Volodimir Zelenski s-a adresat, de asemenea, instituțiilor Consiliul European, G7 și NATO, dar a vorbit la Forumul de la Doha. Zelenski s-a adresat pentru prima dată în mod virtual Parlamentului European la 1 martie.

A doua sa alocuțiune a avut loc în fața parlamentului britanic la 8 martie, iar în următoarele zile a vorbit în fața aleșilor din Polonia, Canada, Statele Unite, Germania, Elveția, Israel, Italia, Franța, Japonia, Suedia, Danemarca și Norvegia.

Volodimir Zelenski a vorbit în Parlamentul României

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat, în fața Parlamentului României, imagini șocante din Bucha: „Știm de peste 300 de oameni torturați”.

Acum câteva ore m-am întors din oraşele eliberate din regiunea Kyiv- din apropierea capitalei noastre. Din teritoriile din care i-am alungat pe ocupanţii ruşi şi am văzut ce făceau pe pământul nostru cu ucrainenii.

Şi vreau ca să vedeţi aceasta acum. Aceea ce ocupanţii au lăsat în urma lor. Îmi pare rău- videoclipul este dur, dar aceasta este realitatea...

Numele oraşului nostru Bucha este acum pentru totdeauna în istoria mondială. În istoria crimelor de război. În istoria exterminării oamenilor.

Până în prezent, se știe de peste 300 de civili torturaţi, împuşcaţi sau ucişi în alt mod la Bucha.

Locuitori obişnuiţi ai unui oraş obişnuit din apropierea Kyivului. Încătuşaţi la spate, împuşcaţi în ceafă sau în ochi şi ucişi pe străzi. Zdrobeau vehiculele civile cu echipamente militare. Cu oameni în ele! Violau femei şi fete...

Şi aceasta este doar începutul anchetei. Nu toate dovezile au fost strânse încă. Nu toate înmormântările au fost încă descoperite. Nu au fost încă inspectate toate subsolurile în care militarii ruşi au torturat oamenii.

Există toate motivele să credem că numărul locuitorilor ucişi din Bucha şi din alte oraşe ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât ceea ce cunoaştem astăzi.

De ce militarii ruşi au comis aceasta? În aceeaşi zi, 3 aprilie, când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor ucişi la Bucha, pe site-ul agenţiei de ştiri de stat ruse RIA Novosti a fost publicat un articol care justifică genocidul ucrainenilor.

Numele lui este destul de elocvent, citez: "Ce trebuie să facă Rusia cu Ucraina". Nu este doar un text. Aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruşi.

Articolul descrie o procedură clară şi calculată de distrugere a tot ceea ce face din ucraineni ucraineni şi poporul nostru însuşi. Pe cei care nu-i vor putea înfrânge şi îngenunchea.

S-a spus că trebuie efectuată "de-ucrainizarea" şi "de-europenizarea" Ucrainei. Se spune că până şi numele statului nostru trebuie şters.

De fapt, se spune că uciderea cât mai multor dintre oamenii noştri în război este doar binevenită. Vreau să subliniez încă o dată: acesta este site-ul agenţiei de ştiri de stat din Rusia, unde în condiţiile cenzurii de stat deschise, poate fi publicat doar ceea ce corespunde poziţiei ideologice oficiale privind războiul împotriva Ucrainei. Orice lucru care nu corespunde unei astfel de poziţii pur şi simplu nu ar fi trecut prin filtru de cenzură.

Adică vreau să mă înţelegi: ei nici măcar nu se ascund. Ei vorbesc deschis despre scopul invaziei pe teritoriul Ucrainei.

Dacă armata noastră nu ar fi rezistat, dacă poporul nu s-ar fi ridicat în apărarea statului, aceştia ar fi făcut ceea ce au făcut la Bucha- dar pe tot teritoriul Ucrainei.

