VIDEO- Analiză. Cât ne costă încălzirea în mai multe orașe din țară

Grade mai puține în termometre înseamnă costuri mai mari pentru încălzirea locuinței. În țara noastră, costul gigacaloriei diferă de la un oraș la altul, iar dacă subvențiile de la stat ar dispărea, facturile ar sări în aer.

Author: Andreea Albu miercuri 25 ianuarie 2023 , 17:26

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Termoficarea este una dintre cele mai ieftine soluții de încălzire, atât subvenționată, cât și nesubvenționată, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă transmisă miercuri.

Clasamentul costurilor în două orașe

Obținerea celui mai mic preț la energia necesară încălzirii locuințelor, dar și mai important perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire, se poate face doar prin investirea în sisteme care determină scăderea costurilor unitare cu energia, a scris Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Citește și: Un nou val de scumpiri la carburanți. Care este azi prețul la benzină și motorină

"Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzirea rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii.

Acestă situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea lor nu sunt subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie însemană în fapt accentuarea sărăciei energetice", mai adaugă Dumitru Chisăliță.

Citește și: BNR se așteaptă ca rata inflației să coboare sub 10%. Când se va întâmpla asta

Clasamentul costurilor cu energia achitată (fără costul instalatiilor) în două orașe din România pentru diverse forme de încălzire a locuințelor: Oradea și București.

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Se poate observa că în situația în care există subvenții la energie electrică, gaze naturale, lemne de foc și energie termică, a determinat următorul clasament:

1.  lemne de foc  – cu precizarea că urmare a plafonării prețului pentru acestea ele au dispărut de pe piață, determinând tăieri de arbori la întâmplare, o exploatare ineficientă a masei lemnoase, folosirea lemnelor umede, cu randamente energetice reduse, cu emisii mari de CO2 si alte substante poluante

2. gaze naturale – care au ajuns să fie folosite aproape exclsuiv pentru a fi arse și nu în petrochimie acolo unde valoarea adăugată este mult mai mare

3. termoficare – un sistem regandit in utimii ani, pe principii corecte de dimensionare si grad de utilizare a rețelei, cu reducerea la maxim a risipei, cu randamente energetice și economice performante și care se bazează pe cogenerare de înaltă eficiență

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. 

Citește și: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, cere noi demiteri după tragedia de la mina din Gorj

Citeste si: „A aruncat benzină pe mine.” Oana Lis, despre copilăria ei. Vedeta a trăit clipe de coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

La București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare (subvenție de 64%), iar în cazul eliminării subvențiilor termoficarea s-ar găsi pe penultimul loc.

Sunt așteptate creșteri de prețuri

„Ceea ce este sigur este că în București viitorul nu poate să aducă decât creșteri de preț pentru oricare din modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proportional cu creșterea ineficienței nu va duce decât probleme și mai mari în încălzirea locuințelor și în final frig în locuințele odată cu la colapsul sistemului (acest scenariu a fost trăit de sute de mii de oameni în cele 250 de orașe în sistemul de termoficare a intrat în colaps în ultimii 25 de ani)”, precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației.

Citește și: Carduri energie 2023. Ce valoare are ajutorul din partea statului pentru plata facturilor la energie?

În unele orașe din România este chiar mai rea decât în București, spre exemplu în Bacău dacă s-ar elimina subvențiile ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, ceea ce este de a dreptul absurd, consideră Dumitru Chisăliță.

Preţul la energie se va dubla la fiecare din decadele următoare şi va aduce tot mai mulţi oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevarată problemă în ceea ce priveşte efectiv încălzirea locuinţelor în anul 2050, conform studiului Asociației.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si