Reacţie alergică gravă la un vaccin anti-COVID-19, în SUA

Una din aproximativ 100.000 de persoane a manifestat o reacţie alergică gravă, după ce a fost vaccinată cu o doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva noului coronavirus, potrivit autorităţilor sanitare americane, care insistă asupra faptului că beneficiile vaccinării sunt cu mult mai mari decât eventuale riscuri, informează AFP.

Alina Raducu, joi 07 ianuarie 2021 , 20:16

Reacţie alergică gravă la un vaccin anti-COVID-19,  în SUA
Reacţie alergică gravă la un vaccin anti-COVID-19, în SUA
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Această pondere a fost calculată de către Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), care au înregistrat 21 de cazuri de şoc anafilactic - o reacţie alegrgică gravă ,- la un total de 1.893.360 de vaccinări efectuate în perioada 14-23 decembrie.

”În medie, asta reprezintă un nivel de 11,1 şocuri anafilactce la milionul de dose administrate”, a declarat miercuri pentru presă o reprezentantă CDC, Nancy Messonnier.

Prin comparaţie, vaccinurile împotriva gripei provoacă aproximativ 1,3 şocuri anafilactice la un milion de doze

În pofida faptului că nivelul vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva covid-19 este de aproximativ zece ori mai mare, numărul cazurilor de reacţii alergice grave rămâne ”extrem de rar”, iar populaţia are tot interesul să se vaccineze, în contextul în care riscul îmbolnăvirii de covid-19 este cu mult mai mare, a subliniat Nancy Messonnier.

”Noi ştim să acordăm îngrijiri în cazul unui şoc anafilactic şi am stabilit proceduri la locul de vaccinare” pentru a reacţiona în cazul în care este nevoie, a precizat ea.

Cele 21 de cazuri au fost înregistrate de CDC la persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 60 de ani - o vârstă mediană de 40 de ani.

Toate aceste cazuri mai puţin unul au fost tratate cu epinefrină, folosită în mod curent în tratarea alergiilor grave

În total 19 cazuri (90%) de şoc anafilactic au fost înregistrate la femei, iar simptomele s-au manifestat pe o perioadă cuprinsă între două şi 150 de minute de la administrarea vaccinului - o perioadă mediană de 13 minute.

Între aceste simptome s-au înregistrat erupţii cutanate, urticarie, o senzaţie de sufocare, umflarea limbii, dificultăţi în respiraţie, umflarea buzelor, o stare de greaţă, o tuse seacă persistentă.

Reacţie alergică gravă la un vaccin anti-COVID-19,  în SUA
Reacţie alergică gravă la un vaccin anti-COVID-19, în SUA

Citeste si: Trei cadre medicale depistate pozitiv cu COVID-19 după vaccinare

Nancy Messonnier a anunţat că anchete sunt în curs în vederea stabilirii cauzei reacţiei alergice.

Patru pacienţi (19%) au fost spitalizaţi, trei la terapie intensivă, iar ceilalţi 17 au fost preluaţi de servicii de urgenţă

Niciun deces nu s-a înregistrat, iar toţi pacienţii - mai puţin unul - s-au restabilit până la data întocmirii studiului.

Una dintre ipoteze vizează prezenţa în vaccin a unei substanţe - polietilenglocol (PEG) -, folosită în numeroase produse curente, precum laxative, şampoane sau pastă de dinţi, dar care nu a mai fost folosită vreodată în vaccinuri.

Autorităţile americane au autorizat două vaccinuri cel dezvoltat de alianţa americano-germană Pfizer/BioNTech şi cel produs de către compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, autorizate de asemenea în Uniunea Europeană (UE).

Ambele vaccinuri folosesc o nouă tehnologie - a ARN-ului mesager (mRNA) -, care nu a mai fost aprobată vreodată într-un vaccin şi conţin PEG.

Datele curente sunt insuficiente în vederea stabilirii nivelului şocului anafilactic la vaccinul Moderna.

Citeste si: Cât timp oferă imunitate vaccinul anti-COVID-19 Moderna


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Şcoli închise!!! Premierul anunţă că se redeschid „poate pe 8 martie” Şcoli închise!!! Premierul anunţă că se redeschid „poate pe 8 martie”
demamici.ro
O fetiță de 10 a murit din cauza unei provocări de pe Tik Tok. „Jocul fularului” a... O fetiță de 10 a murit din cauza unei provocări de pe Tik Tok. „Jocul fularului” a lăsat-o fără viață sub ochii surorii mai mici | Demamici.ro
b1.ro
Câți bani primește o stewardesă la Wizz Air pentru o singură zi de zbor? Ce salariu... Câți bani primește o stewardesă la Wizz Air pentru o singură zi de zbor? Ce salariu încasează lunar
monitorulcj.ro
Marian (13 ani) este de negăsit de miercuri seara. Are un telefon inteligent, dar nu... Marian (13 ani) este de negăsit de miercuri seara. Are un telefon inteligent, dar nu poate fi localizat
infoactual.ro
Divorțează Melania și Donald Trump? Apropiații cuplului rup tăcerea Divorțează Melania și Donald Trump? Apropiații cuplului rup tăcerea
infoactual.ro
Reţeta pentru cel mai delicioase baclavale turcești! Secretul cu care nu dai greş... Reţeta pentru cel mai delicioase baclavale turcești! Secretul cu care nu dai greş niciodată
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si