CNCAV, anunț important cu privire la sindromul de tromboză după vaccinarea cu serul AstraZeneca

Joi, 29 iulie 2021, Comitetul de Coordonare a Vaccinării a transmis faptul că sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie este o reacţie adversă extrem de rară după vaccinarea cu serul AstraZeneca. Câte cazuri de tromboze s-au înregistrat la nivel global?

Author: Andreea Bolocan joi 29 iulie 2021 , 17:13

CNCAV, anunț important cu privire la reacțiile adverse la vaccinul AstraZeneca coronavirus
CNCAV, anunț important cu privire la reacțiile adverse la vaccinul AstraZeneca[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Se pare că la nivel global au fost raportate doar 13 cazuri de tromboze, apărute până în 14 zile după doza 2.

Autorităţile transmis, însă, că beneficiile vaccinării depăşesc riscurile şi se recomandă în continuare efectuarea rapelului cu AstraZeneca.

”În urma raportărilor privind reacţia adversă extrem de rară- sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT)- după vaccinare cu Vaxzevria (AstraZeneca), compania producătoare a continuat colectarea şi analizarea datelor din sistemele de farmacovigilenţă, conform cerinţelor organismelor de reglementare. În baza de date deţinută de compania AstraZeneca (global safety database) au fost raportate la nivel global, până la 30.04.2021, 13 cazuri de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie, apărute până în 14 zile de la administrarea cele de a doua doze, la persoane cu vârsta cuprinsă între 45-85 ani”, a transmis, joi, CNCAV.

Citeste si: Reprezentanții OMS critică strategia vaccinării în ţările bogate și îndeamnă să nu mai fie imunizați copiii şi adolescenţii

Potrivit sursei citate, simptomele pot varia şi includ adesea: dificultăţi de respiraţie; durere în piept; umflarea picioarelor; durere abdominală puternică şi persistentă; dureri de cap persistente; vedere înceţoşată; pete mici de sânge sub piele, la distanţă de locul administrării vaccinului.

Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depăşesc riscurile efectelor adverse[Sursa foto: PixaBay]

Ce reprezintă sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie

Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie este o reacţie adversă foarte rară, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depăşesc riscurile efectelor adverse.

Solicitaţi asistenţă medicală dacă aveţi următoarele simptome după vaccinare:

  • dificultăţi de respiraţie;
  • durere în piept;
  • umflarea picioarelor;
  • durere abdominală puternică şi persistentă;
  • dureri de cap persistente;
  • vedere înceţoşată;
  • pete mici de sânge sub piele la distanţă de locul administrării vaccinului.

Citeste si: Șapte oameni au fost confirmați cu varianta Delta la Constanța. O femeie a decedat

Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia este extrem de rar

”Rezultatele evaluării confirmă faptul că, după efectuarea dozei 2, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia (STT) este extrem de rar. Recomandarea pentru persoanele care au făcut doza 1 cu Vaxzevria (AstraZeneca) este continuarea schemei de vaccinare cu acelaşi tip de vaccin. Doar în cazurile de contraindicaţie pentru efectuarea rapelului cu vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) se recomandă continuarea schemei cu alt tip de vaccin, însă, la acest moment, nu poate fi evaluat profilul de siguranţă. Reamintim faptul că organismul european de reglementare, Agenţia Europeană a Medicamentului, care a evaluat toate datele necesare autorizării vaccinurilor împotriva COVID-19, a agreat modalitatea de administrare pentru acest tip de vaccin ca fiind de 2 doze, administrate în interval de 4-12 săptămâni. Această recomandare de administrare se regăseşte în prospect”, au mai transmis autorităţile.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si