Câte zile libere primesc angajații din țările UE. În România, sărbătorile legale care pică în weekend ar putea fi acordate în următoarele zile

Zile libere țări UE. Angajații din România au în acest an 15 zile libere legale, care pică atât în week-end, cât și în timpul săptămânii. Iată câte zile libere au angajații din țările Uniunii Europene.

Author: Madalina Grigore Tuesday 17 May 2022 , 22:00

zile libere legale românia și țările europene

Câte zile libere legale sunt în țările UE. În România, zilele legale care pică în weekend ar putea fi acordate în zilele următoare.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Zile libere țări UE. În 2022, românii beneficiază de 15 zile libere legale.

În acest an, angajații de la privat și de la stat au mai multe zile libere

Potrivit legislației, angajatorii din România au obligația de a acorda  compensații salariaților  care lucrează în zile de sărbători legale, conform legislației în vigoare. Dacă aceste compensații nu pot fi acordate, angajații au dreptul la spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Cei care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. 

zile libere legale românia și țările europene

Câte zile primesc angajații țărilor din Uniunea Europeana

În Spania, calendarul de lucru cuprinde 12 zile libere naționale. Opt dintre acestea vor fi organizate în toată țara, pentru patru dintre acestea comunitățile autonome vor decide dacă le vor include în calendarele lor.

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2023?

În 2022, Franța are 11 sărbători legale.

Dintre acestea nu sunt toate nelucrătoare. Singura zi care este obligatoriu nelucrătoare este ziua de 1 mai, Ziua Muncii, dar aici fac excepție spitalele și serviciul de transporturi.

Germania are nouă sărbători legale, dar landurile stabilesc dacă vor exista alte zile libere în plus.

zile libere legale românia și țările europene

În România, liberele pentru sărbătorile legale care pică în weekend s-ar putea acorda în zilele următoare

Mai mulți parlamentari din coaliția de guvernare PNL-PSD vor să repare o "nedreptate" cu care se confruntă angajații români în fiecare an. Astfel, potrivit proiectului de lege depus la Senat, liberele pentru sărbătorile legale care cad în weekend se vor acorda în zilele următoare!

În acest an din cele 15 sărbători legale din România, nouă cad în timpul săptămânii, în timp ce 6 sunt "irosite" din perspectiva beneficiilor pentru angajați, fiind în weekend.

Proiectul de lege depus de 26 deputaţi PNL şi doi deputaţi PSD prevede ca, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003- Codul Muncii. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox. Românii au parte de o nouă mini-vacanţă

"Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care  unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003- Codul Muncii", se menţionează în expunerea de motive a proiectului.  

zile libere legale românia și țările europene

Proiectul prevede ca, în situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal, informează Agerpres.  

Citeste si:  Zile libere de Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Inițiatorii susţin că "se urmăreşte ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere".

Ei cer ca zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, "să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu".

"Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se", este explicat în proiectul de lege.

Citeste si: VIDEO- Vacanțele în Grecia, cu 30% mai scumpe anul acesta


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Horoscop chinezesc weekend 2-3 iulie 2022: Zodiile care uită de dezamăgire și... Horoscop chinezesc weekend 2-3 iulie 2022: Zodiile care uită de dezamăgire și suferință! Noroc și bunăstare vor aduce primele zile din Luna Caprei de Foc
kfetele.ro
Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu” Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”
spotmedia.ro
Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit... Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit la 23 de ani
spotmedia.ro
Lunile din an în care e mai mare riscul de avort Lunile din an în care e mai mare riscul de avort
b1.ro
Peter Imre, fostul director general de la Adevărul Holding, s-a stins din viață Peter Imre, fostul director general de la Adevărul Holding, s-a stins din viață
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Dispozitivul pe care mașinile sunt obligate să îl aibă la bord din 6 iulie. Șoferii nu... Dispozitivul pe care mașinile sunt obligate să îl aibă la bord din 6 iulie. Șoferii nu vor mai putea scăpa dacă încalcă legea
doctorulzilei.net
Durerile de spate pot fi un semn de cancer. Medic: ”E o afecțiune malignă despre care... Durerile de spate pot fi un semn de cancer. Medic: ”E o afecțiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă”
romaniatv.ro
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si