Cele mai interesante feluri de mâncare din Maramureș: Cum se prepară ciorba de salată?

Cele mai interesante feluri de mâncare din Maramureș: Cum se prepară ciorba de salată?

Maramureșul este cunoscut pentru bucatele sale autentice, preparate cu ingrediente simple, dar pline de savoare. Un exemplu perfect este ciorba de salată, o mâncare tradițională, gătită de gospodinele locului de generații întregi. Această ciorbă era preparată mai ales în perioada de după iarnă, când legumele proaspete erau mai greu de găsit. Secretul gustului aparte al ciorbei de salată din Maramureș stă în utilizarea zerului de oaie și a slăninii.

Ingrediente necesare

  • O salată mare (sau două mai mici, de grădină)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 150-200 g slănină, tăiată bucățele
  • O cană de zer din lapte de oaie
  • 500 ml smântână
  • 2 ouă
  • Leuștean
  • O lingură de ulei
  • 2 linguri de făină
  • Sare, piper (după gust)

Citește și: Muzeul de Mineralogie din Maramureș ascunde comori neprețuite: Acolo sunt expuse renumitele ”flori de mină”

Cum se prepară ciorba de salată în Maremureș

Se taie slănina bucățele mici și se pune la călit într-o oală cu puțin ulei. Când devine ușor crocantă, se adaugă usturoiul tocat mărunt.

Se prepară un rântaș din cele două linguri de făină, care se prăjește ușor în grăsimea rămasă de la slănină, apoi se stinge treptat cu zerul de oaie, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe.

Se adaugă aproximativ 3-4 litri de apă și se lasă la fiert. Când lichidul ajunge la punctul de fierbere, se pune salata tăiată fâșii.

După ce salata s-a înmuiat ușor, se adaugă smântâna și se amestecă bine.

Citește și: Tradiția bizară din Maramureș: Ziua în care femeile au dreptul să își ”bată” bărbatul

Se condimentează cu sare și piper, iar la final, se bat cele două ouă și se toarnă în fir subțire, amestecând ușor pentru a se distribui uniform.

Se mai lasă la fiert aproximativ 10 minute, pentru ca aromele să se împreuneze bine.

La final, se presară leuștean tocat și se acoperă oala cu un capac pentru a păstra aroma intensă.

Pentru un gust încă și mai bogat, ciorba de salată poate fi gătită în apa în care s-a fiert o bucată de costiță afumată.

Sursa: adevarul.ro

 


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri