Ingrediente zacusca de vinete:

3 kg. de vinete (alegeti-le pe cele cu coaja neagra si lucioasa, usor pufoase la atingere)
2 kg. de ardei rosii, de preferinta gogosari, care sunt mai dulci, dar merge si cu ardei kapia sau ardei grasi rosii
1 kg. de ceapa
1 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita (nu pasta)
500 de ml. de ulei
3-4 foi de dafin
1 lingurita de sare
1 ligurita de piper negru macinat sau 1 lingurita de piper boabe
Preparare Zacusca de vinete – coacerea legumelor

1. Daca, in cazul ardeilor, se pot folosi la zacusca si cruzi, peste coptul vinetelor nu e cu putinta sa se sara. Asa ca acesta va fi primul pas: se coc vinetele pe gratar, pe disc, pe plita, pe orice exista posibilitatea. Doar sa vina in contact direct cu o suprafata incinsa sau cu o flacara vie. E bine sa intepati vinetele inainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora.

Se coc vinetele de jur imprejur pana cand coaja se carbonizeaza pe alocuri iar miezul este moale. Vinetele coapte se scot intr-o strecuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa. Se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor. Deindata ce le putem atinge cu mainile, le decojim, fara sa folosim apa.

Se pot scobi cu o lingura din coaja si le pun intr-o strecuratoare de plastic, sa se scurga bine de lichid.

2. Intorcandu-ne la ardei: este posibil sa se faca zacusca folosind ardeii cruzi, dati prin masina. In acest caz, insa, va dura mai mult sa se gateasca zacusca. Deasemenea, preparatul finit va fi mai greu de digerat, continand pielita indigesta a ardeilor. Recomandarea bucatareselor este sa se coaca si ardeii, tot prin contact direct cu o suprafata incinsa.

Deindata ce ardeii sunt copti (coaja lor prezinta urme de carbonizare de jur imprejur) se scot intr-un vas cu capac. Se lasa sa se abureasca acolo pana se racesc atat cat sa ii putem atinge, apoi ii decojim, indepartand si cotorul si semintele.

In niciun caz nu se foloseste apa la curatatul vinetelor si ardeilor copti. Legumele se spala inainte de a se coace. Dupa aceea nu e indicat sa mai vina in contact cu apa pentru ca isi vor pierde gustul bun, de copt.

Citeste si: Ciorbă de perişoare: Reţeta simplă şi delicioasă pentru orice sezon

Cum pregatesc legumele coapte pentru zacusca de vinete 

Cât timp se fierbe zacusca de vinete? Reţetă pentru 5 kg de legume
Cât timp se fierbe zacusca de vinete? Reţetă pentru 5 kg de legume

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

3. In cazul vinetelor, lichidul care se scurge nu are ce sa caute in niciun preparat, fiind amar. In schimb, lichidul pe care il lasa ardeii copti va fi dulce si foarte gustos, asa incat se poate pastra.

Vinetele se toaca marunt cu un obiect nemetalic (de lemn sau de ceramica), pentru a nu se innegri, ceea ce ar afecta si zacusca in privinta aspectului. Ardeii se dau prin masina de tocat.

Citeste si: Ce trebuie să știi când pregătești friptura de pui la grătar. Secretele marilor bucătari

Cât se fierbe zacusca de vinete

4. Ceapa se da prin masina de tocat, la fel ca ardeii copti.

5. Se pune ceapa, uleiul (tot deodata) si 1 lingurita de sare intr-o oala care se aseaza pe foc. Se adauga sare de la inceput pentru a extrage apa din ceapa. Asta va face ca ceapa sa se inabuseasca, nu sa se prajeasca.
E bine ca oala in care se gateste zacusca sa aiba un fund gros si sa nu se aseze direct pe flacara aragazului. Eu obisnuiesc sa pun o plita de fonta intre flacara si fundul oalei.

7. Se gateste ceapa pana se inmoaie (cam 7-8 minute). Se adauga ardeii copti macinati sau tocati fin. Se amesteca bine si se da in clocot.

8. Se adauga vinetele tocate.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

9. Se adauga bulionul, piperul si foile de dafin. Se amesteca bine si se reduce focul. Se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita. In timpul fierberii, zacusca, fiind vascoasa, improasca totul in jur, asa ca e mai sigur sa aiba capac.

10. Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute, insistand pe fund. Se poate verifica zacusca si mai des. Nu e nevoie sa se fiarba mai mult, toate ingredientele fiind deja gatite. Ardeii sunt copti, vinetele la fel, bulionul fiert. In final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasă. Se potriveste gustul cu sare si piper si, daca se doreste sa se accentueze dulceata naturala a ardeilor si cepei, se poate adauga si o lingura de zahar.

Cum se conservă zacusca de vinete

Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate, asezate pe o tava metalica, sa nu plesneasca.

Se inchid borcanele cu capace sau capse verificate, sa nu fie deformate sau ruginite si sa inchida etans. Deasemenea, capacele trebuie oparite cu apa fiarta.Cu tot cu tava pe care am asezat borcanele, dam acum zacusca la cuptorul preincalzit la 100°C timp de 1 ora. Se stinge apoi cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca complet in cuptor, inainte de a le depozita in camara. O alta varianta ar fi sa asezati borcanele umplute cu zacusca fierbinte intr-un cuib captusit cu mai multe straturi de paturi groase. Le inveliti bine si sa le lasati sa se raceasca lent.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si