Iată ce pensie primește un sportiv de performanță în România!

Ce pensie primește un sportiv de performanță de la statul român

Renta viageră  reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie. Pentru stabilirea rentei viagere se utilizează salariul mediu brut pe economie comunicat de Comisia Naţională pentru Statistică pentru luna anterioară celei în care se face plata drepturilor.

Citește și: Iohannis a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu pensiile

În funcţie de nivelul performanţei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:
a)

100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;

80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;

Nadia Comăneci primește lunar o pensie de 13.149 lei

Nadia Comăneci este una dintre emblemele României. Aceasta este cunoscută la nivel internațional, pentru prima notă de 10 din gimnastica mondială, obţinută la Olimpiada de a Montreal din 1976.

În urmă cu aproape 44 de ani, pe 18 iulie 1976, Nadia Comăneci intra în istoria gimnasticii cu prima notă de 10. A obținut-o la bârnă, în cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal.

Fosta gimnastă primește o pensie frumoasă de la statul român.

Pentru întreaga activitate, dar mai ales pentru performanța din Canada, statul român îi oferă Nadiei o pensie lunară de 13.149 de lei.

În România, renta viageră a fost adăugată în Legea Sportului încă din 2000. Foarte mulţi foşti sportivi trăiau în condiţii inumane.

Statul român a stabilit o rentă lunară celor care au câştigat o medalie la Jocurile Olimpice sau au obţinut locul întâi la Campionatele Mondiale sau Europene în probele olimpice.

Aceasta se calculează raportat la 1,5 salarii medii brute pe economie, iar un sportiv care a câştigat aurul şi la Jocurile Olimpice, şi la Mondiale, şi la Europene poate ajunge la peste 12.000 de lei.

Citește și: Vești bune pentru salariați! Ce vor primi pe lângă vouchere și tichete de masă

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si