Ajustările fiscale care intra în vigoare la 1 august accentuează criza forței de muncă și deficitul de personal din România, acuză angajatorii și specialiștii în resurse umane.

Citeste si: Vești bune pentru români. Salariul minim va fi majorat de la anul

Începând de săptămâna viitoare, se va aplica regimul de suprataxare a contractelor part-time. Practic angajatorii care au salariați cu contracte part-time vor trebui să plătească taxe ca și cum regimul lor de muncă ar fi full-time.

Taxe majorate pentru munca part-time

În aceste condiții, companiile trebuie să analizeze punctual dacă își permit în toate cazurile majorarea de taxe impusă de noile modificări fiscale. 

"Nu știu cum vom convinge tinerii sa rămână în țară. Câte companii mai sunt dispuse conform noilor reguli fiscale să angajeze studenți part time, dar să le plătească taxele salariale ca și cum ar avea salariul pentru 8 ore full?", spune Daniela Necefor, managing partner la TBS Romania.

Citeste si: Ce spune ministrul Finanțelor despre impozitarea pensiilor

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu- wowbiz.ro

Expertul în resurse umane se întreabă cum vor funcționa companiile care au specialiști pe grafică, laborator, design etc de care au nevoie doar 3-4 ore pe zi? Cum își vor permite să

mai plătească taxe la fel ca pentru angajații full-time?

"Cum își vor permite IMM-urile să mai angajeze part time, doar pentru anumite proiecte când au nevoie? Cum se pune în concordanta acest nou cod fiscal, cu noua apariție a contractului "zero ore de munca"- unde plătești angajatul funcție de orele lucrate? Lucrează 4 ore și firma plătește taxe pentru salariul minim?", mai spune Necefor.

Angajații, obligați să spună ce contracte part-time au

De la măsura de suprataxare la contractele part-time, readusă în peisajul fiscal prin OG nr. 16/2022, care se va aplica din 1 august 2022, sunt excluse situațiile când angajatul cumulează, din mai multe contracte, lunar, valoarea salariului minim.

În anii trecuţi, când măsura s-a mai aplicat, angajații erau nevoiți să dea o declarație pe propria răspundere în acest sens.

part-time

Taxe mai mari pentru munca part-time

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a mințit în legătură cu sentimentele sale: „Eu nu m-am prefăcut niciodată.”- kfetele.ro

Citeste si: Chris Martin, lecţie de iubire la al doilea concert Coldplay de pe Arena Naţională! A invitat trei tineri pe scenă, între care şi un supravieţuitor de la Colectiv- radioimpuls.ro

De data aceasta, angajații vor fi puși să spună dacă mai lucrează și în altă parte, astfel încât excepția de la suprataxare să nu se aplice în cazul lor, potrivit Avocatnet.ro.

În următoarele două săptămâni ar trebui clarificată situația contractelor part-time, atât în privința modului în care se va aplica excepția prevăzută de art. 146 alin (57) lit. e) – (cumulul de contracte cu timp parțial cu venituri peste nivelul salariului minim), cât și în privința sustenabilității contractelor cu timp parțial care nu se încadrează în excepții din punct de vedere financiar.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si