Ciclonul reprezintă o masă de aer la scară largă care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută, în sens invers acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică.

Ce este si cum se formează un ciclon?

De asemenea, centrul unui ciclon este cunoscut drept „ochi”, aceasta fiind zona cu cea mai mică presiune atmosferică din regiune.

Iar traseul unui ciclon este ghidat pe parcursul ciclului său de viață de 2 până la 6 zile de fluxul de direcție al aerului subtropical.

Ciclonul, fiind un vânt puternic cu deplasarea aerului în spirală, însoțit de ploi torențiale și de descărcări electrice, specifice regiunilor tropicale, din bazinul Oceanului Indian, el este numit în aceste regiuni și ciclon tropical sau taifun.

Astfel, cilonul poate fi de două feluri: tropical sau extratropical. Ciclonii tropicali se formează atunci când energia eliberată de condensarea umezelii din aer determină o buclă peste apele calde ale oceanului.

Ce este si cum se formează un ciclon. Fenomenul meteorologic a provocat inundații devastatoare în Turcia
Ce este si cum se formează un ciclon. Fenomenul meteorologic a provocat inundații devastatoare în Turcia[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Țara lovită de inundații dezastruoase și incendii, în același timp

Ciclonul format în Marea Neagră a provocat inundații devastatoare în Turcia

Conform meteorologilor, vor fi rafale ce vor depăşi 150 km/h şi cantitãţi de peste 200 litri/mp.

Sunt aşteptate fenomene meteo severe în nordul Turciei, sudul Ucrainei şi sudul Rusiei. Regiunea Sinop din nordul Turciei a fost grav afectată de torenţii puternici. Imaginile postate pe Facebook arată, maşini răsturnate de ape, oamenii urcaţi pe case şi clădiri prăbuşite.. Meteorologii avertizează că un astfel de ciclon ar putea ameninţa şi România. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Însă, în sudul Europei nu se aşteaptă în următoarele zile precipitaţii, ele fiind generate în altă parte de un ciclon care începe să se dezvolte în Marea Neagră. Însă va fi afectată zona de sud a Rusiei partea de sud a Ucrainei şi nordul Turciei. Meteorologii avertizează că acolo vor fi cantităţi mari de apă, 200 de litri pe metru pătrat. Meteorologii spun că ciclonul s-ar putea să ne afecteze şi pe noi, deoarece acesta va ajunge în zona de coastă a Mării Negre.

Ce este si cum se formează un ciclon. Fenomenul meteorologic a provocat inundații devastatoare în Turcia
Ce este si cum se formează un ciclon. Fenomenul meteorologic a provocat inundații devastatoare în Turcia[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Lista țărilor din zona roșie a fost actualizată. Ce măsuri se impun

Recent, inundațiile devastatoare au făcut din nou prăpăd în Turcia, acestea au fost provocate de un ciclon format în Marea Neagră. Inundațiile au reapărut după ce cu câteva săptămâni în urmă alte zone din Turcia au fost distruse de ape.

De asemenea, Turcia încă nu şi-a revenit după incendiile ce au distrus peste 200.000 de hectare şi au făcut scrum sute de locuinţe.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost doborât la pământ- radioimpuls.ro

Nouă persoane au pierit în inundaţiile produse în nordul Turciei, în timp ce ţara încearcă să îşi revină după incendiile mortale recente, au transmis autorităţile, relatează AFP şi Reuters.

″Nouă dintre concetăţenii noştri au murit în urma inundaţiilor din provincia Kastamonu. Căutările continuă pentru a se încerca găsirea unei persoane dispărute″ ⁣, a menționat într-un comunicat autoritatea turcă pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă.

Citeste si: VIDEO| Americanii evacuează ambasada. 60 de români sunt captivi în Afganistan


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si