Cea mai controversată modificare fiscală care intră în vigoare la 1 august

Începând cu data de 1 august intră în vigoare mai multe modificări la Codul Fiscal, iar cea mai controversată dintre ele este suprataxarea muncii part-time. În timp ce angajatorii cer de ani de zile flexibilizarea contractelor de muncă pentru a permite munca temporară fără costuri sulimentare, Guvernul a luat o decizie în sens contrar: taxele angajaților part-time vor crește la nivelul muncii full-time.

Author: Sorin Negru marți 26 iulie 2022 , 09:42

munca part-time

c

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ajustările fiscale care intra în vigoare la 1 august accentuează criza forței de muncă și deficitul de personal din România, acuză angajatorii și specialiștii în resurse umane.

Citeste si: Vești bune pentru români. Salariul minim va fi majorat de la anul

Începând de săptămâna viitoare, se va aplica regimul de suprataxare a contractelor part-time. Practic angajatorii care au salariați cu contracte part-time vor trebui să plătească taxe ca și cum regimul lor de muncă ar fi full-time.

Taxe majorate pentru munca part-time

În aceste condiții, companiile trebuie să analizeze punctual dacă își permit în toate cazurile majorarea de taxe impusă de noile modificări fiscale. 

"Nu știu cum vom convinge tinerii sa rămână în țară. Câte companii mai sunt dispuse conform noilor reguli fiscale să angajeze studenți part time, dar să le plătească taxele salariale ca și cum ar avea salariul pentru 8 ore full?", spune

Daniela Necefor, managing partner la TBS Romania.

Citeste si: Ce spune ministrul Finanțelor despre impozitarea pensiilor

Citeste si: Ce se întâmplă cu pensiile românilor în anul 2024? Anunțul oficial făcut de Marcel Ciolacu- kanald.ro

Citeste si: Gestul controversat făcut de Alex Ashraf, la scurt timp după ce Oana Zăvoranu a confirmat divorțul. Care a fost prima reacție a bărbatului cu privire la despărțirea de brunetă- wowbiz.ro

Expertul în resurse umane se întreabă cum vor funcționa companiile care au specialiști pe grafică, laborator, design etc de care au nevoie doar 3-4 ore pe zi? Cum își vor permite să mai plătească taxe la fel ca pentru angajații full-time?

"Cum își vor permite IMM-urile să mai angajeze part time, doar pentru anumite proiecte când au nevoie? Cum se pune în concordanta acest nou cod fiscal, cu noua apariție a contractului "zero ore de munca"- unde plătești angajatul funcție de orele lucrate? Lucrează 4 ore și firma plătește taxe pentru salariul minim?", mai spune Necefor.

Angajații, obligați să spună ce contracte part-time au

De la măsura de suprataxare la contractele part-time, readusă în peisajul fiscal prin OG nr. 16/2022, care se va aplica din 1 august 2022, sunt excluse situațiile când angajatul cumulează, din mai multe contracte, lunar, valoarea salariului minim.

În anii trecuţi, când măsura s-a mai aplicat, angajații erau nevoiți să dea o declarație pe propria răspundere în acest sens.

part-time

Taxe mai mari pentru munca part-time

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: „Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație- kfetele.ro

Citeste si: ”M-am nenorocit” Cabral, apel disperat pe internet! Cu ce probleme se confruntă prezentatorul- radioimpuls.ro

De data aceasta, angajații vor fi puși să spună dacă mai lucrează și în altă parte, astfel încât excepția de la suprataxare să nu se aplice în cazul lor, potrivit Avocatnet.ro.

În următoarele două săptămâni ar trebui clarificată situația contractelor part-time, atât în privința modului în care se va aplica excepția prevăzută de art. 146 alin (57) lit. e) – (cumulul de contracte cu timp parțial cu venituri peste nivelul salariului minim), cât și în privința sustenabilității contractelor cu timp parțial care nu se încadrează în excepții din punct de vedere financiar.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si