Consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturii la energie electrică şi gaze, fără a plăti penalizări

Potrivit unui amendament al senatorului PSD Daniel Zamfir, votat în comisiile de specialitate din Senat, consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale îşi vor putea amâna cu până la şase luni plata facturilor, la cerere.

Author: Andreea Bolocan luni 18 octombrie 2021 , 15:50

Consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturii la energie electrică şi gaze preturi

Consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturii la energie electrică şi gaze

[Sursa foto: wall-street.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Proiectul de lege de adoptare a OUG 118/2021 va fi votat, luni, 18 octombrie 2021, în plenul Senatului.

PSD nu este de acord cu varianta finală reieșită în urma dezbaterilor din comisii şi spune că nu va putea fi aplicată începând cu 1 noiembrie.

Nu vor exista costuri suplimentare

Potrivit amendamentului propus de senatorul PSD şi adoptat în unanimitate de toate partidele, la cererea debitorului, se suspendă pe o perioadă cuprinsă între 1 lună şi 6 luni plata facturii la energie electrică şi gaze naturale, pentru consumatorii casnici definiţi ca şi consumatori vulnerabili, fără a se percepe costuri suplimentare.

Liberalii au propus, printr-un amendament ca, pentru clienţii casnici, să se acorde o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţă.

Citeste si: Cum poți să obții ajutorul de încălzire a locuinței în această iarnă. Precizări de la Ministerul Muncii

Amendamentul PNL a fost criticat dur de PSD

”Am asistat la un ghiveci, în care partidele de dreapta, de la guvernare, au amestecat acest mecanism de compensare.

Frustraţi, din păcate şi din orgoliu, au decis să omoare o lege de plafonare a preţurilor la energie şi gaze”, a spus la finalul şedinţei comisiei senatorul PSD Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir a explicat că, preluând doar ideea de a plafona, acel plafon foarte ridicat nu face decât să arate că acea lege a fost un răspuns la ideea de plafonare, care creează nişte mecanisme greu de aplicat.

”175.000 de oameni au semnat pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze. A ieşit o lege greu de aplicat, pentru că sunt implicate două instituţii, una din subordinea Ministerului Muncii şi ANRE. 1 noiembrie este termenul de intrare în vigoare a legi însă, aşa cum arată Ordonanţa, este imposibil ca această lege să intre în vigoare atât de repede”, a explicat el.

Zamfir a spus că PSD va vota această Ordonanţă, pentru că proiectul PSD a primit un vot de respingere în comisiile din Senat. ”Noi credem că acest mecanism de compensare este greu de aplicat pentruf că nu dă posibilitatea consumatorului să ştie cât trebuie să plătească”, a mai explicat Zamfir.

Electricitate

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Va crește prețul apei îmbuteliate cu 20%

Excepții pentru noncasnici

Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, în varianta votată în comisii.

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
O țară din Orientul Mijlociu a anunțat închiderea granițelor pentru toată lumea din... O țară din Orientul Mijlociu a anunțat închiderea granițelor pentru toată lumea din cauza variantei Omicron a virusului COVID-19! Este prima țară care apelează la această restricție
spotmedia.ro
Acesta este peștele cu 555 de dinți. Pierde zilnic câte 20! Acesta este peștele cu 555 de dinți. Pierde zilnic câte 20!
spotmedia.ro
Cum s-a format Omicron și de ce s-ar putea ca vaccinurile să nu ne protejeze de noua... Cum s-a format Omicron și de ce s-ar putea ca vaccinurile să nu ne protejeze de noua tulpină
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă,... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
infoactual.ro
Premoniția înspăimântătoare a Babei Vanga pentru 2022. Oamenii ar putea să se piardă... Premoniția înspăimântătoare a Babei Vanga pentru 2022. Oamenii ar putea să se piardă complet
infoactual.ro
Baba Vanga: Oamenii vor ajunge in cele din urma sa isi cunoasca fratii lor spirituali... Baba Vanga: Oamenii vor ajunge in cele din urma sa isi cunoasca fratii lor spirituali din alte lumi
evz.ro
Doliu în BOR. A murit la doar 22 de ani. Durerea, prea mare pentru a fi exprimată în... Doliu în BOR. A murit la doar 22 de ani. Durerea, prea mare pentru a fi exprimată în cuvinte
doctorulzilei.ro
De ce un nefumător poate dezvolta cancer pulmonar, iar un fumător nu? Simptomele... De ce un nefumător poate dezvolta cancer pulmonar, iar un fumător nu? Simptomele cancerului pulmonar.
romaniatv.net
Cu cine va fi înlocuită Mirela Vaida la Antena 1. Surpriză uriaşă! Emisiunea care va fi... Cu cine va fi înlocuită Mirela Vaida la Antena 1. Surpriză uriaşă! Emisiunea care va fi difuzată în loc de Acces Direct
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si