după administrarea vaccinului AstraZeneca, informează Reuters.

Author: Andreea Bolocan miercuri 24 martie 2021 , 08:37

Vaccinare anti-COVID-19
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ca măsură de precauție, se vor sechestra zeci de mii de doze de vaccin

Procurorul sicilian Gaetano Bono care anchetează cazul a ordonat, de asemenea, „ca măsură de precauţie”, sechestrarea a zeci de mii de vaccinuri din lotul din care a făcut parte doza administrată militarului, decizie care a provocat furia cadrelor medicale.

Noul scandal vine pe fondul suspiciunilor şi temerilor de săptămâna trecută legate de apariţia unor presupuse tromboze care pot provoca decesul, apărute la persoanele vaccinate cu AstraZeneca (AZ), în urma cărora 13 ţări europene, inclusiv Italia, au decis suspendarea temporară a vaccinărilor cu acest produs. Ulterior, Agenţia Europeană a Medicamentului a decis că vaccinul AZ „este sigur şi eficient”.

În prezent, Italia îşi pune mari speranţe în vaccinarea în masă a populaţiei împotriva COVID-19, după ce a depăşit 105.000 de morţi cauzate de această boală- cel mai mare număr de decese provocate de coronavirus dintr-un stat UE, în vreme ce ţara trece prin cea mai gravă criză

economică de la Al Doilea Război Mondial.

Guvernul italian îşi propune să vaccineze majoritatea celor 60 de milioane de cetăţeni până în luna septembrie a acestui an, o ţintă tot mai greu de atins, după un start eşuat al campaniei de vaccinare, dublat de suspiciunile legate de serul de la AstraZeneca.

Astfel, campania de vaccinare se îndreaptă spre „dezastru” în Lombardia, din cauza unui sistem de programări defectuos, în condiţiile în care această regiune din nordul Italiei este cea mai afectată de pandemia de coronavirus şi a fost centrul epidemiei din această ţară în urmă cu un an.

Citeste si: Vești bune: Compania Pfizer a început un studiu clinic pentru un medicament antiviral pentru tratarea COVID-19

Vaccinare anti-COVID-19

O altă anchetă similară în Italia

Pe lângă cazul din Siracuza, în oraşul Biella, aflat în nordul Italiei, un procuror a declanşat o anchetă similară, dar fără a cita pe careva în calitate de suspect, după ce un profesor de muzică în vârstă de 57 de ani a murit la o zi după ce şi-a făcut prima doză de vaccin AstraZeneca. În acest caz, procuroarea Teresa Angela Camelio, a ordonat sechestrarea a 393.600 de doze de vaccin.

De asemenea, în ambele cazuri (Siracuza şi Biella), procurorii au refuzat să spună cât va dura ancheta. Dozele de vaccin sechestrate vor expira peste şase luni.

Citeste si: Românii pot alege de la 1 aprilie ce tip de vaccin vor să facă

Crește neîncrederea populației italiene în campania de vaccinare

Medicii italieni spun că deciziile procurorilor nu fac decât să adauge şi mai multă neîncredere campaniei de vaccinare şi să dea apă la moară mişcărilor anti-vacciniste.

„Cum să te mai aştepţi să vaccinezi milioane în asemenea condiţii”, s-a întrebat Massimo Galli, şeful secţiei de boli infecţioase a spitalului Sacco din Milano. 

Din punct de vedere legislativ, nici medicii şi nici guvernul nu pot face nimic în această privinţă. Conform constituţiei italiene, procurorii sunt complet independenţi şi nu pot fi supuşi presiunilor de niciun fel. În plus, legea îi obligă să ancheteze orice caz în care sunt sesizaţi.

Procurorul italian Gaetano Bono, care anchetează cadrele medicale din Siracuza, a recunoscut că s-a vaccinat şi el în prealabil cu AstraZeneca şi a precizat că nu a avut niciun fel de emoţii, dar că „o anchetă trebuie să-şi urmeze calea, indiferent de ce crede opinia publică”.

Sursa: Digi24


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si