Ce trebuie să urmăresc la filamentele pentru fabricarea aditivata (imprimarea 3d)?

Un filament 3D este unul dintre cele mai importante elemente ale printării 3D, datorită căruia putem printa o multitudine de obiecte, de la dispozitive medicale la dispozitive electronice și nu numai. Sunt disponibile multe tipuri de astfel de filamente, cu proprietăți diverse, care necesită temperaturi diferite de topire. Ele pot fi alese atât în funcție de imprimanta 3D la care vor fi folosite și de ceea ce se dorește să rezulte în urma printării, bineînțeles.

Author: Razvan Ilie marți 23 martie 2021 , 17:56

Alegerea filamentului pentru imprimarea 3d poate deveni o adevărată provocare. Însă, cel mai eficient lucru pe care îl poți face este să te informezi riguros în ceea ce privește specificitatea  fiecărui tip.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Dacă ar fi să descriem într-un mod foarte simplu ce reprezintă un filament 3D, am putea spune că este cartușul unei imprimante 3D.

Filamentul este trecut prin extruderul imprimantei și se topește la o anumită temperatură. Odată ce a fost topit, se poate începe procesul de printare 3D, iar în urma răcirii își păstrează noua formă.

Există puține limitări în folosirea de filamente 3D, motiv pentru care acest tip de printare a câștigat foarte mult teren în zona de prototipare și producție de piese customizate.

De ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi filamentele pentru printare 3D

De cele mai multe ori, atenția merge către achiziționarea unei imprimante 3D potrivită pentru nevoile unui anumite proiect și se acordă mai puțină atenție filamentelor 3D care urmează să fie folosite.

Calitatea este influențată semnificativ de investiția financiară făcută. Însă, te vei bucura mult timp de beneficiile pe care le presupune obiectul achiziționat. Așadar, înainte să te întrebi cât costă o imprimantă 3d, ar fi mai bine să te gândești care este varianta cea mai calitativă. De obicei, filamentele sunt cele care determină performanțele imprimantei. Tocmai de aceea, ar trebui să acorzi multă atenție alegerii unui asemenea dispozitiv. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le urmărești:

  • Rezistența: Ia în considerare în primul rând ce obiecte îți dorești să realizezi. Filamentele ce nu prezintă un grad ridicat de rezistență pot fi eficiente doar pentru decorațiuni sau lucruri fragile. Însă, este foarte bine să alegi un filament care să îți permită să diversifici puțin gama de modele. Încearcă să materializezi fiecare idee creativă, fie că este vorba de afacerea personală sau este doar un hobby. Originalitatea te va face unic/ă și implicit îți va crea reputație.
  • Duritate: Într-un asemenea caz gândește-te dacă și cum vei folosi acel obiect. Dacă, spre exemplu, vrei să realizezi o cutie pentru a depozita bijuteriile personale, nu ai nevoie de un material foarte dur. Ba din contră, filamentul va trebui să prezinte o doză de flexibilitate pentru a determina rezultatul final să fie ușor de manipulat.
  • Accesibilitate: Chiar dacă ai numeroase idei de imprimare și îți dorești să ajungi la un nivel profesionist, este bine să începi cu variante mai ieftine. Din greșeli poți învăța cel mai bine cum să ajungi la succes. Într-o primă fază, este necesar să te obișnuiești cu pașii pe care trebuie să îi urmezi.
  • Sustenabilitate: Mediul înconjurător este cea mai de preț comoară de care trebuie să ai grijă întotdeauna. Există numeroase variante de filament 3d care nu sunt toxice și cu care vei putea realiza obiecte impresionabile. PLA este unul dintre exemple.
  • Rapiditate: În cazul în care conduci o afacere, fluxul de obiecte printate va fi mult mai mare. Tocmai de aceea, ar trebui să te orientezi către tehnologii care pot asigura desfășurarea rapidă a procesului.

Alegerea filamentului pentru imprimarea 3d poate deveni o adevărată provocare. Însă, cel mai eficient lucru pe care îl poți face este să te informezi riguros în ceea ce privește specificitatea  fiecărui tip.

Alege varianta care îndeplinește cu precizie fiecare toate cerințele tale!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si