Ce nume se sărbătoresc de Sânziene 2022. La mulți ani!
În fiecare an, pe data de iunie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorită Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor cu numele de Sânzienele sau Drăgaica
Pe iunie, în noaptea Sânzienelor sau de Drăgaica, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în popor, atât forțele binelui, cât și cele ale răului, pot atinge apogeul.
Iată ce nume se sărbătoresc în ziua de Sânziene!
Numele de Sânziene a fost transmis de la zeița romana Santa Diana, patroana vânătorilor si a pădurilor.
In mitologia româneasca există legenda Soarelui si a Lunii, când Iana Sânziana, sora Soarelui cu care acesta trăiește o minunată poveste de dragoste, se temea de incest și fuge de fratele sau si se transforma in Luna pentru a nu se mai întâlni niciodată.
Citeste si: Ielele 2022. Povestea fascinantă a unei tradiții străvechi
Statisticile Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne arată că 1.957.468 de cetățeni români: 1.429.887 bărbați și 527.581 femei, poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
„Nu uita sa-ti pui sub perna flori de sanziene! Ursitoarele spun ca-ti vei visa alesul in aceasta noapte! La multi ani!”
„La multi ani, draga Sanziana! Zanele bune sa-ti calauzeasca pasii in viata!”
„Mult noroc, viata senina si tot ce iti doresti sa-ti aduca Sanzienele in noaptea magica! Nu uita sa-ti pui sub perna flori de sanziene! Ursitoarele spun ca-ti vei visa alesul in aceasta noapte! La multi ani!”.
„La multi ani cu sanatate! Tot ce-ti doresti sa se implineasca, sa ai o zi plina de bucurii si surprize neasteptate!”
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Ilie? Este una dintre cele mai mari sărbători ale verii
„Tu ai puteri mai presus de ale ingerilor si viata mea este paradisiaca alaturi de tine. Stapana inimii mele, iti ofer azi roadele ei, care ti se cuvin: toata dragostea mea iti apartine! La multi ani, Sanziana!”
„La multi ani, draga Sanziana! Tot ce-i mai frumos pe lume sa fie in sufletul si viata ta! Zanele bune sa-ti calauzeasca pasii in viata!”.
„La multi ani, draga Sanziana! Tot ce-i mai frumos pe lume sa fie in sufletul si viata ta! Zanele bune sa-ti calauzeasca pasii in viata!”
„Sanziana, la multi ani de ziua ta! Stii ca plang acum,… da, pentru ca nu pot sa fiu cu tine. Sa te imbratisez si sa-ti dau o sarutare pe obraji,… dar il rog pe ingerul tau pazitor s-o faca pentru mine. Esti un persoana minunata care aduce atata veselie si pace sufleteasca celor in nevoi. Iti multumim pentru asta. Cu toata dragostea!”.
Citeste si: Ce nu se face, sub nicio formă, de Sânziene 2022? Sărbătoare mare
„La multi si frumosi ani, Sanziana! Sa ai parte de o viata frumoasa. Sa fii fericita, iubita, sa-ti implinesti toate visele si sperantele”.
„Sper sa ramai mereu un spirit tanar si plin de viata, sa fim mereu impreuna si sa nu uitam niciodata frumoasa prietenie dintre noi. La multi ani, Sanziana!”.
„Sanziana, desi azi ai primit multe mesaje cu urari care mai de care, tot al meu e cel mai tare pentru ca in aceasta lume gri esti singura pata de culoare, esti singura raza de soare, pe campia vietii mele esti cea mai frumoasa floare... La multi ani!”.
Tradiția românească spune că tot în noaptea sărbătorii de Sânziene, animalele prind grai omenesc, iar dacă le asculți atent poți înțelege tainele pe care le vorbesc. Dansul Sânzienelor este deseori ferit de ochii celor din jur. Superstițiile spun că cine îndrăznește să le perturbe jocul și să le privească se va îmbolnăvi și nu va găsi niciodată leac de vindecare.
De asemenea, ziua Sânzienelor marchează și apropierea de mijlocul verii. Atunci când muncile agricole se află la final, iar oamenii se pregătesc pentru recoltarea roadelor muncii depuse. Conform tradiției, în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor. Aceste dansuri se țin în locuri unde să nu fie văzute de oameni.
Citeste si: Sărbători religioase iunie 2022: Calendar ortodox complet
Foarte multe tradiții de Sânziene sunt legate de împletirea coronițelor de flori. Acest lucru se datorează puterilor mistice pe care Sânzinele le au. Acestea conferă plantelor puteri tămăduitoare, aduc roade câmpurilor semănate, ajută la îmbăgățirea florei și ursesc fetele pregătite pentru măritat.
Însă, dacă nu sunt serbate și respectate aceste tradiții de Sânziene, făpturile mistice se pot mânia pe oameni. Sânzienele vor încerca să-i pedepsească pe cei care nu le-au sărbători și vor aduce boala și neputința îân viața lor. Ele pot, de asemenea, să provoace furtuni îngrozitoare cu grindină și vijelii, care pot distruge recoltele ce le stau în cale.
Există multe mituri lagate de această zi importantă, iar ele diferă de regulă la o zonă geografică la alta. De altfel, nu doar în România sunt serbate. Suedezii au un festival special și foarte asemănător cu cel al Sânzinelor chiar în ziua de 24 iunie.
Astfel, în funcție de legendele care circulă în anumite zone ale țării, se spune că ielele ies la în grupuri. Ele pot fi văzute câte șapte sau câte trei. În Oltenia, de exemplu, se crede că cele trei iele care ies la dans sunt considerate a fi fiicele lui Alexandru Macedon. Deși mulți căutați să le întâlnească, ielele bune, sau sânzienele cum li se mai spune popular, stau ferite de ochii celorlalți. Ele trăiesc singure în munți, pe dealuri sau prin păduri.
Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce nu se face în acestă zi de mare sărbătoare