Care sunt șansele să ți se rupă cureaua de distribuție dacă nu o schimbi la timp

Sistemul de distribuție al mașinii este unul dintre cele mai importante. Defectarea acestuia poate provoca daune mari, iar ruperea curelei de distribuție este cea mai frecventă cauză a unei astfel de defecțiuni. Află care sunt șansele să ți se rupă cureaua de distribuție dacă nu o schimbi la timp.

Andreea Bolocan, vineri 26 martie 2021 , 10:44

curea de distributie se poate rupe
De ce este bine să schimbăm cureaua de distribuție la timp[Sursa foto: Cars.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sistemul de distribuție al unei mașini folosește axa cu came pentru a comanda deschiderea ți închiderea supapelor. Aceste axe cu came sunt antrenate de arborele principal al motorului prin intermediul curelei de distribuție sau al unui lanț.

Teoretic, soluția cu lanț de distribuție este mai fiabilă, dar problemele întâmpinate la unele modele de mașini cu lanțurile de distribuție dovedesc că nu e obligatoriu.

Când se schimbă cureaua de distribuție

Citeste si: Schimbări în programul Rabla 2021. Prima de casare crește la 7.500 lei

O curea de distribuție trebuie schimbată cel puțin atunci când parcurgi kilometri menționați de către producătorul mașinii în manualul de întreținere, deoarece aceasta nu are o viață atât de lungă. Astfel, cureaua de distribuție trebuie schimbată fie înainte să parcurgi acei kilometri menționați în manualul de întreținere a mașinii, fie fix atunci, cum este precizat acolo.

Schimbarea curelei de distribuție[Sursa foto: dailydriven.ro]

Totuși, dacă se folosesc piese aftermarket, intervalul la care trebuie schimbată curea de distribuție trebuie ajustat după recomandările producătorului curelei. În mod normal, schimbarea curelei de distribuție trebuie făcută la 60.000 km și pot ajunge până la 200.000 km sau mai mult la motoarele moderne.

Citeste si: Chip tuning: Cât de dăunător este de fapt pentru motorul mașinii să îi crești puterea

Șansele să se rupă cureaua de distribuție dacă nu o schimbi la timp

În cazul în care intervalul de înlocuire a curelei de distribuție recomandat nu este respectat, aceasta se poate rupe cu consecințe catastrofale pentru motor. Asta deoarece supapele nu se mai închid, aflându-se în calea pistoanelor.

În cel mai fericit caz, supapele vor fi îndoite, iar în cel mai grav, întregul motor va trebui reconstruit. Totul depinde de soluția constructivă aleasă pentru acesta (există și motoare care nu au de suferit dacă se rupe cureaua de distribuție, dar sunt mai degrabă excepții decât regula).

Sunt șanse mari  să se rupă cureaua de distribuție dacă aceasta nu este schimbată la timp. Cel mai important este materialul din care cureaua este făcută, dar și de regimul de exploatare al mașinii.

De regulă, mașinile rulate în condiții dificile, cum ar fi praf, drumuri de țară, sarcini grele, vor înregistra o uzură mai mare și la nivelul sistemului de distribuție. Cele care au rulant preponderent pe autostradă sau drumuri rapide vor rezista mai bine în timp.

Cu toate acestea, fii atent și schimbă cureaua de distribuție la timp, pentru a nu da de probleme mult mai grave și mult mai costisitoare.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 duminică, 11  aprilie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker,... Rezultate Loto 6 din 49 duminică, 11 aprilie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE
spotmedia.ro
Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație... Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație sănătoasă și cât mai multă mișcare. Fără stres. Și fără țigări
spotmedia.ro
Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă,... Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată din centru. Salariul mediu e dublu faţă de media pe ţară
b1.ro
Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă
infoactual.ro
Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR! Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR!
infoactual.ro
Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină... Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină negativă
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si