Ce semnifică, de fapt, semaforul verde intermitent. Mulți șoferi sunt confuzi

Cu siguranță ai auzit multe claxoane în momentul în care un autoturism sau chiar mai multe se află pe prima bandă unde este încadrat și un semafor de verde intermitent. Se pare că cei din spate claxonează degeaba. Află ce spune legea.

Author: Andreea Bolocan joi 06 mai 2021 , 20:53

Ce semnifică semaforul verde intermitent cod rutier
Ce semnifică semaforul verde intermitent
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Semaforul verde intermitent de dreapta a fost introdus în numeroase intersecții cu scopul de a fluidiza traficul, dar majoritatea șoferilor au o concepție eronată despre semnificația sa, despre obligațiile pe care lumina verde le impune.

Văzând că banda întâi este ocupată de mașini care nu urmează să vireze dreapta, șoferii din spatele lor claxonează insistent, convinși că primii încalcă legea și că trebuie să se dea la o parte. După cum vom vedea, semaforul intermitent de dreapta nu îi obligă pe conducători să elibereze banda de dreapta.

Citeste si: Cât costă locurile de parcare în București după ce consilierii au votat noile tarife anuale

Cum se folosește corect semaforul verde intermitent

Modul în care trebuie să ne comportăm în trafic la întâlnirea unui semafor intermitent de dreapta este descris în Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, Art.

59 (4): „Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.

Semafor verde intermitent regula
Ce semnifică culoarea verde intermitent a semaforului[Sursa foto: PixaBay]

Această ultimă frază nu se referă doar la acordarea priorității autoturismelor aflate în intersecție, ci și celor care așteaptă regulamentar la semafor pe prima bandă. Dacă marcajul atribuit primei benzi permite și deplasarea în direcția înainte, conducătorii auto au dreptul de o folosi. În plus, aceștia nu pot porni de pe loc decât în momentul în care semaforul devine verde pentru direcția înainte.

Așadar, semaforul verde intermitent intră în funcţiune când semaforul de bază este pe culoarea roşie. Normal, în acest caz traficul este oprit. În anumite momente, când traficul este mai rarefiat, nu este aglomerat, semaforul intermitent permite pătrunderea în intersecţie cu viraj spre dreapta, chiar dacă semaforul de bază ne arată culoarea roşie.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Am ținut ascunsă sarcina vreo șase luni” Bianca Drăgușanu nu s-a ferit și a spus totul- wowbiz.ro

Citeste si: Ce se întâmplă dacă nu diluezi antigelul cu apă distilată

Până în acest punct, totul este clar. Totuși, dacă un șofer a ocupat banda I fără intenția de a vira dreapta, este acesta obligat să elibereze calea celor din spatele său, care vor să efectueze virajul? După cum explică Nicolae Istrat, semaforul intermitent de dreapta NU îi obligă să facă acest lucru.

Asta nu înseamnă că cei aflaţi pe banda unu de circulaţie sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, să dea liber celor care vor să vireze la dreapta. Când ne deplasăm în direcţia înainte avem dreptul să ocupăm oricare dintre benzile de circulaţie, cu excepţia situaţiei în care este prevăzut altfel prin marcaje sau indicatoare. Aşadar, avem dreptul să ocupăm prima bandă dacă vrem să mergem înainte. Ne punem în mişcare când semaforul de bază de arată culoarea verde

Semafor verde intermitent[Sursa foto: PixaBay]

Semaforul verde intermitent: Excepția de la regulă

În cazul în care prima bandă este destinată exclusiv virajului la dreapta, șoferii nu au voie să oprească pe aceasta cu intenția de a se deplasa în direcția înainte. În această situație, este justificată frustrarea conducătorilor din spate, care vor să vireze dreapta, conform luminii intermitente a semaforului.

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Gradul de ocuparea a benzilor de circulaţie trebuie să scadă, pornind de la bordură, axul drumului, şi nu invers, cum – din păcate – întâlnim de multe ori în traficul nostru.

Această regulă este prevăzută în aceeași Ordonanță 195/2002, la Art. 42: „Când circulația se desfășoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcție de intensitatea traficului și viteza de deplasare, având obligația să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane.”

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si