Cât durează imunizarea după vaccinul anti-COVID. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

Toate cele trei tipuri de vaccin anti-COVIDadministrate în România au ca efect imunizarea organismului împotriva noului coronavirus pentru o perioadă de cel puțin un an, a precizat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Author: Razvan Ilie marți 16 februarie 2021 , 16:50

vaccinare
Durata răspunsului imun, similară pentru toate cele trei tipuri de vaccin
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani.

Potrivit medicului român, se anticipează o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, "dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege date și pentru a veni cu dovezi". 

Citeste si: Va fi prioritizată vaccinarea persoanelor din judeţele cu incidenţă crescută a infectărilor cu COVID-19

"Anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun"

„Avem date disponibile la opt luni care arată cât se poate de bine. Răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun", a precizat Valeriu Gheorghiță, citat de Mediafax.

Întrebat dacă se referă la toate cele trei tipuri de vaccin, medicul a spus că datele sunt similare.

Citeste si: Focar de coronavirus la școală. 21 de elevi și trei profesori infectați cu Sars-Cov-2

42 de centre de vaccinare au fost închise

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a declarat că s-au înregistrat până acum "beneficii substanțiale" în cazul persoanelor deja vaccinate. El a anunțat că a fost emisă o instrucţiune care reglementează continuarea asigurării imunizării personalului din domeniul sanitar şi social.

" Chiar în cursul acestei zile, am emis o instrucţiune care reglementează continuarea asigurării vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi social din sistemul public şi privat prevăzuţi în etapa I de vaccinare. După cum ştim, marea parte a centrelor de vaccinare prevăzute în etapa I, cele 269 de centre, urmează a fi închise după finalizarea rapelului, deja 42 de centre au fost închise", a explicat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, lucrătorii din sistemul medical şi social rămân o prioritate din punct de vedere al vaccinării împotriva COVID-19 şi este nevoie de asigurarea a cadrului prin care să se faciliteze accesul la vaccinare în cel mai scurt timp. 

Valeriu Gheorgiță a arătat că unităţile medicale angajatoare trebuie să solicite Direcţiilor de sănătate publică arondarea personalului nevaccinat la un centru de imunizare funcţional.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si