Batalionul Azov este cel care apără orașul strategic Mariupol. Președintele rus, Vladimir Putin a făcut referire la prezența unor astfel de unități în cadrul armatei ucrainene, acesta fiind și unul dintre motivele invocate care stau la baza invaziei rușilor.

Ce este batalionul AZOV?

Batalionul Azov  cunoscut și sub numele de „ oameni în negru “, este o specială extremă dreaptă paramilitară, unitate formată din voluntari ucraineni integrată în Garda Națională a Ucrainei.

Unitatea a fost înființată în mai 2014, după anexarea Crimeei, când un grup de voluntari ultranaționaliști, cunoscuți drept Patrioții Ucrainei, s-a alăturat grupului neonazist Adunarea Național-Socialistă (ANS). Aceste grupuri erau cunoscute pentru acțiunile lor xenofobe, asaltând emigranții, comunitatea romă din Ucraina și pe cei care aveau opinii diferite de ale lor. În noiembrie 2014, batalionul Azov a fost încorporat în Garda Națională a Ucrainei și a luptat împotriva forțelor separatise pro-ruse din Donețk. „Aceștia sunt cei mai buni luptători ai noștri. Cei mai buni voluntari ai noștri”, declara Petro Poroșenko, pe atunci președintele Ucrainei, în momentul integrării batalionului.

Batalionul este plasat sub comanda ministerului ucrainean de interne și integrat în „forțele de apărare” de către Statul Major ucrainean. Acest batalion, responsabil pentru combaterea insurgenței armate pro-ruse din Est, a fost format pe  , mai întâi în Mariupol care păstrează clădirile administrative.

Apoi batalionul avea sediul la Berdiansk . Își datorează numele Mării Azov. 

Citeste si: Amenințarea nucleară, un real pericol? La ce să ne așteptăm din partea Rusiei. Declarațiile ministrului de Externe al României

În prezent, sediul principal al batalionului Azov este Mariupol, oraș aproape distrus de atacul din ultimele săptămâni.

Ce este batalionul AZOV, unul dintre cele mai importante regimente ale Gărzii Naționale Ucrainene

Ce este batalionul AZOV, unul dintre cele mai importante regimente ale Gărzii Naționale Ucrainene

[Sursa foto: Captura Youtube]
  

Câți soldați fac parte din batalionul AZOV?

Luptătorii batalionului AZOV, în special din vestul Ucrainei, provin și din Ucraina centrală și de est. Regimentul are, de asemenea, în rândurile sale mulți luptători străini voluntari din alte țări din Europa de Est, în special o mare concentrație de voluntari din țările baltice, precum și din țările vecine de frontieră (inclusiv Rusia). Mai mult, Azov s-a făcut remarcat pentru că a inclus un contingent de voluntari occidentali în rândurile sale (în special din Europa de Nord) de la începuturile sale din 2014 până în 2015. Acesta din urmă, în ciuda câtorva luptători care s-au remarcat în mijlocul său, a păstrat o aparență minoritară pe tot parcursul existenței sale din cauza limitărilor de personal stabilite de comanda grupului, apoi din cauza ilegalității existenței sale după semnarea acordurilor de la Minsk 2 care au blocat recrutarea de noi voluntari și i-au obligat pe primii să rămână discreti în cadrul unității.

Citeste si: Mercenarii Wagner îl anunță pe Putin că ar putea „pierde războiul” cu Ucraina

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Batalionul Azov, care are aproximativ 900 de membri, a fost înglobat în Garda Națională a Ucrainei, divizia de rezerviști a armatei țării.

Astfel, garda numără în jur 46.000 de militari, asta înseamnă că sub 2% din trupele efective sunt din gruparea Azov. Dacă raportăm la întreaga armată a Ucrainei, luptătorii Azov sunt 0,3%. Însă acest lucru nu a împiedicat propaganda rusă să-i indice ca unul dintre motivele invaziei. 

Nu cu mult timp în urmă, Garda Națională a Ucrainei a publicat mai multe filmări cu membri ai batalionului Azov, unul dintre cele mai cunoscute videouri fiind acela când sunt arătați cum ung cu slănină gloanțele destinate să-i ucidă pe ceceni. Însă batalionul Azov a fost implicat și în antrenarea militară a civililor în perioada premergătoare invaziei rusești.

Citeste si: Noi sancțiuni pentru Moscova. Ce îl așteaptă pe Vladimir Putin

Se mai spune că Batalionul Azov este o unitate de infanterie formată din voluntari acuzați că au o ideologie ultranaționalistă și neonazistă, potrivit Al Jazeera.

Cine este Denis Prokopenko, liderul batalionului AZOV

Denis Prokopenko este liderul celebrului Batalion Azov, o grupare paramilitară ce a acţionat încă din 2014, de la anexarea Crimeei de către Rusia, ocazie cu care a şi devenit parte a Gărzii Naţionale.

Batalionul condus de Denis Prokopenko are ca bază de operaţiuni oraşul Mariupol, de pe coata Mării Azov, de unde îi vine şi numele. Prokopenko are cel mai mare grad militar dintre membrii grupării, făcându-l liderul de facto al acesteia şi, în acelaşi timp, principala ţintă a ruşilor în regiune.

Citeste si: Ce se întâmpla cu soldații ruși pe frontul din Ucraina, în timp ce Putin ținea discursul de Ziua Victoriei

Ce este batalionul AZOV, unul dintre cele mai importante regimente ale Gărzii Naționale Ucrainene

Ce este batalionul AZOV, unul dintre cele mai importante regimente ale Gărzii Naționale Ucrainene

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Batalionul Azov își are originile într-un grup de ultrași ai FC Metalist Kharkiv numit „Sector 82” (1982 este anul înființării grupului). Acesta a fost – cel puțin până în septembrie 2013 – într-o alianță cu susținătorii clubul de fotbal FC Spartak Moscow. La sfârșitul lunii februarie 2014, în timpul crizei din Crimeea, când o mișcare separatistă desfășura activități în Harkov, „Sector 82” a ocupat clădirea administrației regionale din acest oraș și a devenit grup de „autoapărare” locală. În cele din urmă, membrii acestui grup au format un corp de voluntari care să patruleze și să apere zona⁠, intitulat „Corpul Răsăritean”.

Comandantul armatei ucrainene staționat în Mariupol, Denis Prokopenko, a declarat pentru CNN că oamenii își riscă viața de fiecare dată când ies din buncărele subterane.

Citeste si: "America participă direct în războiul împotriva Rusiei", acuză șeful Dumei de Stat de la Moscova

„De obicei, Mariupolul este sub foc toată ziua și toată noaptea. Uneori sunt 30 de minute de tăcere, dar apoi orașul este din nou atacat de tancuri, artilerie, rachete multiple și atacuri aeriene”, a declarat maiorul Denis Prokopenko de la Batalionul Azov, o miliție de extremă dreapta. „Unii oameni sunt îngropați sub ruinele clădirilor, îngropați de vii”, a mai adăugat maiorul.

Prokopenko este unul dintre personajele pe care Rusia îşi bazează propaganda şi argumentul „denazificării”, acesta fiind cunoscut pentru convingerile sale neo-naziste. Tocmai pentru a nu alimenta aceste acuzaţii, dar şi pentru că Batalionul Azov este principala forâă armată a Ucrainei în regiunea de coastă, cea mai mare parte a informaţiilor despre Prokopenko au fost şterse de pe siturile ucrainene.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si