Anunțul oficialilor: Cine are prioritate la vaccinare și când se vor vaccina împotriva COVID-19

Ministerul Apărării anunţă că, pentru a pregăti cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, a stabilit două grupe prioritare la vaccinare. În prima grupă intră persoanele cu boli cronice, cele de peste 65 de ani, personalul din serviciul de luptă permanent şi persoanele din funcţii-cheie ale sistemului. A doua grupă va fi formată din personalul militar şi civil în activitate, dar care nu s-a regăsit în etapa anterioară. De asemenea, s-a stabilit cum vor fi vaccinaţi veteranii şi văduvele de război.

Author: Georgiana Balaban vineri 08 ianuarie 2021 , 21:40

categoriile de persoane care au prioritate la vaccinare
Vaccinarea anti coronavirus.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”În pregătirea trecerii la vaccinarea personalului eligibil pentru etapa a II-a de vaccinare, estimată de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) să înceapă în a doua jumătate a lunii ianuarie, Ministerul Apărării Naţionale a stabilit măsurile organizatorice pentru imunizarea voluntară a personalului militar şi civil care activează

în Armata României, respectiv militarii în rezervă, retragere, veteranii şi văduvele de război”, a transmis, vineri seară, MApN.

Potrivit MApN au fost stabilite două grupe de prioritate, în conformitate cu criteriile de eligibilitate prevăzute de strategia naţională.

În prima grupă de prioritate sunt cuprinse persoanele care optează pentru vaccinare şi care sunt înregistrate cu boli cronice, în funcţie de indicaţia terapeutică, pensionarii militari cu vârsta de peste 65 de ani, veteranii şi văduvele de război.

Categoriile de persoane care au prioritate la vaccinare

De asemenea, va fi vaccinat personalul din serviciul de luptă permanent, personalul aeronautic (membri ai echipajelor, personal tehnic, controlori de trafic aerian etc), personalul militar şi civil participant sau aflat în pregătire pentru misiuni şi operaţii desfăşurate în afara teritoriului naţional, dar şi cel de la misiunile permanente, precum şi personalul care execută misiuni în

sprijinul altor instituţii (MAI, Ministerul Sănătăţii etc).

categoriile de persoane care au prioritate la vaccinare
Vaccinurile covid-19 în România.[Sursa foto: PixaBay]

Din această grupă de vaccinare vor face parte şi persoanele care ocupă funcţii-cheie în structura MApN, precum şi personalul, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învăţământ (conform recomandărilor de vaccinare pe criteriul de vârstă).

Citeste si: Câți români au fost vaccinați anti-COVID până acum și câți au experimentat reacțiile adverse ale serului

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: „Nașa mi-a dat un mesaj” Armin Nicoară, la cuțite cu Georgiana Lobonț după zvonurile divorțului! Care este adevărul despre căsnicia artistei- wowbiz.ro

Cea de a doua grupă a acestei etape se adresează personalului militar şi civil în activitate, care nu a fost cuprins în grupele de prioritate anterioare, pensionarilor militari cu vârsta sub 65 de ani şi rezerviştilor voluntari.

”În centrele de vaccinare organizate de MApN vor putea fi vaccinaţi şi membrii de familie ai personalului eligibil (soţ sau soţie, copiii, precum şi persoane aflate în întreţinere legală), care şi-au exprimat voluntar dorinţa de a se vaccina, în funcţie de etapa în care se încadrează, conform strategiei naţionale de vaccinare (etapele II şi III)”, a mai precizat Ministerul.

Pentru vaccinarea personalului prevăzut mai sus, MApN va înfiinţa centre de vaccinare proprii, care vor fi evaluate şi acreditate de Direcţia medicală a ministerului, comunicate Institutului Naţional de Sănătate Publică, prin CNCAV, şi incluse în Registrul electronic naţional de vaccinare, precum şi în aplicaţia informatică dedicată (Platforma naţională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19).

Citeste si: VIDEO- Vaccin COVID în România. Oamenii l-ar putea primi în aprilie

”Unităţile militare vor planifica, în centrele de vaccinare ale MApN, vaccinarea personalului şi rezerviştilor voluntari proprii, iar pensionarii militari, veteranii şi văduvele de război vor fi planificaţi prin intermediul centrelor militare judeţene, de sector sau zonale. Fiecare centru de vaccinare va fi prevăzut cu unul sau mai multe puncte de vaccinare, care vor funcţiona zilnic între orele 8.00-20.00, inclusiv în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale”, a mai transmis MApN.nr cuvinte: 929

Citeste si: „Când îmi dădea o palmă, vedeam stele verzi și îmi țiuia timpanul.” Oana Roman, despre întâmplările chinuitoare din copilărie- kfetele.ro

Citeste si: Dimineața Nebună: Un bărbat a sunat panicat la 112 să reclame că o femeie străină e în patul lui. Ce au descoperit polițiștii la fața locului este de-a dreptul bizar- AUDIO- radioimpuls.ro

Informarea pensionarilor militari, a veteranilor şi văduvelor de război cu privire la procedura de înscriere pentru vaccinare şi programarea efectivă a acestora se va face prin intermediul centrelor militare judeţene, de sector sau zonale. În acest sens, printr-un mesaj inserat de Casa de pensii sectorială a MApN pe spatele cuponului de pensie, pensionarii militari şi veteranii de război vor fi anunţaţi că, în situaţia în care îşi exprimă consimţământul pentru a se vaccina împotriva COVID-19, se pot adresa centrului militar de pe raza de domiciliu, de luni până vineri, între orele 08.00-16.00, pentru programare şi informaţii suplimentare.

”Pentru personalul care nu se poate deplasa, se vor organiza prin grija centrelor de vaccinare, în funcţie de situaţie, echipe mobile care vor executa vaccinarea. În situaţiile în care personalul militar în rezervă, retragere, veteranii şi văduvele de război sau membrii de familie ai acestora nu se pot deplasa la centrele de vaccinare ale MApN, comandanţii unităţilor şi centrelor militare vor solicita sprijinul Direcţiilor de Sănătate Publică pentru programarea acestora la alte centre de vaccinare, din reţeaua Ministerului Sănătaţii, mai apropiate de zona de domiciliu”, a mai precizat ministerul.

În vederea unei bune informări şi programării pentru vaccinare, numărul posturilor din call-center-urile deservite de militari va fi sporit, iar programul de funcţionare a modulelor de planificare la vaccinare va fi zilnic între orele 08.00 – 22.00, inclusiv sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbători legale.

Vaccinarea personalul militar şi civil care activează în Armata României, respectiv a militarilor în rezervă, retragere şi veteranilor de război se va face exclusiv prin exprimarea opţiunii în mod voluntar.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si