Cine este Ludwig Guttmann, neurochirurgul vizionar care a fondat Jocurile paralimpice

Ludwig Guttmann, neurochirurgul englez de origine germano-evreiască, este cel care a fondat Jocurile paralimpice imediat după al doilea război mondial.

Author: Razvan Ilie sâmbătă 03 iulie 2021 , 00:52

Ludwig Guttmann, la Jocurile paralimpice din Tokyo 1964, A fost prima olimpiadă la care s-a folosit termenul "Paralympics"[Sursa foto: Britannica.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ludwig Guttmann, născut la data de 3 iulie 1899, în localitatea Tost din Germania, este neurochirurgul englez de origine germană, devenit celebru mai pentru faptul că a fost fondatorul Jocurile paralimpice. Google îl celebrează cu un Doodle la 122 de ani de la naștere și în preajma Olimpiadei de la Tokyo.

Jocurile paralimpice sunt un rezultat direct al celor care au suferit leziuni spinale în timpul celui de-al doilea război mondial și eforturile medicale ale lui Ludwig Guttmann, care au dus la rate mult mai mari de supraviețuire și speranță de viață mai mare.

Ludwig Guttmann fuge din Germania înainte de al Doilea Război Mondial  

Ludwig Guttmann  a obținut o diplomă medicală la Universitatea din Freiburg în 1924 și ulterior a devenit un neurochirurg de frunte. Odată cu expansiunea naziștilor, Ludwig Guttmann, care era evreu, a părăsit Germania în 1939 și s-a mutat în Anglia.

În 1944 Ludwig Guttmann a devenit șeful Centrului Național pentru Leziuni ale coloanei vertebrale de la Spitalul Stoke Mandeville din Aylesbury, unde a rămas până s-a pensionat în 1966.

Citeste si: Ce sportivi vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de Vară 2020

Cum a devenit Ludwig Guttmann  fondatorul Jocurilor paralimpice

Ludwig Guttmann a susținut conceptul de tratament timpuriu pentru soldații răniți la discurile coloanei vertebrale și a promovat utilizarea sportului obligatoriu și a activităților fizice ca formă de reabilitare, integrare și motivație.

În centrul abordării lui Guttmann a fost introducerea sportului în regimul de reabilitare, care a evoluat rapid într-un concurs sportiv pentru scaune cu rotile.

În acest scop, Ludwig Guttmann a organizat un concurs de tir cu arcul între 16 pacienți cu dizabilități, iar evenimentul a avut loc pe 29 iulie 1948, care a coincis cu deschiderea Jocurilor Olimpice din 1948 din Londra. Anul următor au fost prezentate mai multe evenimente și participanți, iar competiția proiectată de Ludwig Guttmann a fost numită Jocurile Stoke Mandeville.

Citeste si: Sportiva paralimpică ce şi-a pierdut un picior, a câștigat un concurs de culturism

Evenimentul a devenit internațional în 1952, iar în acel an Ludwig Guttmann a ajutat la înființarea Comitetului internațional pentru jocuri Stoke Mandeville. Organizația a suferit ulterior mai multe schimbări de nume înainte de a fuziona cu Organizația Sportivă Internațională pentru Persoanele cu handicap.

Primele Jocuri Paralimpice, găzduite de Roma

Potrivit Britannica.com, în 1960, au avut loc la Roma Jocurile Stoke Mandeville, care găzduiseră Jocurile Olimpice cu câteva săptămâni mai devreme. Evenimentul, cu peste 400 de sportivi din 23 de țări, a devenit cunoscut ca primele Jocuri Paralimpice. Jocurile paralimpice au devenit ulterior un eveniment organizat din 4 în patru ani, în același an cu Jocurile Olimpice.

Primele Jocuri Paralimpice de Iarnă au fost inițiate în 1976, în Örnsköldsvik, Suedia. 

Ludwig Guttmann, făcut Sir de Regina Angliei

Ludwig Guttmann a fondat, de asemenea, Societatea Internațională Medicală de Paraplegie (cunoscută ulterior sub numele de Societatea Internațională a Măduvei spinării) în 1961 și a ocupat funcția de prim președinte (1961–70).

În acel an Ludwig Guttmann a înființat și Asociația Sportivă Britanică pentru Persoanele cu Dizabilități. Din 1968 până în 1979 a ocupat funcția de președinte al ISOD.

Ludwig Guttmann a primit numeroase distincții și distincții și a fost numit cavaler în 1966. A murit la 18 martie 1980 în Buckinghamshire, Anglia. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si