Iată cum faci cele mai bune sarmale de Crăciun: o rețetă tradițională pe care trebuie să o încerci
Sarmalele sunt sufletul mesei de Crăciun. Fără ele, parcă lipsește ceva din magia sărbătorilor. Rețeta poate părea simplă, dar adevărul este că sarmalele cu adevărat bune se fac cu răbdare, ingrediente alese cu grijă și câteva secrete transmise din generație în generație.
Ingredientele care fac diferența
Pentru sarmale gustoase, calitatea ingredientelor este esențială:
- Varză murată bine fermentată, nici prea acră, nici prea sărată
- Carne tocată de porc, eventual amestecată cu puțină vită pentru echilibru
- Orez cu bob rotund
- Ceapă și condimente precum: sare, piper, cimbru, boia dulce
- Afumătură (costiță sau ciolan)
Citește și: Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale? Reţetă tradiţională de sarmale pentru Crăciun
Mod de preparare
Secretul unei umpluturi reușite stă în echilibru. Ceapa se călește încet, fără grabă, apoi se amestecă cu carnea, orezul spălat și condimentele. Nu exagera cu orezul – rolul lui este să lege compoziția, nu să domine gustul. Un strop de apă sau zeamă de varză face umplutura mai fragedă.
Frunzele de varză trebuie să fie subțire. Este important să se taie nervurile groase.
Sarmalele nu trebuie să fie nici prea mari, nici prea mici. Rulează-le strâns, dar nu exagera, pentru ca orezul să aibă loc să se umfle la fiert.Pe fundul oalei pune varză tocată, apoi un strat de sarmale, câteva bucăți de afumătură și continuă până se umple oala. Deasupra, mai adaugă varză tocată. Toarnă apă cât să le acopere.
Citește și: Reţete vechi de Crăciun: Ce mâncau bunicii noştri în perioada sărbătorilor de iarnă
Sarmalele se fierb la foc mic, cel puțin 2–3 ore, iar ideal este să le mai dai și la cuptor pentru a se rumeni.
Sarmalele de Crăciun se servesc fierbinți, cu mămăligă, smântână și ardei iute.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.