
1 din 2 | Tot ce trebuie să ştii despre sfecla roşie: Beneficii şi contraindicaţii

2 din 2 | Tot ce trebuie să ştii despre sfecla roşie: Beneficii şi contraindicaţii
Indiferent de modul în care alegi să o consumi, sfecla roșie aduce foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră. Este o sursă bogată de substanțe nutritive, mai ales fibre, acid folic, vitamina C.
Dacă e consumată proaspătă, în salate, sau sub formă de suc, sfecla roșie ajută în combaterea multor boli, printre care hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și chiar cancerul.
Dacă o gătești, o parte dintre nutrienții hidrosolubili sunt distruși prin preparare termică.
Ce beneficii are sfecla roșie?
Sfeclă pentru hipertensiune
Sfecla ajută la scăderea tensiunii arteriale datorită prezenței nitraților care determină producerea de oxid nitric în sânge.
Citeste si: Varză murată. Când se pune, de fapt, varza la murat? An de an, mulți fac această greșeală
Cercetările privind efectele sfeclei asupra tensiunii arteriale au constatat că consumul de 500 de grame de sfeclă sau 500 ml de suc de sfeclă în fiecare zi determină o reducere a tensiunii arteriale timp de aproximativ 6 ore.
Sfeclă roșie, bună pentru inimă
Una dintre cauzele bolilor de inimă este deficitul de potasiu. Faptul că sfecla este bogată în potasiu o face un aliment excelent pentru inimă, deoarece determină dilatarea vaselor de sânge. Acest lucru previne formarea cheagurilor.
În plus, sfecla reduce riscul acumulării de plăci deja formate. Pe scurt, sfecla scapă de cheaguri care pot duce la un infarct prin reducerea drastică a tensiunii arteriale.Citeste si: Reţeta de conopidă murată la borcan pentru iarnă
Această plantă transformă nitrații în nitriți și apoi în oxid nitric, care are ca efect reglarea tensiunii arteriale prin împiedicarea blocării vaselor de sânge.
Nitritul protejează împotriva ischemiei și inflamației miocardului, ceea ce atestă faptul că joacă un rol foarte important în homeostazia cardiovasculară.Sfecla: un remediu pentru osteoporoză
Sfecla conține mult silicon. Este o parte importantă a corpului uman care ajută la o bună utilizare a calciului. Calciul este un mineral important pentru oase, dinți și mușchi sănătoși. Un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi reduce riscul de osteoporoză (o boală osoasă care determină slăbirea oaselor).
Sfeclă roșie, un antioxidant
Sfecla roșie conține betacianină, pigmentul care îi conferă culoarea stacojie. Este un antioxidant. Antioxidanții protejează celulele sănătoase de atacurile radicalilor liberi. Vitamina C este un alt antioxidant important găsit în sfeclă. Are efectul de a întări sistemul imunitar și de a proteja împotriva radicalilor liberi.
Ce contraindicații are sfecla roșie?
Pietre la rinichi
Conform Harvard Health Blog, sfecla rosie este bogata în oxalati care pot cauza pietre la rinichi. Dacă ai deja pietre la rinichi, medicul te poate sfătui sa renunți la consumul de sfeclă roșie.
În plus, sfecla roșie crește concentrația de oxalați din urină, ceea ce poate duce la formarea de noi pietre la rinichi.
Iritații ale pielii
Deși este rară, această alergie poate apărea la anumite persoane.
Reacțiile alergice la sfecla roșie includ iritații, mâncărimi, pot ajunge chiar până la frisoane și febră. Anumite persoane resimt o constrictie a corzilor vocale, deși acest fenomen este destul de rar.Probleme cu stomacul
Daca suferi deja de probleme gastrointestinale, consumul de sfecla rosie va agrava situatie. Sfecla rosie poate cauza balonare, flatulenta si crampe. Poate duce la diaree sau constipație.
Citeste si: Trei reţete cu sfeclă roşie pentru iarnă: Beneficii imense multe pentru sănătate
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.