Știm despre uciderea deliberată a profesorilor şi educatorilor în teritoriile temporar ocupate. Cunoaştem despre teroarele deliberate împotriva tuturor celor pe care ocupanţii i-au văzut ca activişti, ca oameni conectaţi cu armata.

Chiar şi simpla prezenţă în apartamentul unei persoane a simbolurilor naţionale ale Ucrainei, steagului statului şi stemei, prezentau deja un motiv pentru ca ocupanţii să ucide această persoană sau cel puţin s-o ameninţe că o vor ucide.

Dar de ce nu se ascund? De ce chiar şi acum, când totul este clar pentru lume, spun deschis cum vor să distrugă poporul întreg?

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Ce i-a făcut Iancu Sterp lui Jador în momentul în care l-a văzut, după ce mama Geta l-a jignit- wowbiz.ro

Există două răspunsuri la această întrebare. Pe primul îl veţi înţelege foarte bine.

În 1989, Nicolae Ceauşescu şi-a încheiat în sfârşit viaţa. De mulţi ani a fost limpede că acest om îşi pierduseră adecvarea.

Era clar că el, soţia lui, cei apropiaţi de el, "Securitatea" lui trag ţara voastră şi oamenii în jos- spre suferinţă, spre sărăcie, spre izolare nu doar de lume, dar şi de tot cel mai avansat din lume.

Acel regim se baza doar pe intimidare şi represiune, brutalitate şi înşelăciune. Nu era nimic luminos în acesta. Poporul român s-a revoltat şi s-a apărat, s-a salvat. După ce a răsturnat puterea inadecvată.

Pentru că aceasta era singura cale. Ceauşescu, soţia, cei apropiaţi de el şi Securitatea lui nu au putut fi convinşi.

De asemenea, este imposibil să-i convingi pe cei care promovează războiul în Rusia acum. Pe cei care dau ordine criminale. Pe cei care elaborează planuri pentru genocidul poporului ucrainean şi distrugerea Statului Ucrainean.

Aceşti oameni sunt inadecvaţi. Au pierdut orice legătură cu realitatea şi sunt dispuşi să sacrifice milioane de vieţi pentru a-şi realiza ideile sale nebune.

Iar al doilea motiv pentru care Rusia apelează în mod deschis la genocid şi din cauza căruia crimele ocupanţilor, pe care le-a văzut toată lumea la Bucha sunt posibile, este încrederea oficialilor de vârf ai Rusiei că liderii europeni sunt slabi. Că Europei îi lipseşte un leadership. Şi că naţiunile europene nu sunt capabile să apere valorile care au unit continentul.

Împreună trebuie să-i oprim pe aceşti oameni inadecvaţi care sunt obişnuiţi cu impunitatea şi, prin urmare, au decis că li se permite absolut totul. Împreună, trebuie să-i oprim pe cei care vor genocid în Europa.

De ce ar trebui să facem aceasta împreună?

Fiecare dintre voi înţelege că Ucraina nu este ultima ţintă a agresiunii ruse.

Trupele ocupanţilor încearcă cu încăpăţânare să ocolească oraşul nostru Mykolaiv pentru a încerca să captureze Odesa. Şi de la Odesa este un pas până în Moldova.

Propagandiştii de stat ruşi au spus de multă vreme că Moldova este şi ea o ţintă pentru expansiunea Rusiei.

Prin urmare, apărarea de către ucraineni a propriului stat este o condiţie fundamentală pentru securitatea şi independenţa Republicii Moldova. Şi deci o condiţie prealabilă pentru pace în întreaga regiune mare a Dunării.

Acum pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe de Est şi Centrală şi a regiunii Mării Negre. Astfel, de a apăra libertatea Ucrainei şi a ucrainenilor înseamnă a garanta securitatea Europei.

Ce trebuie făcut? Da, au fost impuse sancţiuni Rusiei pentru acest război. Dar războiul pentru libertatea noastră durează de 40 de zile deja. După 8 ani de război în Donbas. Aceasta înseamnă că doar sancţiuni nu este suficient.

Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina şi cu întreaga Europă. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să fie lipsită de toate resursele. În primul rând, financiar şi economic.

Uniunea Europeană trebuie să ajungă în sfârşit la o decizie de principiu şi să închidă porturile pentru navele ruseşti.

Să oprească tranzitul de mărfuri şi orice activitate economică cu Rusia. Limitarea fluxului de bani pentru sursele de energie ruseşti nu are o alternativă.

Citeste si: Rebecca, acces de furie în Casa Iubirii! Concurenta nu vreau să vorbească cu Gagea: „Mă irită. Nu îmi place, mă simt agasată, nu îmi place.”- kfetele.ro

Citeste si: Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe Raisa, fetița de doar 2 ani din Dolj- radioimpuls.ro

Se poate discuta care ar trebui să fie formatul: un embargo complet asupra proviziilor sau un program precum "petrol în schimbul produselor alimentare"- dar aceasta este necesar.

Dar nu numai aceasta. Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingător în acest război- libertatea sau tirania.

Toţi cei de care depinde acest lucru trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid şi inevitabil în faţa justiţiei pe toţi militarii ruşi şi liderii lor care sunt vinovaţi de comiterea crimelor împotriva civililor pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei.

Astăzi, am convenit cu Uniunea Europeană acordarea unui sprijin financiar şi tehnic echipei de investigare Eurojust, a statelor membre ale UE şi Curţii Penale Internaţionale.

Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptăţii şi protejarea vieţii normale atât în regiunea noastră, cât şi în Europa în ansamblu.

Sunt încrezător că România şi companiile româneşti vor participa şi la programul de reconstrucţie postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noştri din Europa să preia patronajul asupra unui oraş, regiune sau industrie care a suferit în urma agresiunii Rusiei.

Potenţialul vostru, puterea voastră interioară pot crea un nou exemplu de leadership în construirea unei vieţi civilizate şi paşnice.

Sunt sincer recunoscător întregului popor român pentru atitudinea amabilă faţa de ucrainenii deplasaţi care şi-au găsit siguranţa pe pământul dumneavoastră. Sper că împreună vom reuşi să creăm cât mai curând astfel de condiţii, când Rusia va renunţa la război şi astfel poporul nostru se va putea întoarce acasă, în Ucraina.

Şi această experienţă de asistenţă în situaţii extreme, respect reciproc, bunăvoinţă între oamenii noştri a devenit deja o bază a unei şi mai mari apropieri a statelor noastre.

De îndată ce situaţia va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecţia absolută şi dezvoltarea cuprinzătoare a minorităţilor noastre naţionale- comunităţii ucrainene din România şi comunităţii române din Ucraina.

Pentru că destinul nostru este să fim atât de aproape cât de mult putem. Destinul nostru este să fim apărători ai libertăţii în regiunea noastră. Destinul nostru este să fim împreună în Familia Europeană.

Şi cred că foarte curând mă voi putea adresa către dumneavoastră şi cu cuvinte de recunoştinţă pentru sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Slavă României! Slavă Ucrainei!

Ce le-a transmis președintele Ucrainei parlamentarilor aflați în plen

„În primul rând, în 1989 a murit Nicolae Ceaușescu după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că soția sa și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim. Ucraina nu este singura țintă a Rusiei.  Vor să atace Odesa și de acolo mai e un pas până în Moldova. Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre. Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile.

Citeste si: Președintele Joe Biden, după masacrul de la Bucha: "Putin, criminal de război". Reacția Kremlinului

Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice. Închideți porturile pentru vapoarele rusești. Nu importați din Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski în Parlamentul României. 

Care este relația dintre cele două țări

Discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul României, este un semnal foarte clar că relațiile dintre cele două țări vor fi – în anii care vin – mult mai strânse, iar românii din Ucraina se vor bucura de mai multe drepturi.

Citeste si: Ce i-a transmis Vladimir Putin lui Viktor Orban după victoria în alegerile parlamentare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si