Ce salariu are un grefier de la judecătoriile din București

Ce salariu are un grefier de la judecătoriile din București. Dacă ajungi să lucrezi ca grefier în Capitală poți să încasezi venituri atractive lună de lună. Salariile depind, desigur, de vechimea în domeniu, grefierii debutanți fiind mult mai slab plătiți decât cei care ocupă o poziție de prim-grefier, de exemplu.

Author: Razvan Ilie joi 17 decembrie 2020 , 17:38

Salarii de peste 5.000 lei lunar ca grefier în București
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ce salariu are un grefier de la judecătoriile din București. La începutul acestui an, grefierii au protestat, amenințând cu blocarea instanțelor, dacă pensiile de serviciu le vor fi tăiate. Pe lângă faptul că sunt beneficiari de pensii speciale, grefierii au parte de câștiguri peste media salarială națională.

Salariile grefierilor din Capitală depășesc de regulă suma de 5.000 lei net lunar, iar printre beneficiile extrasalariale se numără asistență medicală gratuită atât pentru tine, cât și pentru soț/soție și copiii minori, dar și locuința de serviciu, în cazul în care nu deții o proprietate personală, sau plata chiriei. 

Citeste si: Român condamnat la închisoare cu executare pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID. Tatăl bărbatului: Numai să stea acolo

Salariu de grefier la Curtea Supremă 

Potrivit declarațiilor de avere disponibile pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție, un prim grefier în cadrul Curții Supreme a câștigat într-un an suma 76.867 de lei. Adică aproximativ 6.400 de lei lunar, bani în mână.

Cu un an în urmă, când avea funcție de grefier (nu de prim grefier), aceeași persoană a câștigat 63.537 de lei, adică aproximativ 5.300 de lei lunar.

Salariile par să fi crescut semnificativ în ultimii trei ani, de la aproximativ 3.200 lei lunar la peste 5.000 de lei, conform situației realizate de revista Newsweek.

Citeste si: Ce trebuie să știe românii care vor să facă parte din partidul AUR. La ce fel de interviu vor fi supuși aceștia

Ce salarii primesc grefierii la Curtea de Apel București 

Un alt exemplu de salarizare în cazul grefierilor. Este vorba de un grefier de la Curtea de Apel București: acesta a câștigat, într-un an, conform declarației de avere din iunie 2019, 73.933 de lei, adică aproximativ 6.100 de lei lunar bani în mână.

Alt grefier în cadrul aceleiași instituții a câștigat într-un an, conform declarației de avere din mai 2019, nu mai puțin de 71.927 de lei (aproximativ 6.000 de lei lunar).

Citeste si: Guvernul a aprobat mărirea bugetului pentru tratarea pacienților cu COVID-19

Cum poți să ajungi grefier

Pentru a ajunge grefier, trebuie să urmezi Școala Națională de Grefieri. În cazul în care promovezi concursul de admitere la Școala Națională de Grefieri, urmezi și absolvi cursurile, poți fi repartizat pe posturile vacante de la instanțe sau parchete.

Cursurile durează șase luni, pentru cei care au studii superioare în domeniul juridic, și un an, pentru cei care nu au studii superioare.

Poți obține o funcție de grefier, dacă îndeplinești următoarele condiții:

- Ai absolvit Școala Națională de Grefieri;
- Ai cetățenie română și domiciliu în țară;
- Nu ai antecedente penale sau cazier fiscal;
- Ai o reputație bună;
- Cunoști bine limba română;
- Ești apt din punct de vedere medical;
- Ai studii superioare de specialitate sau studii medii;
- Ai abilități de dactilografiere.

Citeste si: Când va începe vaccinarea anti-COVID-19 în Uniunea Europeană

Ce beneficii extrasalariale ai ca grefier

Beneficiile extrasalariale de care te poți bucura lucrând ca grefier sunt următoarele:

- Concediu de odihnă anual plătit, de 30 de zile lucrătoare;
- Concedii fără plată, pentru studii sau pentru alte evenimente, în condiții stabilite prin regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii;
- Transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu și localitatea din țară unde îți vei petrece concediul de odihnă, o dată pe an;
- Asistență medicală gratuită atât pentru tine, cât și pentru soț/soție și copiii minori;
- Locuință de serviciu, în cazul în care nu deții o proprietate personală, sau plata chiriei;
- Oportunitatea de a-ți perfecționa în mod continuu pregătirea profesională;
- Decontarea transportului dintre localitatea de domiciliu și localitatea unde lucrezi, în cazul în care nu ai primit locuință de serviciu.
- În plus, ți se va asigura ținută vestimentară gratuită, corespunzătoare instanței sau parchetului la care îți desfășori activitatea.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si